Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Restarty PC - Dziwny przypadek.

david55-89 20 Wrz 2013 13:15 3951 34
  • #1 20 Wrz 2013 13:15
    david55-89
    Poziom 9  

    Witam wszystkich forumowiczów.

    Posiadam płytę główną: AliveDual-eSata2,
    Procesor: Phenom II x2 555BE,
    Ram: DDR2 Kingston i GoodRam 800Mhz,
    Karta graficzna: Radeon x1950 Pro Powercolor,
    Zasilacz: XFX Pro 550W Core 80+ Bronze.

    A teraz do sedna.
    Komputer restartuje się np. podczas jednoczesnego uruchomienia Furmarka i Everesta bądź jakiegokolwiek innego programu monitorującego napięcia czy tez temperatury m.in. GPU-Z.

    Wyżej wymienione podzespoły zostały wymienione.
    Poprzednio posiadałem takie podzespoły:
    Płyta główna: AM2NF3-VSTA,
    Procesory: Sempron 3000+, 3200+, oraz LE 1620.
    Ram: DDR2 GoodRam 667Mhz,
    Karty graficzne: Radeon 2600 XT, Radeon 9200, Radeon 9550,
    Zasilacz: TakeMe 400 400W.

    I na obu tych konfiguracjach były takie same problemy.
    Płyta AM2NF3-VSTA niestety odmówiła posłuszeństwa.

    Sprawdzałem rożne kombinacje z tymi podzespołami i za każdym razem jest tak samo. Jak zmniejsze taktowanie procesora do 1Ghz to wtedy restarty są tylko gdy uruchomie Furmarka i Everesta. I jest to restart po ok. 1 sekundzie. Zauważyłem tez że w Everescie spada taktowanie procesora gdy uruchomie test w Furmarku.

    Jeżeli chodzi o gry to restarty też się pojawiają, ale zależnie od gry i nie we wszystkich.

    Temperatury podzespołów:
    Procesor: 22-45 stopni, w zależności od ilości obrotów wentylatora.
    Płyta główna: ok. 28-45 stopni,
    Karta graficzna: ok. 40-57 stopni,
    Dysk twardy: ok. 33-48 stopni.

    Wymieniałem pastę na chipsecie płyty głównej, procesorze i karcie graficznej.
    Ramy są chłodne.

    W związku z powyższym proszę Was o pomoc i propozycje rozwiązania problemu.
    Ja już osobiście wymiękam.

    Z góry wszystkim bardzo dziękuje.

  • #2 20 Wrz 2013 13:19
    karolark
    Poziom 39  

    No to wspólna częścią jest hdd? klej screeny z crystaldiskinfo.

  • #3 20 Wrz 2013 14:09
    david55-89
    Poziom 9  

    Ok ale to ok. 18 jak wrócę z pracy.

  • #4 20 Wrz 2013 15:02
    RADU23
    Moderator - Komputery Serwis

    Napisz dokładnie jaką masz teraz konfigurację bo rebusem to napisałeś.

  • #5 20 Wrz 2013 15:38
    david55-89
    Poziom 9  

    Moja obecna konfiguracja to ta pierwsza, czyli:
    AliveDual-eSata2,
    Phenom II x2 555BE,
    Radeon x1950 Pro PowerColor pod AGP;-)
    Kingston 1GB DDR2 800Mhz i GoodRam 2GB DDR2 800Mhz,
    Dysk na SATA 80GB ale nie pamiętam jakiej firmy. (jak będzie to konieczne to po powrocie z pracy podam),
    Zasilacz: XFX Pro 550W Core 80+ Bronze.
    Windows XP BE 8.2. Zainstalowany 14.09.2013 po uprzednim formacie.

    Jeżeli jeszcze jakieś dane są konieczne to proszę o informacje. ;-)
    Dziękuje za zainteresowanie tematem.

  • #6 20 Wrz 2013 15:43
    mati211p
    Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych

    Jak na razie także czekam na screen z CrystalDiskInfo by wykluczyć winę twardego dysku jako że pozostał niewymieniony.

  • #7 20 Wrz 2013 16:20
    david55-89
    Poziom 9  

    Screen z CrystalDiskInfo.
    Restarty PC - Dziwny przypadek.
    Screen z HD Tune.
    Restarty PC - Dziwny przypadek.
    Za jakieś 30 min będę miał drugi dysk, tylko że pod IDE to podłącze i sprawdzę jak PC będzie się zachowywał.

  • #8 20 Wrz 2013 16:48
    mati211p
    Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych

    Teoretycznie wydaje się, że skoro Parametr 05 i C4 są sobie równe to dysk powinien być jeszcze sprawny i te sektory zostały przeniesione do obszaru zapasowego. Należy przyglądać się, czy nie wzrasta, ale jest ich aż 27. Jednakże głowica dysku musi przechodzić do obszaru zapasowego jeżeli trafi na jeden z tych sektorów co spowalnia pracę dysku. Najlepiej skopiować dane z dysku i zaopatrzyć się w nowy bo ten długo może nie podziałać.

  • #9 20 Wrz 2013 23:01
    david55-89
    Poziom 9  

    Dysk wymieniony, system postawiony od zera i nadal takie same objawy.
    Czy ma ktoś z Was jeszcze jakieś pomysły?
    Bo ja naprawdę już nie wiem co może być problemem.

