Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

De Dietrich MCR/II 24 - brak cyrkulacji?, temp. zasilania i powrotu identyczna

adik1979 21 Sep 2013 18:03 6309 9
  • #1
    adik1979
    Level 9  
    Witam forumowiczów i zwracam się z prośbą o pomoc w rozwiązaniu problemu..

    Jako że robi się coraz chłodniej chciałem odpalić dziś kocioł De Dietrich MCR/II.
    Kocioł używany dwa sezony grzewcze, dotychczas bez problemów aż do dzisiaj..
    Instalacja w domu jednorodzinnym większość to podłogówka oprócz tego kaloryfer w garażu i łazience.
    Kocioł startuje nie zgłasza błędu normalnie włącza się i wyłącza z tym, że kaloryfery zimne.. Instalacja odpowietrzona. Wyglądało mi na brak cyrkulacji, ale pompa w kotle chodzi (odkręciłem to takie coś na środku i widać że się kręci - jest tam pompa grundfos). Pompa w mieszaczu do podłogówki tez chodzi..
    Wykręciłem filtr siatkowy na powrocie minimalnie zabrudzony był, przeczyściłem ale nadal to samo..
    Zacząłem obserwować parametry pracy i zastanawia mnie fakt, że gdy kocioł chodzi temperatura zasilania i powrotu (t1, t2) rosną mi praktycznie w tym samym tempie, zresztą cały czas są prawie identyczne - rurka zasilania przy kotle gorąca a powrotu letniutka ledwo ledwo..
    Bardzo proszę o pomoc, co może być nie tak?
  • #2
    W0jtek92
    Level 37  
    Witam, zawory pod kotłem otwarte? Instalacja napewno dobrze odpowietrzona? Jeśli oba warunki są spełnione to ja obstawiam awarię zaworu 3 drogowego który odciął obieg C.O.
  • Helpful post
    #3
    piracik
    Moderator of Heating systems
    Kocioł może grzać zasobnik z ciepłą wodą.
    Możliwe, że jakiś zawór jest zamknięty.
    Możliwe, że jakiś zawór zwrotny się skleił.

    Spróbuj wyłączyć kocioł z sieci i po kilku sekundach włączyć.
    Po ponownym włączeniu go do prądu uruchomi sobie cykl odpowietrzania. Porusza trochę zaworem, włączy parę razy pompkę. Może coś ruszy i pomoże.
  • #4
    adik1979
    Level 9  
    Wszystkie zawory pootwierane, instalacja w obiegu zamkniętym dwa lata chodziła bez problemów ale mimo wszystko odpowietrzałem, powietrza nie było
    Ciepło z kotła wychodzi, rurka zasilania robi się ciepła, woda w instalacji jak odpowietrzałem jest letnia tylko mam wrażenie jakby pompa tego nie pchała, że kaloryfery są zimne - letnie to za dużo powiedziane..

    Co oznacza, że zawór zwrotny mógł się skleić? Można to jakoś sprawdzić?
    Wyłączenie kotła niestety nie skutkuje.

    Cały czas mam wrażenie ze coś z ciśnieniem. Instalacja nabita do poziomu 1,2 bara - przy wyłączonym kotle. Po włączeniu w tracie automatycznego odpowietrzania zawsze były takie skoki na manometrze wydaje mi się że do ok 1,8-2 bary - teraz nie więcej jak do 1,4. Wydaje mi się, że gdy instalacja w dwóch poprzednich sezonach działała ciśnienie podczas pracy wynosiło właśnie jakieś 1,8-2 bary a nie jak teraz 1,3-1,4. Próbowałem również zmienić obroty pompy (parametr 21) ale cały czas to samo.
    Jakie powinno być ciśnienie przy pracy kotła z pompą? Od zeszłego sezonu nie używałem ale jestem przekonany ze wtedy było wyższe?
    Czy jest możliwe, że pompa chodzi (bo wirnik się kręci i jest różnica w jej odgłosie przy zmianie parametru 21) a mimo to nie pcha wody?
    Jak myślicie bez serwisu De Dietrich chyba się nie obejdzie?
    Pozdrawiam i bardzo dziękuję za każdą pomoc
  • #5
    piracik
    Moderator of Heating systems
    Jeżeli wzrost ciśnienia po załączeniu pompy jest mniejszy to może świadczyć o zblokowanym przepływie na powrocie do kotła. Lub też, że większa część wody idzie na zasobnik.
  • #6
    adik1979
    Level 9  
    Co oznacza, że większa część wody idzie na zasobnik? Można to sprawdzić?
  • #7
    W0jtek92
    Level 37  
    Zawór 3 drogowy za to odpowiada.
  • #8
    adik1979
    Level 9  
    No nic jutro dzwonię do serwisu bo sam już nic z tym nie działam. Filtr na powrocie wyczyszczony zapowietrzenie niemożliwe - mam dwa rozdzielacze na parterze i piętrze więc oba naraz się nie zapowietrzyły. Przy wymienniku rurka z zasilania ciepła jak ta z powrotu, tylko że to stoi.. Woda w instalacji jest letnia no ale to pewnie załatwia grawitacja.
    Czy w przypadku awarii zaworu 3 drogowego normalne to że podgrzewanie CWU działa normalnie?
  • Helpful post
    #9
    W0jtek92
    Level 37  
    Tak, zablokował się poprostu na opcji CWU i nie grzeje C.O, więc serwis mile widziany...
  • #10
    adik1979
    Level 9  
    Dziękuję za zainteresowanie i za fachową pomoc.
    Był Pan z serwisu - wyjął zawór 3 drogowy z kotła - z wody czy z czegoś zrobił się nalot na bolcu i zawór nie odbijał, po przeczyszczeniu wszystko wróciło do normy i działa jak należy. Ponoć bardzo rzadka awaria.