Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Yamaha aerox - Aerox brak iskry

soltys981 22 Sep 2013 16:24 6651 9
Renex
    soltys981
    Level 9  
    Witam.
    Mam problem ze swoim aeroxem dzisiaj jadac na ryby zatrzymalem sie u kumpla. Skuter stał 10 min i po chwile sie przewrocil sie. Pozniej przy probie odpalenia zobaczylem ze leci paliwo z pod gaznika wiec rozkrecilem gaznik i przeczyscilem go, plywak sie zacial wiec naprawilem go. Lecz po dluzszym czasie kopania skuter nadal nie tyrał wiec sprawdzilem czy ma iskre i niestety jej nie było, wiec sprawdzam cewke, swiece, bezpieczniki i lipa. Jest sens sprawdzac moduł czy tez magneto lub iskrownik ? Dodam ze podczas kopania z tyłu swiatlo sie włącza i z przadu lecz jak naciskam stop nie ma reakcji, normalnie jest.
    Wiem ze jest duzo tego typu tematów lecz potrzebuje dokladnych instrukcji co do sprawdzania tego wszystkiego.
  • Renex
    Błażej
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Sprawdź sobie wiązkę kierownicy. Skoro "przewrócił się", a teraz część elektryki nie działa, to może się jakieś przewody rozłączyły/urwały. Blokada zapłonu od stopki bocznej jest?
  • Renex
    soltys981
    Level 9  
    stopki bocznej nie ma aerox + wczoraj juz patrzylem przy stacyjcje kable itd. Wie ktos jak sprawdzic czy do modulu dochodzi prad.
    Błażej
    Schemat masz? I po nim widać, czy to jest AC CDI, czy DC CDI. I sprawdzasz.
    PS. Schematy są osiągalne w kilkanaście sekund. Sprawdzałem.
    soltys981
    Level 9  
    Doszedlem do tego ze mam dc cdi
    oto schemat :
    No, to teraz jeszcze dojdź do tego, jak się prawidłowo zamieszcza obrazki.
    Akumulator mi padl juz jakis czas wiec jak bede sprawdzał to mam go kopac ze startera ?
    Błażej
    Więc jak chcesz odpalić moduł DC, skoro nie masz prądu?
    soltys981
    Level 9  
    Z kopki ? Caly sezon tak jezdzilem.
    Błażej
    To odpalaj. Tylko ciekawi mnie, jak będziesz w takiej sytuacji robić jakieś pomiar i przeprowadzał czynności sprawdzające. Powodzenia.
    soltys981
    Level 9  
    No to musze najpierw kupic akumulator ?
    paweld69
    Level 28  
    Koniecznie, Twoja jazda bez akumulatora mogła spowodować uszkodzenia modułu i regulatora