  • #11 20 Wrz 2013 23:17
    david55-89
    Poziom 9  

    Zrzuty z GPU-Z.
    Restarty PC - Dziwny przypadek. Restarty PC - Dziwny przypadek.
    A i nie zwracajcie uwagi na nazwę karty graficznej bo zmieniałem ją w celu uruchomienia gry;)

  • #13 21 Wrz 2013 00:00
    david55-89
    Poziom 9  

    Ok. Za 5 minut dam znać czy coś się zmieniło.

    Dodano po 32 [minuty]:

    Po zmianie ustawień na x4 nadal jest tak samo.
    Ponadto musiałem przestawiać zworkę na MB bo po zmianie na x4 ekran przestał działać, dopiero po ponownym ustawieniu zaskoczyło.
    A tak w ogóle to po co miałem zmieniać prędkość AGP na x4, mniej prądu pobiera?
    Jeszcze jakieś pomysły? :cry:

  • Pomocny post
    #14 21 Wrz 2013 10:50
    Pete_O
    Poziom 31  

    Prawdopodobnie przyczyną jest karta Radeona na AGP. Z kartami z rodziny Radeon X1k i nowszymi: HD 2k/3k/4k są ogromne problemy - na wielu konfiguracjach sprzętowych. Użyj sterowników starszych: Catalyst 7.2 zamiast 10.2. Znajdziesz je na przykład tu: http://www.power-color.com/Driver/ati8342/8342xp2k.zip
    AGP zostaw na razie na 4X.

    Jeśli to nic nie da, a tak być może, spróbować jeszcze możesz zajrzeć na:
    http://support.microsoft.com/?id=270715 i zrobić tę małą edycję w rejestrze wg podanych wskazówek. Artykuł jest sprzed kilku lat i dotyczy troszkę starszych konfiguracji sprzętowych z Win.XP i AGP, ale w kilku miejscach na internecie natrafiłem na ślady, że rozwiązanie działa też z niektórymi nowszymi chipsetami pod AMD i kartami pod AGP.
    Uwaga: instrukcja jest po angielsku. Jeśli masz z tym problem, to daj znać.

    Ewentualnie inne rozwiązanie, które niemal na pewno (na 99.9%) powinno zadziałać, o ile nie dysk jest tu głównym problemem, to wymiana karty na: jakiegoś GeForce AGP / dowolną kartę PCI-E...

  • #15 21 Wrz 2013 11:00
    karolark
    Poziom 39  

    Jak wyżej wymiana grafiki na pci-e tańsze i bez porównania bardziej wydajne skoro masz mobo hybryde :-)

  • #16 21 Wrz 2013 11:07
    Pete_O
    Poziom 31  

    Upewniam się jeszcze, czy dobrze zrozumiałem: restarty nie występują w ogóle, gdy nie masz uruchomionego w tle ani Everesta, ani GPU-Z (i podobnego programu)?
    Gdybyś miał np. X1650 Pro, to zaleciłbym monitorowanie temperatur/napięć za pomocą ATI Tool, ale o ile wiem, to X1950 Pro nie jest przez to narzędzie obsługiwana. Więc zamiast tego ATI Tray Tools z załącznika możesz spróbować.

    Załączniki:
  • #17 21 Wrz 2013 18:43
    david55-89
    Poziom 9  

    Witam ponownie wszystkich.
    Więc tak sterowniki które miałem zainstalowane to Catalyst 7.7 i obecnie 10.2. Spróbuję jeszcze tych 7.2.
    Tą instrukcję ( http://support.microsoft.com/?id=270715 ) wypróbuje jeżeli zmiana sterowników nie pomoże.
    Z moim angielskim to tak średnio, ale dam radę.
    Mógłbyś mi tylko ew. wytłumaczyć co dokładnie zostanie zmienione po dodaniu tego klucza do rejestru?

    Jeżeli chodzi o restarty to można powiedzieć że bardzo rzadko, w sumie to jeżeli nie miałem uruchomionych tego typu programów to PC się restartował podczas kilku gier, np. GRID, Call of Duty: World at War i raz zdarzyło się podczas Company of Heroes.

    Ale na przykład jeżeli mam uruchomiony program Prime95 i Furmarka jednocześnie to restart nie występuje po ok. 1-3 sek. tak jak w przypadku np. kombinacji Furmarka i Everest'a, tylko ew. po jakimś dłuższym wygrzewaniu.

    W przypadku Furmarka i Everest'a to wygląda to dokładnie w ten sposób:
    - uruchamiam Everest'a i nie włączam żadnych testów, po prostu zwyczajnie jest tylko uruchomiony i mam podgląd na panel OSD.
    - włączam Furmark'a, klikam Burn-in test i w momencie kiedy ma pojawić się okno z tym można powiedzieć, że płonącym okręgiem to następuje restart PC.

    Natomiast jeżeli wygrzewam PC osobno np. procesor programem Prime95 to nawet po podkręceniu PC się nie restartuje.
    I analogicznie jest z GPU, jeżeli tylko karta jest wygrzewana programem Furmark to też nie ma żadnych restartów, nawet po OC GPU.

    Dodano po 2 [godziny] 6 [minuty]:

    Wykonałem wszystkie czynności o których pisaliście, ale problem pozostał bez zmian.
    Jeżeli włączam GPU-Z i Furmark'a to przez kilka minut PC działa, ale później zwiecha wszystkiego i restart PC po ok. 3 sek od zwiechy. (W kombinacji Furmark i GPU-Z, to im wyższe taktowanie CPU tym szybciej PC się restartuje).

