logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Siemens C35i - Reanimacja uszkodzonego softu i IMEI

Clico Fantastico 14 Mar 2005 21:02 1704 5
REKLAMA
  • #1 1315920
    Clico Fantastico
    Poziom 11  
    Witam,

Dostałem uszkodzonego C35i i postanowiłem go reanimować. Z początku nie wiedziałem na czym może polegać uszkodzenie, ale z objawów wywnioskowałem że prawdopodobnie jest to coś z softem.
    Wyglądało to następująco: Po włączeniu czasem nic się nie pojawiało na ekranie, czasem pojawiały się takie dwie blade pionowe kreski w lewym górnym rogu, a czasem odpalał się normalnie, znajdował sieć, ale zawieszał się po wejściu do menu lub książki tel. Innym znowu razem również się odpalał i znajdował sieć, ale po chwili na ekranie pojawiały się jakieś krzaki zamiast liter, czasem czarny prostokącik u góry ekranu, mignął napis że bateria jest pusta i się wyłączał, mimo że chwilę wcześniej wskaźnik baterii pokazywał naładowanie na full.

Ale do rzeczy - oto co zrobiłem:

Odpaliłem Freię 15 i na początek zrobiłem backup flasha, przy okazji fon pokazał że jest uszkodzone IMEI:

COMM_LoadBoots : internal loader version is 01.02
    COMM_LoadBoots : EEPROM IMEI is 44919156894193
    SEC_BCDIMEIToNormalIMEI : invalid decoded IMEI
    COMM_LoadBoots : original IMEI () is corrupt
    COMM_LoadBoots : found SIEMENS C3I lg4 v16 (1)
    COMM_LoadBoots : flash ids are 000122B7 [00000000] - B701
    COMM_LoadBoots : phone ids are BAC850FD [BAC850FD]
    COMM_Read : reading from 00C00000 4194304 bytes
    TTY_CloseCOMPort : Closing Prodigy
    O.K.

Nigdy wcześniej nie robiłem siemensa i ciemny jestem w tym temacie (znam się jak na razie tylko na Sony) .. ale oczywiście przejrzałem archiwum elektrody, google itp.

Doszedłem do wniosku że zastosuję solucję ze strony http://x35zone.devtown.net/articles.php?id=5

Najpierw wgrałem ten plik http://x35zone.devtown.net/download.php?cmd=click&id=4 (Flash dla CM35 wersja 18 - format winswup) ale nic się nie zmieniło, tylko wersja softu oczywiście 18 ale objawy te same.

wgrałem więc tego flasha
    http://x35zone.devtown.net/download.php?cmd=click&id=11
    (flash naprawczy, wersja 18, o ile się orientuję jest to flash razem z eepromem, ale proszę mnie poprawić jeśli się mylę)

W x35 flasher dałem repair phone, wszystko się wgrało ok, odpaliłem Freię, zrobiłem "direct unlock, no map is saved", wpisałem imei, zaznaczyłem "change flash imei", kliknąłem ok i .... telefon się nie włacza wcale !!! Podswietlanie się nie włącza w ogóle (nawet nie miga przez sek), na ekranie absolutnie nic nie widać !!! Ale wszystkie programy widzą telefon i da się go normalnie flashować, ulokować itp. więc na pewno da się go postawić, tylko nie wiem czego mi brakuje. Proszę o radę
    Może trzeba jakiś inny eeprom (swojego nie mam, tylko flasha zbackupowałem :( )

Aha, no i cały czas jest złe imei, zarówno przed opisanymi powyżej zabiegami jaki i obecnie jest:

• REKLAMA
  • #2 1316332
    ShEvU_elektro
    Poziom 25  
    Ocena: 22
    na początek zmien ferie bo ta feria uwala telefony! weź np. 9 jest lepsza wgraj firmware najlepiej w najwyrzesz wersji potem eeproma i spróbuj zmienić imei ten z pod bateri :) potem zrub swupa w najwyrzszej wersji :) tylko w tej samej co wgrywałes firmware i eeprom

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 1318758
    Clico Fantastico
    Poziom 11  
    Mam pytanko jak to jest w tym eepromem. Czy jeśli mam plik .bin (opisany jako full flash) i wgram go x35 flasherem opcją repair, to wgrany zostanie flash+eeprom czy tylko sam flash (bo jeśli wgrywam opcją "write flash" to domyślam się że sam flash).

Mam też jakieś pliki .bin po 64 KB, które to mają zawierać czysty eeprom, ale czym je wgrać ? Freia otwiera tylko FLS i też nie wiem czy te 4 megowe FLSy które są na sieci zawierają sam flash czy też flash + eeprom ? Próbowałem takiego wgrać zaznaczając opcję "firmware" a potem wgrałem drugi raz zaznaczając "eeprom1" ale wtedy fon w ogóle nie wstawał.

Mam programik Ziemens x3x Workshop 1.22, podobno nim można wgrać sam eeprom (te 64 kb pliki bin) ale musiałbym instalować Win98. Czy ten program to jedyny sposób żeby wgrać czysty eeprom ? Bo mi się wydaje że pewnie są inne sposoby.

Na razie wgrałem x35flasherem full flasha (repair) v18, potem "zwykłego" v18 (write flash), zrobiłem we frei "direct unlock no map is saved", wpisałem imei, zaznaczyłem "update flash imei" potem jeszcze ustawiłem kontrast wyświetlacza i jestem prawie w punkcie wyjścia, tzn telefon się włącza, znajduje sieć ale przy próbie wejścia w jakiekolwiek opcje grafika na wyświetlaczu się rozjeżdza, albo tel się wiesza itp.

Aha, ważne ! - jakkolwiek bym nie zmieniał imei we frei to zawsze i tak pisze

• REKLAMA
  • #4 1332167
    Clico Fantastico
    Poziom 11  
    Witam,

Dzis znowu troche kombinowałem z tym C35 i już nie wiem co mam mu zrobić.

Wgrałem x35 flasherem flasha v18, potem eeprom do wersji 18 freią, zmieniłem imei (też freią), zrobiłem swupa v18 potem jeszcze raz "direct unlock no map is saved" we freia i owszem telefon chodzi ale objawy są podobne jak na samym początku zanim zacząłem go robić. Tzn. po wejściu do menu na ekranie krzaki, nic nie widać, jakby obraz z poprzedniego ekranu nie był kasowany tylko nakładał się na nowy. To samo gdy wpisuję numer żeby zadzwonić, widać tylko jakieś czarne kwadraty i kreski. Ale da się normalnie dzwonić i rozmawiać, wszystko słychać dobrze. I podstawowy ekran tzn. ten z logo operatora, wskażnikiem baterii i zasiągu wyświetla się dobrze. Krzaki pojawiają się tylko po wybraniu innych opcji np. wejściu do menu.

No i freia cały czas pisze:

mimo że wiele razy ustawiałem poprawne imei.

Czy ktoś wie co jest grane i jak to naprawić ?
  • REKLAMA
  • #5 1332223
    macek
    Poziom 24  
    Ocena: 19
    A jak sprawdzasz imei z telefonu to co Ci pokazuje *#06#. NIe czytalem wszystkiego co naopisales bo jest tego troche. Zobacz jaki jest stan kondensatorow wokol wyswietlacza. Ewentualnie wygrzej plyte ze wskazaniem na pamiec.
REKLAMA