Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Citroen Jumper 2,2 HDI 2008 rok - odpalanie tylko na plak'u

LongWay 21 Sep 2013 11:49 11373 22
  • #1
    LongWay
    Level 10  
    Witam
    Mam problem z tym autem. Wymienione zostały: czujnik wału, czujnik wałka rozrządu, wyczyszczone wtryski, sprawdzone wszystkie przewody oraz sprawdzony komputer razem z nowym softem i nadal nic.
    Odpala tylko na plaku, ale jak tylko przestanie dostawać plaka gaśnie.
    Wcześniej auto gasło jak tylko silnik się nagrzał
    Ciśnienie na intercoolerze w normie.

    Gdzie jeszcze szukać usterki?
  • #3
    LongWay
    Level 10  
    T5 Z tego co pamiętam to 500 ale jeszcze ustalę dokładnie z człowiekiem, który sprawdzał
  • #4
    Muhtar
    Level 9  
    Proszę sprawdzi ciśnienie paliwa przy rozruchu.nie odpali jak nie bedzie ponad 300 barow.
  • #5
    LongWay
    Level 10  
    ciśnienie jest ok
  • #6
    Muhtar
    Level 9  
    Powiedz to jest ten najnowszy Jumper z silnikiem forda. Podaj mr nadwozia poszukam w dokumentacji technicznej.
  • #7
    LongWay
    Level 10  
    niestety to ten z g....nym silnikiem forda
  • #8
    Muhtar
    Level 9  
    Podaj VIN

    Dodano po 3 [minuty]:

    Odłacz od zaworu EGR kostke elektryczna i sprawdz jak odpala.
  • #9
    LongWay
    Level 10  
    już odłączałem i nic EGR sprawny
    VIN
    VF7YDBMFC11543774
  • #10
    LongWay
    Level 10  
    Muhtar wymyśliłeś coś?
  • #11
    Muhtar
    Level 9  
    Widze ze auto jest krajowe, czy sa jakies defekty jezeli stak to podaj ich kody defektow.
    a tak na marginesie to masz akcje serwsiowa tzn. na gwarancji wymienia Ci w aytoryzowanym serwisie wyciagarke kola zapasowego. Zadzwon do najblizszego ASO i umow sie na wizyte.
  • #12
    LongWay
    Level 10  
    co do kosza to wiem, ale to w tej sytuacji najmniejszy problem

    Defekt polega na tym, że auto nie odpala, chyba że ma podawany plak. Co do błędów jedynie czujnik ciśnienia turbiny, ale już wcześniej był uwalony więc nie wiążę tego z obecnym problemem.

    Chodzi mi jeszcze po głowie jakość paliwa - choć to mało może prawdopodobne. Podepnę osobny kubełek z możliwie najlepszym paliwem i zobaczę czy coś się zmieni. Kolega, który pożyczał ode mnie auto tankował paliwo więc może chciał przyoszczędzić... Czytałem gdzieś w necie, że czasem jak jest ciulowe paliwo albo ma zbyt dużo wody dzieją się podobne historie... ale coś czuje, że to mit :( tzn owszem jakość paliwa ma wpływ na pracę silnika, ale chociaż zagadał by niemrawo.
  • #14
    LongWay
    Level 10  
    Chodzi tylko gdy ma podawany plak
  • #16
    LongWay
    Level 10  
    wtryski wszystkie były czyszczone i szlifowane
  • #18
    LongWay
    Level 10  
    wtryski zostały wymontowane, sprawdzone, czyszczenie - generalka prócz wymiany iglic ponieważ po czyszczeniu otwierały się prawidło
  • #19
    jurekk55
    Level 36  
    LongWay wrote:
    generalka prócz wymiany iglic ponieważ po czyszczeniu otwierały się prawidło


    Pobożne życzenie . Układ to CP......? Wiesz jakie ma charakterystyczne cechy ? Czym się różni od Pierwszych CR-ów ?
  • #20
    kowal5
    Level 17  
    może regulator cisnienia....
    rozumiem że po tych naprawach dobry filtr paliwa dałes
  • #21
    LongWay
    Level 10  
    jurekk55 rozwiń proszę swoją myśl, bo póki co zadałeś pytania

    kowal5 regulator i filtr jest OK
  • #22
    viwaldi40
    Level 11  
    Moim zdaniem jesli obecnie odpala jedynie na plaka (odrebne zasilanie paliwa - plak )to przyczyny raczej poszukiwal bym w ukladzie zasilania -sterowania wtryskami , skoro wg testu na listwie znajduje sie cisnienie medzy 200-230 bar rozruch ( starter elektryczny), i ponad 400 praca silnika to te elementy mechaniki , czyli pompa zostana definitywnie wykluczone .
    Przyczyny nalezy szukac w sterowanu wtryskami czyli wyszukaniu na biegunach napiec w granicy 50-70v dla wtryskow piezo i dla elektromagnetyka 12-12,5v .
    nalezy sprawdzic polaczenia ( przedzwonic przewody )z glownym sterownikiem i przekaznikiem skrzynki bsi ,za bsm to ostatecznosc .

    Dodano po 10 [minuty]:

    Citroen Jumper 2,2 HDI 2008 rok - odpalanie tylko na plak'u
  • #23
    LongWay
    Level 10  
    no i sprawa rozwiązana - sorry za poślizg czasowy, ale zapomniałem zamknąć temat :/

    niestety błędem było bazowanie na jednym gościu, który rzekomo zna się na komputerach... Padł sterownik i czujniki (położenia wału i wałka rozrządu)
    Kieszeń przetargało, ale Jumper już na chodzie.

    Temat można zamykać

    Pozdro