    A przy programach Furmark i Everest, obojętnie którego z nich bym pierwszego nie włączył to i tak PC się zwiesza na ok. 1-3 sek. ale tylko w momencie kiedy Everest się załaduje do końca, badź kiedy on już jest uruchomiony, a ja włączam benchmark'a w Furmark'u.
    (W konfiguracji Everest i Furmark nie ma znaczenia jaka jest czestotliwość taktowania i napięcia CPU, może być to nawet 100 Mhz a PC i tak się zrestartuje)

    Dodano po 21 [minuty]:

    I jeszcze jedno.
    Nie wiem czy to ma jakieś znaczenie, ale może kogoś naprowadzi na rozwiązanie problemu.

    Po wymianie płyty głównej pojawił się problem z internetem, a mianowicie po kilku bądź kilkunastu minutach od uruchomienia komputera adres bramy domyślnej zmienia się na 192.168.1.254, a internet przestaje działać. Dopiero kiedy użyje funkcji naprawiania połączenia lokalnego, to internet znów zaczyna działać na kilkanaście minut.
    Po ustawieniu adresów IP oraz DNS na sztywno, i tak po kilkunastu minutach brama domyślna znowu zmienia swój adres.
    Myślałem że jest to problem z kartą sieciową bądź sterownikami. Przeinstalowałem system i sterowniki, ale problem nie ustąpił.
    W końcu zakupiłem kartę sieciową pod PCI i mimo wszystko problem ze zmieniającą się bramą domyślną nie znikł.

    Oczywiście po podłączeniu nowej karty sieciowej usunąłem stare sterowniki i wgrałem nowe, ale to też nic nie zmieniło. Więc znowu reinstalka systemu instalacja nowych sterowników, a problem mimo wszystko nadal jest.

    A zapomniałbym, na laptopie którego podłączam pod ten sam kabel RJ45 na zmianę z PC, jest wszystko w porządku.

    To chyba tyle z tego co udało mi się ustalić.
    Więc jeżeli macie jeszcze jakieś pomysły to śmiało piszcie, postaram się wszystko sprawdzić i oczywiście w jak najszybszym czasie załatwić kartę pod PCI-E w celu wykonania testów na tej hybrydzie.
    P.S.
    @Pete_O
    Monitorowanie napięć i temperatur na GPU będę mógł wykonać dopiero w dniu jutrzejszym, także jutro dam info jak to wygląda, o ile uda mi się te wartości odczytać.
    Pozdrawiam wszystkich i jeszcze raz dzięki za zaangażowanie w temat. ;)

  • #18 22 Wrz 2013 02:21
    Pete_O
    Poziom 31  

    david55-89 napisał:
    I jeszcze jedno.
    Nie wiem czy to ma jakieś znaczenie, ale może kogoś naprowadzi na rozwiązanie problemu.

    Po wymianie płyty głównej pojawił się problem z internetem, a mianowicie po kilku bądź kilkunastu minutach od uruchomienia komputera adres bramy domyślnej zmienia się na 192.168.1.254, a internet przestaje działać. Dopiero kiedy użyje funkcji naprawiania połączenia lokalnego, to internet znów zaczyna działać na kilkanaście minut.
    Po ustawieniu adresów IP oraz DNS na sztywno, i tak po kilkunastu minutach brama domyślna znowu zmienia swój adres.
    Myślałem że jest to problem z kartą sieciową bądź sterownikami. Przeinstalowałem system i sterowniki, ale problem nie ustąpił.
    W końcu zakupiłem kartę sieciową pod PCI i mimo wszystko problem ze zmieniającą się bramą domyślną nie znikł.

    Oczywiście po podłączeniu nowej karty sieciowej usunąłem stare sterowniki i wgrałem nowe, ale to też nic nie zmieniło. Więc znowu reinstalka systemu instalacja nowych sterowników, a problem mimo wszystko nadal jest.

    A zapomniałbym, na laptopie którego podłączam pod ten sam kabel RJ45 na zmianę z PC, jest wszystko w porządku.
    Podejrzewam, że problem leży w:
    david55-89 napisał:
    Windows XP BE 8.2
    - tzn. zmodowanym, nieoficjalnym (żeby nie powiedzieć: spiratowanym) systemie. Niewykluczone, że te restarty (a właśnie: tylko restarty? - żadnych "niebieskich ekranów śmierci"?), o których piszesz, też mają związek z tym WXP BlackEdition (choć akurat na oryginalnych systemach z Radeonami też bywają spore problemy, więc tu nie będę się upierał).
    david55-89 napisał:
    Mógłbyś mi tylko ew. wytłumaczyć co dokładnie zostanie zmienione po dodaniu tego klucza do rejestru?
    Z tego, co ja rozumiem, to sposób zarządzania pamięcią; m.in. wyłącza Page Size Extension - jedną z funkcji procesora pozwalającą zmieniać mu rozmiar strony pamięci oraz zmienia limit pamięci niestronicowanej - tak, żeby zapobiec sytuacjom, że pamięć RAM przydzielona karcie AGP, zostaje w jakiś sposób uszkodzona (w sensie: nadpisana). Może to mieć jakiś ujemny wpływ na wydajność, ale jeśli za to pozwala uniknąć błędów i restartów, to sądzę, że warto.
    P.S. A jeszcze bardziej warto sprzedać tę kartę (upewniając się, że jest sprawna wcześniej) za około 100 zł i za tę kasę nabyć np. duuużo wydajniejszą GF 9600GT 512MB DDR3 na PCI-E. ;)

    Dodano po 22 [minuty]:

    david55-89 napisał:
    A tak w ogóle to po co miałem zmieniać prędkość AGP na x4, mniej prądu pobiera?
    Nie. Za to napięcie sygnałowe zmienia się z 0.8V na 1.5V, co w przypadku, gdy mamy do czynienia z kartą Radeon zaopatrzoną w GPU nie obsługujący natywnie AGP, a jedynie współpracujący z AGP za pośrednictwem mostka Rialto (jak np. X1950 Pro), może mieć zbawienny wpływ na stabilność, zaś towarzyszące temu ograniczenie wydajności jest w praktyce często minimalne.

  • #19 22 Wrz 2013 10:47
    david55-89
    Poziom 9  

    Dzięki za wyjaśnienia.
    Jeżeli chodzi o system to raczej nie jest to jego wina bo instalowałem też oryginalnego Windows'a XP i Windows'a 7. I w obu przypadkach była taka sama sytuacja.
    Najwidoczniej będę musiał się zaopatrzyć w kartę PCI-E. Tylko mam nadzieję że to rozwiąże problem.

    Proszę o nie zamykanie tematu.
    Wymienię kartę i dam znać czy problem został rozwiązany.

  • #20 23 Wrz 2013 09:17
    david55-89
    Poziom 9  

    Witam.

    Załączam jeszcze screen'a z ATI Tray Tools.
    Może po tym uda się komuś określić czy karta jest sprawna.

    Restarty PC - Dziwny przypadek..

    I jeżeli komuś się przyda to mogę załączyć screen'y z OCCT.

    Pozdrawiam.

  • #21 23 Wrz 2013 13:21
    swiercm
    Moderator - Komputery Serwis

    Jeśli przejdzie OCCT:GPU i wszelkiej maści testy, jak 3DMark i tp to jest szansa, że jest i ustawiona dobrze i sprawna.

    Warto też "zapuścić" test w Ati Tools poszukującego artefaktów - jeśli nie napotka on na błędy - można mieć większą pewność, że raz - nie przegrzewa się (nie będzie w przyszłości), dwa - jest ustawiona dobrze.

    Oczywiście wzrokowo należy kontrolować wyświetlany obraz w różnych sytuacjach, czy sterownik się "nie wysypuje", czy w obrazie nie ma odkształceń, artefaktów, migotań itd.

  • #22 23 Wrz 2013 19:44
    david55-89
    Poziom 9  

    Witam.

    Karta bez problemu przechodzi testy w OCCT. Ale jednak musi być jakiś konflikt sprzętowy. Na innym PC nie ma problemów.

    Udało mi się również załatwić kartę pod PCI-E, a dokładnie GeForce 7300 GT, i na GeForce 7300 GT problemy opisywane w tym temacie nie występują.

    Ale mimo wszystko trapi mnie co dokładnie powoduje takie zachowanie się systemu w tej konfiguracji.

    Oczywiście teraz kupię jakąś kartę pod PCI-E, ale mimo wszystko jak ktoś wpadnie na rozwiązanie to proszę o info. ;)

    P.S.
    Wstępnie chcę zakupić GeForce GTX 260, aczkolwiek przydałaby się już karta z obsługą DirectX 11.

    Jeżeli macie jakieś propozycje pasujące do konfiguracji niżej wymienionej to proszę o przykłady.

    Z góry dziękuję.

    Płyta główna: AliveDual-eSata2,
    Procesor: Phenom II x2 555BE,
    Ram: Kingston 1GB DDR2 800Mhz i GoodRam 2GB DDR2 800Mhz,
    Zasilacz: XFX Pro 550W Core 80+ Bronze.

    Pozdrawiam.

  • #23 23 Wrz 2013 20:20
    Pete_O
    Poziom 31  

    david55-89 napisał:
    Udało mi się również załatwić kartę pod PCI-E, a dokładnie GeForce 7300 GT, i na GeForce 7300 GT problemy opisywane w tym temacie nie występują.
    Zaryzykowałbym nawet zakład, że na GeForce pod AGP też nie wystąpiłyby żadne problemy. Radeony X1k i nowsze to często utrapienie posiadaczy płyt z AGP.
    Zwróć jeszcze uwagę na to, czy mostek Rialto (ten mały chip w pobliżu złącza AGP po odwrotnej stronie karty - w stosunku do tej, gdzie jest GPU) nie dotyka Ci np. wentylatora od chłodzenia chipsetu płyty głównej.
    Chyba tylko "geniusze" z ATI mogli wpaść na tak durny pomysł, żeby ten mostek był po przeciwnej stronie karty - w stosunku do GPU. Podejrzewam, że jedynie dlatego, żeby nie trudzić się projektowaniem oddzielnych wzorów radiatorów na GPU dla wersji AGP i PCI-E. Tylko, że nie zwrócili uwagi na to, że przez to ten mostek nie może być chłodzony tak, jak należy (zamocowanie na nim stosownego radiatorka na wielu płytach głównych zwyczajnie uniemożliwiałoby montaż karty).

    Poza tym nie wiem, czy w końcu wykonałeś tą małą edycję w rejestrze, którą Ci proponowałem?
    Pete_O napisał:
    spróbować jeszcze możesz zajrzeć na:
    http://support.microsoft.com/?id=270715 i zrobić tę małą edycję w rejestrze wg podanych wskazówek. Artykuł jest sprzed kilku lat i dotyczy troszkę starszych konfiguracji sprzętowych z Win.XP i AGP, ale w kilku miejscach na internecie natrafiłem na ślady, że rozwiązanie działa też z niektórymi nowszymi chipsetami pod AMD i kartami pod AGP.
    Piszesz, że:
    david55-89 napisał:
    Ram: Kingston 1GB DDR2 800Mhz i GoodRam 2GB DDR2 800Mhz
    Sprawdź jeszcze, czy z pojedynczą kością pamięci problem też występuje.
    david55-89 napisał:
    Oczywiście teraz kupię jakąś kartę pod PCI-E, ale mimo wszystko jak ktoś wpadnie na rozwiązanie to proszę o info.
    P.S.
    Wstępnie chcę zakupić GeForce GTX 260, aczkolwiek przydałaby się już karta z obsługą DirectX 11.
    Jeżeli macie jakieś propozycje pasujące do konfiguracji niżej wymienionej to proszę o przykłady.
    To nie w tym temacie - załóż odpowiedni w dziale "co kupić?".

  • #24 24 Wrz 2013 18:36
    david55-89
    Poziom 9  

    Pete_O napisał:
    Zwróć jeszcze uwagę na to, czy mostek Rialto (ten mały chip w pobliżu złącza AGP po odwrotnej stronie karty - w stosunku do tej, gdzie jest GPU) nie dotyka Ci np. wentylatora od chłodzenia chipsetu płyty głównej.
    Chyba tylko "geniusze" z ATI mogli wpaść na tak durny pomysł, żeby ten mostek był po przeciwnej stronie karty - w stosunku do GPU. Podejrzewam, że jedynie dlatego, żeby nie trudzić się projektowaniem oddzielnych wzorów radiatorów na GPU dla wersji AGP i PCI-E. Tylko, że nie zwrócili uwagi na to, że przez to ten mostek nie może być chłodzony tak, jak należy (zamocowanie na nim stosownego radiatorka na wielu płytach głównych zwyczajnie uniemożliwiałoby montaż karty).


    Jeżeli chodzi o mostek Rialto, to rzeczywiście przydałby się tam jakiś radiator z wentylatorem, bo dotykając palcem to może wytrzymam maksymalnie 3 sekundy.
    A tak w ogóle to taki mostek jaką bezpieczną temperaturę może osiągać?

    Pete_O napisał:
    Poza tym nie wiem, czy w końcu wykonałeś tą małą edycję w rejestrze, którą Ci proponowałem?
    Pete_O napisał:
    spróbować jeszcze możesz zajrzeć na:
    http://support.microsoft.com/?id=270715 i zrobić tę małą edycję w rejestrze wg podanych wskazówek. Artykuł jest sprzed kilku lat i dotyczy troszkę starszych konfiguracji sprzętowych z Win.XP i AGP, ale w kilku miejscach na internecie natrafiłem na ślady, że rozwiązanie działa też z niektórymi nowszymi chipsetami pod AMD i kartami pod AGP.


    Wykonałem tą edycję w rejestrze, ale nic to nie zmieniło.

    Pete_O napisał:
    david55-89 napisał:
    Ram: Kingston 1GB DDR2 800Mhz i GoodRam 2GB DDR2 800Mhz
    Sprawdź jeszcze, czy z pojedynczą kością pamięci problem też występuje.


    W ten sposób również sprawdzałem, ale standardowo bez rezultatu. ;)

  • #25 24 Wrz 2013 21:01
    Pete_O
    Poziom 31  

    david55-89 napisał:
    Witam.

    Załączam jeszcze screen'a z ATI Tray Tools.
    Może po tym uda się komuś określić czy karta jest sprawna.

    Restarty PC - Dziwny przypadek..

    I jeżeli komuś się przyda to mogę załączyć screen'y z OCCT.

    Pozdrawiam.
    To jest monitoring czujników (temperatury i napięć) płyty głównej, a nie karty. BTW: napięcia +12V i +5V niepokojąco wysokie (przekraczają normę ATX) - przydałoby się zweryfikować te wskazania multimetrem.

    Znajdź w ATI Tray Tools taką zakładkę:
    Restarty PC - Dziwny przypadek.
    Ona pozwala wybrać wyświetlanie temperatur GPU/Environment - na pasku zadań (po najechaniu na wyświetlaną aktualną temperaturę, wyświetla Ci się wtedy też maksymalna i minimalna zanotowana).
    Te Radeony na AGP niestety tak mają, że one same i ich sterowniki powodują rozmaite konflikty sprzętowe/programowe na niektórych platformach (np. "gryzą się" z GPU-Z). Czasem tylko ten programik właśnie (ATT) i ewentualnie wskazania CCC nie powodują zawieszania/restartów, a wszelkie inne programy do monitorowania temperatur GPU już tak.

    Dokładniejszy przewodnik po ATI Tray Tools (wprawdzie z naciskiem na to, jak podkręcać za pomocą tego narzędzia, ale i tak dość przydatny) masz tutaj (weź tylko pod uwagę, że to opis z 2007 r., więc może dotyczyć starszej wersji ATT niż Ty zainstalowałeś):
    http://forums.legitreviews.com/about8827.html

    Przyszło mi do głowy jeszcze jedno, co może powodować restarty: ustawienie Catalyst AI - po instalacji sterowników domyślnie przyjmuje wartość "LOW" bodajże; jego wyłączenie ("OFF") czasem poprawia stabilność.
    A skoro już o ustawieniach Catalyst mowa, to czasem pomaga także wyłączenie AGP Fast Writes, a czasem nawet w ogóle "AGP reads" i "AGP writes" - np. w zakładce SMARTGART programu Catalyst Control Center (CCC).

    david55-89 napisał:
    Jeżeli chodzi o mostek Rialto, to rzeczywiście przydałby się tam jakiś radiator z wentylatorem, bo dotykając palcem to może wytrzymam maksymalnie 3 sekundy.
    A tak w ogóle to taki mostek jaką bezpieczną temperaturę może osiągać?

    Nie potrafię odpowiedzieć na to pytanie. To jest chyba tajemnica ATI. Oficjalna wersja firmy była taka, że ten mostek w ogóle nie grzeje się za bardzo (i w związku z tym nie potrzebuje chłodzenia), zaś według tego, co raportowali użytkownicy, często bywało dokładnie tak jak u Ciebie - tzn. parzył. Ja też w różnych Radeonach obserwowałem takie zjawisko - właściwie w większości kart, które przewinęły się przez moje ręce.

  • #26 24 Wrz 2013 21:06
    swiercm
    Moderator - Komputery Serwis

    Pete_O napisał:
    Nie potrafię odpowiedzieć na to pytanie. To jest chyba tajemnica ATI. Oficjalna wersja firmy była taka, że ten mostek w ogóle nie grzeje się za bardzo (i w związku z tym nie potrzebuje chłodzenia), zaś według tego, co raportowali użytkownicy, często bywało dokładnie tak jak u Ciebie - tzn. parzył. Ja też w różnych Radeonach obserwowałem takie zjawisko - właściwie w większości kart, które przewinęły się przez moje ręce.


    A należy dodać, że tych kart drogi Pete_O przewineło się przez Twoje ręce, na prawdę sporo.

  • #27 25 Wrz 2013 17:52
    david55-89
    Poziom 9  

    Pete_O napisał:
    BTW: napięcia +12V i +5V niepokojąco wysokie (przekraczają normę ATX) - przydałoby się zweryfikować te wskazania multimetrem.


    Multimetra nie mam, aczkolwiek te napięcia raczej są przekłamane. Na innej płycie głównej napięcia jak najbardziej mieszczą się w standardzie ATX, i nic nie wskazuje na to że mógłby być jakikolwiek problem z zasilaczem. Te napięcia też mnie zaniepokoiły i podłączyłem inny zasilacz, ale mimo wszystko one praktycznie w ogóle się nie zmieniły.

    Pete_O napisał:
    Znajdź w ATI Tray Tools taką zakładkę:

    Ona pozwala wybrać wyświetlanie temperatur GPU/Environment - na pasku zadań (po najechaniu na wyświetlaną aktualną temperaturę, wyświetla Ci się wtedy też maksymalna i minimalna zanotowana).
    Te Radeony na AGP niestety tak mają, że one same i ich sterowniki powodują rozmaite konflikty sprzętowe/programowe na niektórych platformach (np. "gryzą się" z GPU-Z). Czasem tylko ten programik właśnie (ATT) i ewentualnie wskazania CCC nie powodują zawieszania/restartów, a wszelkie inne programy do monitorowania temperatur GPU już tak.


    Tą zakładkę znalazłem, ale ona tylko monitoruje temperatury a Ty prosiłeś jeszcze o monitorowanie napięć, ale nie wiem gdzie i czy w ogóle w tym programie się znajdują.

    Pete_O napisał:
    Przyszło mi do głowy jeszcze jedno, co może powodować restarty: ustawienie Catalyst AI - po instalacji sterowników domyślnie przyjmuje wartość "LOW" bodajże; jego wyłączenie ("OFF") czasem poprawia stabilność.
    A skoro już o ustawieniach Catalyst mowa, to czasem pomaga także wyłączenie AGP Fast Writes, a czasem nawet w ogóle "AGP reads" i "AGP writes" - np. w zakładce SMARTGART programu Catalyst Control Center (CCC).


    Catalyst A.I. wyłączyłem ale nic się nie zmieniło.
    Jeżeli chodzi o AGP Fast Writes to miałem to wyłączone. Próbowałem zastosować różne kombinację z Funkcjami AGP Fast Writes, "Odczyt AGP" i "Zapis AGP", ale również bez poprawy.

