logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kawasaki KLE 500 - wysokie spalanie, czarna jedna świeca

twardy161 21 Wrz 2013 13:05 4893 9
REKLAMA
  • #1 12760798
    twardy161
    Poziom 11  
    Ocena: 23
    Witam kolegów,
    jak w temacie mam problem z w.w. motocyklem-jeździ sprawnie ale żadnym zabiegiem nie udało mi się wyeliminować powyższych problemów pomimo, że kilka razy drążąc znajdowałem jakiś mankament, który jak liczyłem jest winny,
    tak więc:
    -wyczyściłem gaźniki- okazało się, że rozpylacze miały pozapychane dziurki, zaczął chyba lepiej się wkręcać ale nic poza tym,
    -okazało się, że membrana była krzywo przyciśnięta dekielkiem-ale chyba to nie miało znaczenia,
    -poziom paliwa w prawym gaźniku (tym od czarnej świecy) był za wysoki- jednak jego zmniejszenie do skrajnego dopuszczalnego minimum nie przyniosło skutku,
    choć co ciekawe przez pewien czas świeca była brązowa, po kilku dniach okazało się, że znów jest czarna, ale przypuszczam, ze to mogło być związane ze stylem moich przejazdów- możliwe, ze inną mieszankę ma kiedy kręciłem się po okolicy z małymi prędkościami a inną na wysokich obrotach- na trasie- niestety nie odnotowałem tego na tyle wyraźnie aby wyciągnąć wnioski,
    -na wszelki wypadek wymieniłem zaworki iglicowe- bez efektu
    -kolejne wielkie znalezisko- uszkodzona dziurawa membranka zaworu cut off, przy okazji wyprałem na wszelki wypadek gąbkowy filtr powietrza i nasączyłem olejem-chyba musiałem źle zanotować przebieg bo spalanie wyszło niskie (5l/100), lecz czarna świeca pozostała,
    a kolejny pomiar przy spokojnej jeździe (płynniejsza choć nieco szybsza od poprzedniej) pokazał znów wysokie (7l/100).
    Wczoraj zrobiłem test odłączając najpierw 1 potem 2gi cylinder i robiąc na każdym z nich przegazówkę z osobna, na obu przy bardzo wysokich obrotach dymi na czarno, może to złudzenie ale zdawało mi się, że z tego od czarnej świecy mniej.

Dla jasności- świeca jest czarno okopcona, nie zaolejona,
    ma właściwą wartość cieplną- nawet zamieniłem je miejscami i czarna zrobiła się brązowa a brązowa-czarna.
    Wymieniłem też oringi dysz wolnych obrotów-obie ustawione wg serwisówki i korygowane na pracującym jednym cylindrze na raz,
    kanały od ssania sprawdzałem dmuchając w dyszę ssania i jednocześnie otwierając i zamykając ssanie- ewidentnie na obu gaźnikach zamykało przepływ- no chyba, że benzyna przeleci tam gdzie nie przeleci powietrze.
    Iglice nie mają żadnych wytarć, dysze główne rozmiar 112- zgodne z jednymi danymi, z innymi nie ale zakładam, że ten model takie miał.
    Nie ma żadnych luzów na przepustnicach, membrany nie są spękane czy stwardniałe-oba gaźniki reagują identycznym wychyleniem na podciśnienie-sprawdzane na odkurzaczu.
    Podciśnienie do kranika jest podłączona z drugiego gaźnika więc przepuszczająca membranka kranika nie doprowadza do zalewania go.
    Pływaki nie przeciekają.
    Zawory ustawione, dodatkowo sprawdzane później.
    O czym jeszcze mogłem nie pomyśleć?
    Załączam schematy gażników
    Załączniki: Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • REKLAMA
  • #2 12763959
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 12766531
    twardy161
    Poziom 11  
    Dzięki za odpowiedź,
    układ wydechowy jest bardziej niż drożny- poprzedni właściciel całkowicie go wybebeszył, dopiero ja włożyłem w tłumik rurę odpowiednio powierconą i sklepaną, że da się wytrzymać,
    kiedy-jak pisałem robiłem przegazówkę raz na samym jednym, raz na samym drugim cylindrze, nie było różnicy w prędkości wkręcania się na obroty.
    Zapłon nie może się przestawić- czujnik wału przy kole magnesowym (wypustka na kole) jest nieregulowalny,
    ja nadal obstawiam jakieś moje przeoczenie w gaźniku,
    dziś znów wyciągnąłem gaźniki, wcześniej nie sprawdziłem czy dysza iglicy jest włożona właściwą stroną- ale obie są tak samo więc na pewno to też jest ok,
    później dmuchałem kompresorem w gardziele gaźników sprawdzając czy zauważę coś nienaturalnego-źródło przelewania, ale to zbyt mało wyrazista metoda- może gdybym dodał jakiś barwnik do paliwa.
    Jedyne na co zwróciłem uwagę to przedmuchy na zewnątrz przy zaworkach ssania-i to obu, ale to było pudło- przedmuch był między gardzielą a zewnętrzem a nie z układu paliwowego- tam nawet nie ma uszczelek- więc ja musiałem stworzyć nierealne warunki pracy dmuchając tam przy zamkniętych przepustnicach, jednak uszczelka zaworku ssania na prawym gaźniku była mokra (nie musiała przepuszczać, może tylko paliwo do niej dotarło, jednak na drugim gaźniku była sucha) więc wyjąłem ją i mam zamiar wymienić na wszelki wypadek.
    Dodam, że po zdjęciu gaźników w króćcu prawego-od czarnej świecy stało trochę paliwa, pomyślałbym, że może skropliło się nieco z gardzieli po zgaszeniu silnika ale było znacznie więcej niż w drugim-jednak swobodnego wycieku paliwa żadnym kanałem nie ma.
    Wymieniając zaworki iglicowe regulowałem poziomy pływaków dmuchając w przewód doprowadzający paliwo, podnosząc pływak przy miarce, uważając kiedy zacznie przepuszczać, dziś sprawdziłem dodatkowo na prawym gaźniku przy zdjętej osłonie pływaka, wlewając paliwo do przewodu, opuszczając pływak aż zacznie kapać i poziom okazał się za wysoki więc skorygowałem,
    zobaczę co będzie po wymianie oringów ssania.
    Znów zamieniłem świece, po kilkunastu km zamieniły się kolorami jak poprzednio-zgodnie ze specyfiką pracy na każdym z cylindrów.
    Kompresji nie miałem okazji zmierzyć jednak sądzę, że przy słabej mogłoby co najwyżej zarzucać świecę olejem przez co by była tłusto czarna, czy może widzisz tu inne możliwości?
  • #4 12767586
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #5 12768119
    twardy161
    Poziom 11  
    Synchronizacji nie robiłem- nie licząc wyrównywania wychylenia przepustnic względem otworu dopływu paliwa od wolnych obrotów- na oko- wakuometrów nie mam ale to tylko 2 garnki więc łatwiej wyłapać kulejący niż przy R4.

