Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Canon IP4500 - Dziwnie drukuje żółtym kolorem

GrandMasterT 20 Sep 2013 17:22 6252 7
phoenixcontact
    GrandMasterT
    Level 25  
    Drukarka Canon IP4500, pomijając dołączone oryginalne tusze, innych oryginałów nigdy nie widziała.
    Odkąd ją używam dolewam cały czas tych samych tuszów z butelek a kartridże zmienione na samoresetujące. Wszystkie kolory i czarny są od tego samego producenta i są raczej ok.

Problem mam z żółtym. Jak drukarka postoi parę godzin i puszczę żółtą kartkę, wydrukuje tak 1/3 czasami nawet 1/2 strony i dalej drukuje już tylko wąskie żółte paski.
    Jeśli po wydruku poczekam z minutę i puszczę następną kartkę gdzie jest coś żółtego, efekt będzie taki jak na załączonym foto z wydruku testowego. Kawałek jedzie ładnie a potem dalej znów środkiem zaczyna brakować. Im dłuższa przerwa, tym więcej wydrukuje dobrze.

Jeśli na kartkach jest mało kolorów (np. dokumenty gdzie raz na parę stron jest kolorowy wykres) to w zależności od tego, ile potrzeba żółtego, wydruk nawet wielu stron może wyjść dobry. Da się jakoś naprawić tę usterkę ? Parę tygodni temu pomyślałem sobie już 'wszystko albo nic', nabiłem stary żółty płynem do mycia szyb, puściłem parę razy czyszczenie i nawet drukowałem takim, nie zaszkodziło ale też nie pomogło.

• phoenixcontact
  • Helpful post
    Anonymous
    Anonymous  
  • phoenixcontact
    GrandMasterT
    Level 25  
    Pojemnik kiedyś był już zmieniany i pomogło na podobny objaw. Natomiast dziś właśnie kupiłem inny zamiennik, przełożyłem chip i drukuje tak samo.
    Wina musi leżeć w głowicy, tylko czy jest szansa to naprawić i ewentualnie jakie kroki podjąć ?
  • Helpful post
    Anonymous
    Anonymous  
    GrandMasterT
    Level 25  
    Dzięki za info. Uszczelki sprawdziłem wzrokowo i dotykowo, na wszystkich kolorach wyglądały tak samo więc zostawiłem je w spokoju.

Wziąłem jeszcze raz płyn do mycia szyb, tym razem inny niż wcześniej (jakiś yplon, innego nie mieli) nasikałem go tak od serca w sitko od żółtego, po czym drobnym pędzelkiem starałem się je trochę przeczyścić. Już myślałem że dobiłem całkiem głowicę, bo pierwsze wydruki wyglądały tak:

Ale jedno czyszczenie i parę wydruków testowych później sytuacja znacząco się poprawiła :D

EDIT: jest jakiś patent, żeby ta franca zawsze drukowała tylko czarnym ?
    Kolory w zasadzie nie są mi potrzebne, ale przy wydruku PDFów mimo zaznaczenia drukowania w odcieniach szarości, wszystkie obrazki w tekście były okraszane kolorami (widać to było dokładnie przez braki żółtego).
  • Helpful post
    Anonymous
    Anonymous  
    GrandMasterT
    Level 25  
    Siłą tej drukarki jest właśnie to, że drukuje po obu stronach. Bardzo mi się to przydaje.

Zrobiłem właśnie test i rzeczywiście po zaznaczeniu druku dwustronnego pije kolory, widzę to bo mój czarny jest jakiś słabawy (taki tusz) i ciemniejsze partie mają nutkę zieleni.

Jeszcze raz dzięki za informacje, wiem chyba wszystko co chciałem wiedzieć :D
    Jurtv
    Level 20  
    GrandMasterT wrote:
    ....

Zrobiłem właśnie test i rzeczywiście po zaznaczeniu druku dwustronnego pije kolory, widzę to bo mój czarny jest jakiś słabawy (taki tusz) i ciemniejsze partie mają nutkę zieleni.

...

Drukarka w trybie foto (nie tylko, jak sam zauważyłeś przy druku dwustronnym również) czerń składa z kolorów, jedynie w najczarniejszych miejscach pluje czarnym foto (CLI 8BK)
    Nie ma problemu gdy korzystamy z oryginalnego tuszu i papierów do których mamy profil ICC. W przeciwnym przypadku liniowość się rozjeżdża i mamy rożnego rodzaju zafarby najbardziej widoczne w ciemnych szarościach. O ile na linearyzację nie mamy wpływu bo za to odpowiada sterownik, to sporo można poprawić w oddaniu kolorów poprzez zrobienie profilu ICC do tuszu-papieru.
    Reasumując, twój czarny nie jest zielony, tylko drukarkę należy oprofilować.