  • #28 25 Wrz 2013 20:23
    Pete_O
    Poziom 31  

    david55-89 napisał:
    Tą zakładkę znalazłem, ale ona tylko monitoruje temperatury a Ty prosiłeś jeszcze o monitorowanie napięć,
    Nie całkiem się zrozumieliśmy. Myślałem, że to Tobie zależy na jednym i drugim, bo pisałeś:
    david55-89 napisał:
    Komputer restartuje się np. podczas jednoczesnego uruchomienia Furmarka i Everesta bądź jakiegokolwiek innego programu monitorującego napięcia czy tez temperatury m.in. GPU-Z.
    Stąd, zamiast programów stwarzających problem, wskazałem ATT jako alternatywne narzędzie (przede wszystkim do monitorowania temperatury GPU) - takie, które nie powinno wywoływać konfliktów (oczywiście biorąc poprawkę na to, że w przypadku tych Radeonów: "nie powinno wywoływać" nie znaczy: "nie będzie wywoływać" ;) ):
    Pete_O napisał:
    Gdybyś miał np. X1650 Pro, to zaleciłbym monitorowanie temperatur/napięć za pomocą ATI Tool, ale o ile wiem, to X1950 Pro nie jest przez to narzędzie obsługiwana. Więc zamiast tego ATI Tray Tools z załącznika możesz spróbować.
    Reasumując: nie prosiłem o monitorowanie napięć w celu zweryfikowania sprawności karty, a jedynie sugerowałem inne narzędzie programowe w miejsce dotąd stosowanych. Niemniej jednak i tak znalazłeś w ATT jedno i drugie: tzn. wtyczkę do odczytu napięć/temperatur płyty głównej:
    david55-89 napisał:
    Załączam jeszcze screen'a z ATI Tray Tools.
    Może po tym uda się komuś określić czy karta jest sprawna.
    Restarty PC - Dziwny przypadek..
    oraz możliwość włączenia/ wyłączenia monitoringu temperatur GPU na pasku zadań, więc i tak mimo tego nieporozumienia sprawy poszły nieco naprzód.

    Nie podałeś tylko, czy monitorowanie za pomocą ATT nie wywołuje restartów - tak samo, jak np. korzystanie z GPU-Z - a o to mi przede wszystkim chodziło.

    Natomiast z tym, że Radeon AGP z mostkiem Rialto i jego sterowniki mogą wywoływać rozmaite konflikty sprzętowe / programowe pownieneś się po prostu pogodzić. Te typki tak mają. Sprawne, czy nie - wszystko jedno. ;)
    Już samo to, że np. taki Atiwinflash widzi jedną kartę Radeon z mostkiem Rialto jako dwa różne urządzenia graficzne:
    Restarty PC - Dziwny przypadek.- o czymś świadczy. Inne programy zapewne widzą podobnie, a to może wywoływać rozmaite problemy (włącznie z restartami, zawieszeniami itp.).
    Dla porównania: żadna z kart GeForce (AGP) z mostkiem HSI (czy to GF 6600/6200, czy GF 7300/7600/7900) - nie jest widziana w systemie jako dwa różne urządzenia (np. G73 i HSI).I co się okazuje? Że o dziwo: te karty, w przeciwieństwie do np. Radenów X1k problemów niemal żadnych nie stwarzają - niezależnie od platformy (o ile tylko platforma obsługuje AGP 4X lub AGP 8X). Czyli jednak można rozwiązać to lepiej? Ano można. :lol:
    To - i tamto, o czym pisałem w poprzednim poście - świadczy moim zdaniem jednoznacznie o tym, że nie jest żadnym przypadkiem to, że gros problemów sprzętowo/programowych z kartami AGP (zaopatrzonymi w rdzeń zaprojektowany do PCI-E oraz odpowiedni mostek), dotyczy właśnie Radeonów, a nie GeForce'ów.

    Swoją drogą - jeśli ktoś np. nie potrzebuje na swojej starszej platformie AGP grać w nowsze gry, tylko preferuje trochę starsze tytuły, to o wiele większą "pociechę" może mieć z niedocenianych na forum, a relatywnie wydajnych (do wszystkich starszych gier: aż nadto wydajnych :) ) Radeonów z rodziny X8xx (np. X800 GTO, X800 Pro, X800 XT) niż z Radeonów z nowszych rodzin: X1k, HD 2k / 3k /4k. Warunek: muszą to być warianty tych kart z rdzeniem obsługującym natywnie AGP (nie potrzebującym mostka Rialto!) - np. R420, czy R481 (X800 XL raczej odpada, gdyż większość tych kart ma rdzeń R430 na PCI-E i Rialto).

  • #29 25 Wrz 2013 22:32
    david55-89
    Poziom 9  

    Pete_O napisał:
    david55-89 napisał:
    Tą zakładkę znalazłem, ale ona tylko monitoruje temperatury a Ty prosiłeś jeszcze o monitorowanie napięć,
    Nie całkiem się zrozumieliśmy. Myślałem, że to Tobie zależy na jednym i drugim, bo pisałeś:


    Tutaj rzeczywiście się nie zrozumieliśmy ;)
    Jak najbardziej zależało mi na jednym i drugim. Ale najbardziej interesowało mnie to, co powoduje te restarty w przypadku jednoczesnego działania Furmark'a i Everest'a, bądź restartów w przypadku niektórych gier.

    Pete_O napisał:
    Nie podałeś tylko, czy monitorowanie za pomocą ATT nie wywołuje restartów - tak samo, jak np. korzystanie z GPU-Z - a o to mi przede wszystkim chodziło.


    Jeżeli chodzi o to, to monitorowanie GPU za pomocą ATI Tray Tools nie powoduje restartów.

    Pete_O napisał:
    Natomiast z tym, że Radeon AGP z mostkiem Rialto i jego sterowniki mogą wywoływać rozmaite konflikty sprzętowe / programowe pownieneś się po prostu pogodzić. Te typki tak mają. Sprawne, czy nie - wszystko jedno.


