Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Samsung RL39EBNS nie chłodzi.

falo22 19 Wrz 2013 19:55 3993 8
  • #1 19 Wrz 2013 19:55
    falo22
    Poziom 25  

    Witam wszystkich , mianowicie mam pytanie do ekspertów w sprawach chłodnictwa domowego a dokładnie chodzi o problem pojawiający się w w/w lodówce.
    Po załączeniu do zasilania lodówka działa , wydawałoby sie prawidłowo, czyli temp. w chłodziarce jest na poziomie 4-5 stopni na +, w zamrażalniku jest -18, takie temperatury są zadane na sterowniku i takie są w rzeczywistośći. Problem pojawia się gdy lodówka ma się ponownie załączyć i zchłodzić, mianowicie nie chłodzi,
    myślałem że to wina modułu i podstawiłem oba moduły nowe lecz problem nie znika,
    klapka sterująca nawiewem działa poprawnie , bezpiecznik termiczny sprawny ,grzałka sprawna , reakcja czujników na zmiane temperatury prawidłowa . proszę o jakieś pomysły i sugestie.

    0 8
  • #3 19 Wrz 2013 22:12
    falo22
    Poziom 25  

    wentylator pracuje ,sprężarka też, a lodówka nie chłodzi

    Dodano po 58 [sekundy]:

    ani zamrażalnik nie mrozi ani lodówka nie chłodzi

    0
  • #4 20 Wrz 2013 07:24
    zibi1971
    Specjalista AGD

    witam
    jeśli sprężarka pracuje a nie mrozi w zamrażalce, to są tylko dwie opcje albo sprężarka padła albo problem z układem, najlepszym wyjściem to wizyta jakiegoś fachowca

    0
  • #5 20 Wrz 2013 11:44
    falo22
    Poziom 25  

    Potrzebuje porady co zrobić, a nie fachowca, jestem w stanie sprawdzić układ i sprężarke , mam stacje i manometry,czynnik r600, tylko nie widze sesnu narazie rozszczelniać układu i wstawiać zaworu schredera aby to weryfikować skoro lodówka po pierwszym włączeniu działa prawidłowo.

    Dodano po 2 [godziny] 27 [minuty]:

    witam , doszedł nowy objaw , teraz przy nastawie zamrażalnika na -18stopni , osiąga tylko -12 i się wyłącza

    Dodano po 57 [minuty]:

    Pomiar czujnika z chłodziarki w temp. pokojowej 19st+, daje wynik rezystancji 1170 Ohm

    Dodano po 42 [minuty]:

    podejrzewam problem z czujnikiem obrotów klapki nawiewu,ale jak to sprawdzić?

    0
  • #6 20 Wrz 2013 20:04
    zibi1971
    Specjalista AGD

    witam
    skoro mówisz ze dasz rade sam to ok, z tyłu jest naklejka ze schematem elektrycznym, poszukaj wyjścia zasilania na sprężarkę i sprawdź czy moduł daje napięcie gdy sprężarka się zbyt wcześnie wyłączy, zajmij się na razie zamrażarką , chłodziarka sobie poradzi nawet gdy w zamrażarce jest -5C

    0
  • #7 20 Wrz 2013 23:28
    falo22
    Poziom 25  

    Mianowicie wszystko sprawdziłem i wydaje się być wporządku , lodówka załączyła się dzisiaj o godz. 11.00 i do 20.30 pracowała bardzo dobrze, monitorowałem temp w zamrażarce i chłodziarce , było tak jak zadana na module , teraz patrze do niej a w zamrażarce jest -10, a chłodziarka 5+ , zdziwiłem sie i odkręciłem plastikową maskownice aby dostac sie do czyjników ntc , mianowicie złapałem go dłonią i chwile potrzymałem a lodówka nic uspiona zero reakcji , wypiąłem czyjnik sprawdziłem rezystancje i działa prawidłowo , troche zgupiałem ale mysle że może coś nie tak jeszcze z ntc w chłodziarce , zrobiłem to samo co z poprzednim a sprzęt nawet nie reaguje więc znowu zmierzyłem ten z chłodziarki i prawidłowy pomiar, lodówka jakby przeszła w stan uspienia , proszę o sugestie.

    Dodano po 53 [minuty]:

    Grzałki grzeją w tej chwili , lodówka dalej nie startuje , a mam pytanie ile jest tam grzałek bo jedną zlokalizowałem i pomierzyłem , jest przyklejona poniżej klapki nawiewu (spirala grzejna) druga chyba jest wokół wlotu powietrza przez klapke w obudowie lodówki , oczywiscie domniemam ponieważ jest wokoło tego wlotu dość ciepła scianka

    Dodano po 25 [minuty]:

    znalazłem 3 chyba grzałke wydaje mi się otóż 2 przewody , czerwony i różowy pojedyńczo wchodzą do rurek parownika , 2 pozostałe grzałki grzeją bo czyć to fizycznie , natomiast ta (grzałka 3 ) w parowniku nie posiada żadnej rezystancji a napięcię 230v dochodzi do tych przewodów, Spróbuje przeniesć czujnik ntc parownika w pobliże 1 grzałki o zobacze jaki do da efekt ( chyba że moduł nie da się oszukać i widzi przerwe w rezystancji z powodu tej 3 grzałki)

    Dodano po 1 [godziny] 2 [minuty]:

    Witam ponownie , mianowicie okazało się że grzałka którą opisywałem nr 3 czyli Defrost jest uszkodzona, nie znalazłem w prawdzie takiej grzałki w sprzedaży , ale cały parownik owszem,
    czujnik ntc zamocowany do parownika przeniosłem w okolice grzałki nr 1, zobacze czy bedzie działać , w każdym razie temat uważam za zamknięty i prawidłowy tytuł usterki zmieniam na (po restarcie lodówka działa kilka godzin i przestaje chłodzić i działać) i dziekuje za zainteresowanie.Jutro napisze czy sprzęt działa

    0
  • Pomocny post
    #8 21 Wrz 2013 21:16
    zibi1971
    Specjalista AGD

    witam
    kolega nas wprowadził w błąd na samym początku pisząc że grzałki są ok, winowajca usterki jest grzałka odszraniania parownika, gdy lodówka dojdzie do odszraniania parownika to czeka na zakończenie tego procesu czyli na temperaturę końca odszraniania dlatego się zawiesza, po restarcie lodówka chodzi prawidłowo do następnego cyklu odszraniania
    pozdrawiam

    0
  • #9 21 Wrz 2013 21:21
    falo22
    Poziom 25  

    Zgadza się , temat do zamknięcia dzisiaj lodówka po przełożeniu czujnika pracuje ale temperatura zamrażalnika spada w procesie odszraniania do 0 st. dlatego musiałem wziąć się za rozebranie grzałki Defrost , nie było łatwo ale znalazłem przerwe w obwodzie , teraz powinna lodówka chulać , chyba że nie będzie albo znowu grzałka się przepali to trafi na złom, pozdrawiam i temat zamykam.

    0