Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Komputer włącza się po kilka r -

SzopeNoVsKY 21 Sep 2013 09:42 7572 32
e-mierniki
  • #1
    SzopeNoVsKY
    Level 12  
    Witam bardzo serdecznie. Na początku powiem, że szukałem już rozwiązania mojego problemu na elektrodzie, ale niestety kompletnie nie wiem co mam wyłączyć w tych "usługach", i nie wiem czy to w ogóle pomoże.

    Mój komputer może nie jest ideałem, ale od 6 lat działał bez zarzutu, do momentu kiedy wróciłem z kilkudniowego pobytu. I oto zaczął włączać się kilka razy. Po włączeniu resetuje się, włącza od nowa i tak kilkadziesiąt razy aż dopiero złapie. I tak jest za każdym razem. Czytałem gdzieś, że to wina sterownika drukarki, proszę o pomoc.

    Drukarka Canon MP240

    Windows Vista Home Premium Service Pack 2
    Intel Core 2 Duo 2,66GHz
    RAM 2GB
  • e-mierniki
  • #2
    User removed account
    User removed account  
  • #3
    kokapetyl
    Level 43  
    Należy podać pełną konfigurację komputera z zasilaczem włącznie.
    Jeśli masz możliwość, podstaw inny zasilacz, albo dokonaj pomiarów napięć zasilacza.
  • #4
    SzopeNoVsKY
    Level 12  
    Nie jestem do końca przekonany czy to drukarka, ale w innym problemie na elektrodzie była to wina jakiegoś sterownika od niej.

    Nie sądzę by była to wina zasilacza, a niestety nie mam możliwości podłączenia innego.

    Płyta główna: Gigabyte Technology P35-DS3L
    Karta Graficzna: ATI Radeon HD 4800
  • #5
    sosarek

    Level 43  
    1. Podaj konfigurację komputera.
    2. Co rozumiesz przez "Po włączeniu resetuje się" - robi to podczas ładowania systemu czy startu płyty głównej ?
  • #7
    SzopeNoVsKY
    Level 12  
    ok.. ale nie posiadam żadnego miernika napięć..

    Konfiguracja:
    Windows Vista Home Premium Service Pack 2

    Intel Core 2 Duo 2,66GHz Inter Pentium III Xeon, wentylatory - taki jak teraz pisze na normalnej pracy ~ 3169 RPM, napięcie rdzenia procesora 1,17V

    RAM 2GB

    Płyta główna: Gigabyte Technology P35-DS3L, aktualnie 59 stopni C

    Karta Graficzna: ATI Radeon HD 4800 512MB

    BIOS - Award Modular BIOS v6.00PG

    Rodzaj zasilacza postaram się sprawdzić, ponieważ w Evereście się sprawdzić nie da.
    Powiedzcie co jeszcze mam sprawdzić bo w sumie nie wiem..

    Podaje jeszcze rodzaj sterownika drukarki w razie czego:
    Canon MP240 series Printer (v12.05)

    Dodam jeszcze, że np. TERAZ jak normalnie używam komputera i go resetuję, to gdy nacisnę przycisk POWER, włącza się normalnie, a nie po kilka razy.
    Odkryłem to, gdy zmieniłem nazwę komputera i musiałem go zresetować.

    Zobaczę, czy będzie tak samo, gdy zostawie komputer nie włączony na dłuższy okres, np. kilka godzin.
  • #8
    sosarek

    Level 43  
    sosarek wrote:

    2. Co rozumiesz przez "Po włączeniu resetuje się" - robi to podczas ładowania systemu czy startu płyty głównej ?


    Model i moc zasilacza napisana jest na nim (na naklejce).
  • #9
    safbot1st
    Level 43  
    Autorze, już 3 post i w dalszym ciągu nie podałeś modelu i marki zasilacza.
    Zwłaszcza w temacie który wskazuje na uszk./ problem z zasilaczem.

    Stery drukarki czy usługi nie mają tu żadnego znaczenia.
    Proszę odłączyć zbędzne urządz. usb na start komputera.

    Prosimy o nr. BIOS.
  • #10
    SzopeNoVsKY
    Level 12  
    Teraz włączyłem komputer nieco po ponad 2 godzinach, i włączał sie nie kilkanaście razy (jak zwykle), a tylko kilka.

    W odpowiedzi - rozumiem przez to to, że naciskam przycisk POWER, po czym wiatrak zaczyna pracować przez max 3 sekundy i nagle komputer cały gaśnie. W trakcie nie muszę nic przyciskać, bo w końcu nadejdzie moment, kiedy komputer uruchomi się i zacznie normalnie włączać. ale to za krórymś razem.

    Nie mam żadnej naklejki :/ jedyne to, że na wtyczce jest napisane 10A, 250V

    Postaram się jeszcze poszukać więcej informacji
  • e-mierniki
  • Helpful post
    #11
    mati211p
    HDD and data recovery specialist
    Na obudowie zasilacza wewnątrz PC powinna być na nim naklejka z nazwą.
  • #12
    sosarek

    Level 43  
    SzopeNoVsKY wrote:
    Teraz włączyłem komputer nieco po ponad 2 godzinach, i włączał sie nie kilkanaście razy (jak zwykle), a tylko kilka.

    W odpowiedzi - rozumiem przez to to, że naciskam przycisk POWER, po czym wiatrak zaczyna pracować przez max 3 sekundy i nagle komputer cały gaśnie. W trakcie nie muszę nic przyciskać, bo w końcu nadejdzie moment, kiedy komputer uruchomi się i zacznie normalnie włączać. ale to za krórymś razem.

    Nie mam żadnej naklejki :/ jedyne to, że na wtyczce jest napisane 10A, 250V

    Postaram się jeszcze poszukać więcej informacji


    Więc problem jest z zasilaczem, płytą główną, procesorem, pamięciami, kartą graficzną lub jakimś innym urządzeniem. Naklejka na zasilaczu musi być, i znajdziesz na niej informacje dotyczące producenta oraz modelu.
  • #13
    safbot1st
    Level 43  
    SzopeNoVsKY wrote:
    rozumiem przez to to, że naciskam przycisk POWER, po czym wiatrak zaczyna pracować przez max 3 sekundy i nagle komputer cały gaśnie. W trakcie nie muszę nic przyciskać, bo w końcu nadejdzie moment, kiedy komputer uruchomi się i zacznie normalnie włączać. ale to za krórymś razem.

    Jest to dla nas jasne.
    Podejrzewamy na razie zasilacz - czekamy na jego model i markę.
  • #14
    SzopeNoVsKY
    Level 12  
    Znalazłem. Jest to GPS-400AA-101 A

    Nie miałem nigdy pojęcia jaki to, choć mam kompa od 6 lat, ale widzę że i tak jest jakiś lipny bo 3 dychy kosztuje :/

    Chciałbym dodać, że teraz jak na moment wyłaczyłem komputer, żeby sprawdzić w środku ten model, to po chwili (dosłownie po 3 minutach) po właczeniu komputera, komputer włączył się za pierwszym razem. To tak jakby musiał być rozgrzany żeby włączył się za pierwszym razem..

    Rozumiem, że mam kupić po prostu nowy zasilacz?
  • #15
    safbot1st
    Level 43  
    Zasilacz akurat masz markowy - podziękuj temu co ci składał kompa.

    Jeśli po zaglądaniu do obudowy "zaskoczył" za pierwszym razem zalecam sprawdzić poprawne podłączenie do płyty gł. wszystkich wtyczek jakie lecą od zasilacza.
    Nawet odpięcie i ponowne wpięcie 24pin i 4/8pin.

    Czy po opisanym zabiegu komputer uruchamia się od razu?
    Jeśli nie pozostaje zmierzenie napięć na starcie przy pomocy miernika.

    Dodano po 50 [sekundy]:

    Może ww. zasilacz robi takie "cyrki" ze starości - warto go podmienić - chociaż na próbę na inny. Winny może też być inny element - np. płyta gł.
  • #16
    SzopeNoVsKY
    Level 12  
    tak swoją drogą, to komputer kupiony był w media markt - dlatego też dziwiło mnie bardzo, że przez tyle lat był bez żadnej usterki, zważając, że moja koleżanka kupowała 2 komputery ze sklepu Rabakom i siadały po kilku miesiącach.

    Odpiąłem te kable od płyty głównej, przedmuchałem styki i podłączyłem ponownie. Fakt, komputer wystartował za pierwszym razem, ale tak jak mówię, to pewnie dlatego że włączyłem go od razu po wyłączeniu. Jedyny sposób, to taki, że muszę odczekać parę godzin i dopiero sprawdzić czy problem ustał..

    Jeśli problem nie zniknie, faktycznie kupię nowy zasilacz, a jeśli i to nie pomoże, to już nie wiem.
  • #17
    sosarek

    Level 43  
    Obejrzyj jeszcze kondensatory na płycie, czy nie są wybrzuszone.
  • #18
    safbot1st
    Level 43  
    SzopeNoVsKY wrote:
    Jeśli problem nie zniknie, faktycznie kupię nowy zasilacz, a jeśli i to nie pomoże, to już nie wiem.

    Dwa przeczenia w 1 zdaniu ;)
    SzopeNoVsKY wrote:
    Fakt, komputer wystartował za pierwszym razem

    Jeśli zamocowałeś poprawnie kable jak radziłem i dopalił się za 1 razem to powinieneś liczyć na to, że będzie wszystko ok i już zawsze będzie wstawał za 1 razem ;)
    SzopeNoVsKY wrote:
    muszę odczekać parę godzin i dopiero sprawdzić czy problem ustał..