    Poniekąd się pogodziłem z tym konfliktem sprzętowym, ale i tak trapi mnie to, co takiego zostało źle wykonane że takie problemy mają miejsce. No ale tym już nie będę Wam zawracał głowy ;) To prędzej pytanie do inżynierów bądź programistów wtedy jeszcze ATI ;)

    Pete_O napisał:
    Swoją drogą - jeśli ktoś np. nie potrzebuje na swojej starszej platformie AGP grać w nowsze gry, tylko preferuje trochę starsze tytuły, to o wiele większą "pociechę" może mieć z niedocenianych na forum, a relatywnie wydajnych (do wszystkich starszych gier: aż nadto wydajnych ) Radeonów z rodziny X8xx (np. X800 GTO, X800 Pro, X800 XT) niż z Radeonów z nowszych rodzin: X1k, HD 2k / 3k /4k. Warunek: muszą to być warianty tych kart z rdzeniem obsługującym natywnie AGP (nie potrzebującym mostka Rialto!) - np. R420, czy R481 (X800 XL raczej odpada, gdyż większość tych kart ma rdzeń R430 na PCI-E i Rialto).


    Akurat na tej karcie można jeszcze pograć w jakieś fajne gry m.in. Fifa 14, Mirror's Edge czy np. Grid.
    Zdaję sobie sprawę, że w nowsze tytuły które nie mają wsparcia DirectX 9.0c już na niej nie pogram i dlatego niedługo będę wymieniał kartę. Zastanawiam się nad Radeon'ami HD 5850/6950/7790, bądź coś z GeForce GTX 550 Ti/560 Ti lub GTX 660 Ti, ew. coś pokroju GeForce GTX 460.
    Aczkolwiek obawiam się że na Radeon'ach znowu będę miał jakieś problemy, przy tego typu hybrydzie.

    Pete_O miałeś już może do czynienia z kartami w/w, i mógłbyś ew. wypowiedzieć się czy tego typu problemy na tych seriach również występują? A zwłaszcza z Radeon'ami.

    BTW.
    Trochę odbiegając od tematu, chciałbym zapytać czy istnieje możliwość modyfikacji BIOSU w Radeon'ie x1950 Pro, w taki sposób aby gry i sterowniki wykrywały go jako inną kartę? Głównie chodzi mi o podmianę Device ID: PCI\VEN_1002&DEV_7280&SUBSYS_22041787&REV_9A.
    Wiem ze można zmodyfikować sterowniki tak aby karta była rozpoznawana przez system jako inna, aczkolwiek z tego co się orientuje, gry właśnie weryfikują posiadaną kartę po Device ID.

    Ogólnie chodzi mi o to, że niektóre gry rozpoznają daną kartę graficzną prawdopodobnie właśnie po danym ID urządzenia i nie pozwalają na jej uruchomienie, jeżeli w konfiguracji danej gry nie ma na liście odpowiedniego modelu karty graficznej, pomimo tego, że dana karta spełnia wszystkie jej wymagania.

  • #30 25 Wrz 2013 23:15
    Pete_O
    Poziom 31  

    david55-89 napisał:
    BTW.
    Trochę odbiegając od tematu, chciałbym zapytać czy istnieje możliwość modyfikacji BIOSU w Radeon'ie x1950 Pro, w taki sosób aby gry i sterowniki wykrywały go jaką inną kartę? Głównie chodzi mi o podmianę Device ID: PCI\VEN_1002&DEV_7280&SUBSYS_22041787&REV_9A.
    Wiem ze można zmodyfikować sterowniki tak aby karta była rozpoznawana przez system jako inna, aczkolwiek z tego co się orientuje gry właśnie weryfikują posiadaną kartę po Device ID.

    Ogólnie chodzi mi o to że niektóre gry rozpoznają daną kartę graficzną prawdopodobnie właśnie po danym ID urządzenia i nie pozwalają na jej uruchomienie, jeżeli w konfiguracji danej gry nie ma na liście odpowiedniego modelu karty graficznej, pomimo tego, że dana karta spełnia wszystkie jej wymagania.
    Jest to możliwe, ale nie ma sensu próbować, bo tylko pogorszysz sprawę. Po takiej modyfikacji, może się okazać, że przy instalacji sterowników, zgaśnie Ci komputer i do Windows już nie wejdziesz. No, może w trybie awaryjnym. ;) Sterowniki nie powinny mieć danych, że mają do czynienia np. z HD 6870, podczas, gdy tak naprawdę to jest X1950 Pro, bo wtedy zupełnie zgłupieją.

    Dodano po 21 [minuty]:

    david55-89 napisał:
    Zastanawiam się nad Radeon'ami HD 5850/6950/7790, bądź coś z GeForce GTX 550 Ti/560 Ti lub GTX 660 Ti, ew. coś pokroju GeForce GTX 460.
    Aczkolwiek obawiam się że na Radeon'ach znowu będę miał jakieś problemy, przy tego typu hybrydzie.
    Pete_O miałeś już może do czynienia z kartami w/w, i mógłbyś ew. wypowiedzieć się czy tego typu problemy na tych seriach również występują? A zwłaszcza z Radeon'ami.
    Osobiście nie miałem do czynienia, ale moim zdaniem obawy mogą okazać się uzasadnione, bo o ile wiem, Twoja płyta główna ma PCI-Express w wersji 1.0, zaś Radeon 5850/6950/7790: PCI-E v. 2.1. Takie karty - z tego, co czytałem na różnych forach - na wielu płytach głównych PCI-E v. 1.0 w ogóle nie dają się uruchomić (mimo teoretycznej pełnej kompatybilności wstecznej!).
    Z GeForce'ami nie powinno być problemów (nVidia ominęła wersję 2.1 PCI-E szerokim łukiem. Ciekawe dlaczego? ;) ).

 Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME