Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Corsa C - Czy mam ABS?? Sprawny lub nie sprawny. Wymiana bębnów.

kryst16 22 Sep 2013 13:48 12615 4
    kryst16
    Level 22  
    Witam... Jak sprawdzić czy posiadam ABS??
    Wiem że poprzez blokowanie kół podczas hamowania ale samochód hamuje normalnie jak bez abs-u. Przy jednym przednim kole mam czujnik przy tylnych nic nie widze poza linkami ręcznego i przewodami hamulcowymi. Pytam gdyż potrzebuje wymienić bębny i szczęki niestety nie wiem jakie kupić czy do wersji z ABS czy bez (o ile czymś się różnią).

Corsa C 2004 rok 1.2 16V. Posiada wspomaganie, poduszkę kierowcy i chyba tyle :)
    Według Wikipedii każda corsa c miała ABS a tutaj po prostu nie wiem czy jest ale nie działa. Czy po prostu go nie ma.

Z góry dziękuje. Wiem że "głupie" pytanie ale szukam informacji i nic konkretnego nie mogę znaleźć.
    kryst16
    Level 22  
    Aha rozumiem. U mnie w liczniku nic nie świeci chyba że ktoś zdemontował część ABSu i wyjął kontrolkę. Z tego co zauważyłem mam tylko taki czujnik w lewym przednim kole: Corsa C - Czy mam ABS?? Sprawny lub nie sprawny. Wymiana bębnów. i Corsa C - Czy mam ABS?? Sprawny lub nie sprawny. Wymiana bębnów.

Ale to tylko przy jednym kole.
    Silnik wygląda tak: Corsa C - Czy mam ABS?? Sprawny lub nie sprawny. Wymiana bębnów.

Zdjęcia znalezione w sieci.

Z tego co patrze pompa ABS jest większa. (Zaraz koło zbiorniczka płynu chłodniczego). A u mnie jest właśnie coś takiego małego jak tutaj.
  • Helpful post
    Anonymous
    Anonymous  
    kryst16
    Level 22  
    Rozumiem. Dziękuje za informacje.