    To co chcesz zrobić nazywa się odpalanie komputera na zimno tzw. "zimny start".
    Jeśli poprawne zamoc. wtyczek pomogło - powinien się także odpalić za 1 razem.
  • #19
    sosarek

    Level 43  
    safbot1st wrote:

    To co chcesz zrobić nazywa się odpalanie komputera na zimno tzw. "zimny start".
    Jeśli poprawne zamoc. wtyczek pomogło - powinien się także odpalić za 1 razem.


    Zimny start to mają UPS , a nie zasilacze ATX - te jedynie można uruchamiać "na sucho".
  • #20
    SzopeNoVsKY
    Level 12  
    myśle, że to nie wina tego, bo kable były zamocowane dobrze już zanim je wyciągnąłem. Tak więc zrobię ten "zimny start" i zobaczymy co dalej..
  • #21
    safbot1st
    Level 43  
    sosarek wrote:
    zasilacze ATX - te jedynie można uruchamiać "na sucho".

    Zależy jak kto to nazywa - dlatego pisane w cudzysłowie. ;)
  • #22
    kokapetyl
    Level 43  
    SzopeNoVsKY wrote:
    Dodam jeszcze, że np. TERAZ jak normalnie używam komputera i go resetuję, to gdy nacisnę przycisk POWER, włącza się normalnie, a nie po kilka razy.
    Odkryłem to, gdy zmieniłem nazwę komputera i musiałem go zresetować
    safbot1st wrote:
    Jeśli poprawne zamoc. wtyczek pomogło - powinien się także odpalić za 1 razem

    Nie koniecznie.
    Odstawiając komputer na jakiś czas, odłącz całkowicie zasilanie.
  • #23
    SzopeNoVsKY
    Level 12  
    nic nie pomogło. dzisiaj rano włączał się ok. 23 razy.
  • #24
    kokapetyl
    Level 43  
    Trzeba podstawić inny zasilacz, może masz od kogoś pożyczyć. Możesz też sprawdzić jak wyglądają kondensatory w zasilaczu.
  • #25
    safbot1st
    Level 43  
    Zgoda - wykonaj test z innym zasilaczem.
    safbot1st wrote:
    pozostaje zmierzenie napięć na starcie przy pomocy miernika.

    Można jeszcze zapytać, w którym momencie następuje reset i ponowne uruchomienie - jest to dosyć kluczowe.
    Może autor wrzuci jakiś film?
    Co do moich podejrzeń - skłaniam się ku uszkodzeniu płyty głównej.
    Pytanie jeszcze jak wyżej w którym miejscu następuje reset.
    Czekamy na pomiar napięć lub podmianę zasiacza.
    Póki co możesz podać napięcia z bios`u i z HWmonitor pod stresem.
  • #26
    kokapetyl
    Level 43  
    SzopeNoVsKY wrote:
    że naciskam przycisk POWER, po czym wiatrak zaczyna pracować przez max 3 sekundy i nagle komputer cały gaśnie.
  • #27
    safbot1st
    Level 43  
    kokapetyl wrote:
    SzopeNoVsKY napisał:
    że naciskam przycisk POWER, po czym wiatrak zaczyna pracować przez max 3 sekundy i nagle komputer cały gaśnie.

    Wiec takie zachowanie jest charakterystyczne np. dla płyty gł. po włożeniu porcesora, którego nie obsługuje bios, więc cień pada z kolei na cpu.
    Wyleiminujmy najpierw zasilacz z tego "równania".
    Podmień psu.
  • #28
    SzopeNoVsKY
    Level 12  
    safbot1st wrote:

    Można jeszcze zapytać, w którym momencie następuje reset i ponowne uruchomienie - jest to dosyć kluczowe.


    przy starcie płyty głównej.

    Ok, jak tylko będę mógł i będzie okazja to nakręce filmik.

    A jak zrobic te pomiary z biosa itd? bo jestem zielony jeśli o to chodzi

    nie mam żywcem od kogo pożyczyć tego zasilacza. Po prostu kupię nowy, a na razie pomęcze się troche z tym.
  • #29
    safbot1st
    Level 43  
    Miernik jest znacznie tańszy niż nowy zasilacz, a przydaje się czasem codzennie do najprostszych rzeczy w domu.
    SzopeNoVsKY wrote:
    A jak zrobic te pomiary z biosa itd?

    W zakładce Health w biosie będziesz miał podane napięcia na różnych liniach - podaj je lub zrób foto.
    Zainstaluj program HWmonitor i daj z niego screena po zestresowaniu komputera np. programem prime95.
  • #30
    Robert B
    Level 43  
    SzopeNoVsKY wrote:
    nie mam żywcem od kogo pożyczyć tego zasilacza. Po prostu kupię nowy

    Łatwiej kupić miernik za 15 złotych, bo taki wystarczy.