Może bardziej bym starał się zmierzyć ciśnienie gdybym wpadła na jakiś realny związek między kolorem świecy a ciśnieniem,
    na tą chwilę nie robię tego -tak na wszelki wypadek bo muszę ciąć koszty jak to możliwe więc niechętnie zahaczam o warsztaty.
  • #6 12768305
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 12768570
    twardy161
    Poziom 11  
    Tak, znam ten patent na domowy wakuometr, przy poprzednim motocyklu o tym myślałem,
    jednak silnik chodzi na tyle równo, że nie spodziewam się znacznych różnic,
    ale jasne- nie mając innych pomysłów w końcu sprawdzę i to,
    a nie sądzisz, że dla koloru świec to nie powinno mieć znaczenia- synchro ma największe znaczenie dla wolnych obrotów a na nich spędzam najmniej,
    a co myślisz o sprawdzeniu wolnych obrotów na każdym cylindrze z osobna, ustawieniu obu na ten sam poziom- powiedzmy 2tys obr. a później zjechanie na właściwe obroty pokrętłem od wspólnej regulacji?
    Poszukam możliwości zmierzenia ciśnień na cylindrach,
    jednak nie sądzisz, że padaczki z ciśnieniem poniżej normy da się ustawić, że ładnie, równo pracują i mają właściwy kolor świec?
    Żałuję, że nie mam colortune- to by pokazało co się dzieje przy poszczególnych obrotach.
    Myślałem też o tym żeby np wyczyścić świecę i dać motocyklowi pochodzić 20 min-pół godziny na wolnych, sprawdzić kolor i wiedzieć co się dzieje na wolnych- czy mieszanka jest ok- i co za tym idzie czy układ biegu jałowego jest ok,
    ewentualnie później czyszczenie świecy i jazda 20 min na średnich obrotach,
    następnie na wysokich- luźna myśl i trochę zachodu.
    Myślałem też o odłączeniu jednej cewki i jeździe na jednym cylindrze-lewym-problematycznym przez pewien czas,
    podobnie o przekładce zamiennie wnętrzności gaźników między sobą.

Właśnie gadałem ze znajomym mechanikiem, odradził mi sprawdzanie ciśnienia, doradzał skupienie się na gaźnikach,
    myślę, że musiałem coś przeoczyć.
  • #8 12768714
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #9 12769309
    twardy161
    Poziom 11  
    Neguje starając się wykluczyć zbędne działania, szczególnie te związane z płatnościami,
    ale do mechanika dzwoniłem chcąc umówić się na sprawdzenie ciśnienia, on sam po usłyszeniu jakie są objawy zaczął to odradzać,
    ale jeśli nic nie zdziałam, zrobię i to,
    jazda na jednym cylindrze wykluczyłaby złe synchro,
    praca na wolnych obrotach- by mogła pokazać czy występuje jakiś stały przeciek paliwa do gardzieli- o tym myślałem w poprzednim poście.
    Kwestię lewego powietrza sprawdzałem przy okazji przeglądu czy wymiany elementów a do tego lewe powietrze to jasna świeca, żeby wzbogacać mieszankę musiałoby być zasysane gdzieś wewnątrz gaźnika- tak czy inaczej nic nie zauważyłem,
    kombinowałem teraz trochę z obwodem ssania, zrobię próbę spalania i zobaczę co będzie.
  • #10 12769608
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z motocyklem Kawasaki KLE 500, który charakteryzuje się wysokim spalaniem i czarną świecą. Pomimo prób czyszczenia gaźników, regulacji poziomu paliwa oraz sprawdzenia membran, problemy nie zostały rozwiązane. Użytkownik podejrzewa, że przyczyną mogą być błędy w synchronizacji gaźników lub ciśnieniu w cylindrach. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie układu zapłonowego, ciśnienia w cylindrach oraz synchronizacji gaźników, a także zwracają uwagę na możliwość występowania lewego powietrza. Użytkownik planuje dalsze testy, w tym sprawdzenie ciśnienia oraz ewentualne czyszczenie świec.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA