Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Wzmacniacz Pioneer M-J300 - przeróbka taśmy na wejścia

Playergt 22 Sep 2013 16:33 1710 8
Relpol
    Playergt
    Level 10  
    Witam przerobiłem oryginalną taśmę na gniazda RCA ale jest tam jeszcze jeden przewód oznaczony jako Power Cont i nie wiem do czego on jest. Wzmacniacz włącza się świeci czerwony pasek z przodu przekaźnik styka ale i tak jest cisza w głośnikach ktoś wie czy to może być brak połączenia tego przewodu ? na taśmie był napis "To Tuner Control Amp" którego nie posiadam a za wzmacniacz dałem całe 30zł ;p
  • Relpol
    Grzegorz Markowski
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Tuner, stanowiący brakującą część zestawu, wystawia na ten przewód napięcie dodatnie rzędu kliku wioltów w celu załączenia wzmacniacza. Zdobądź schemat tunera i jego przeanalizowanie umożliwi określenie wartości tego napięcia.
    Myślę, że +5V woltów jest wartością prawdopodobną.

GM
  • Relpol
    Playergt
    Level 10  
    Znalazłem. Prowadzi do CX-J400, a dokładniej na stronie 10-tej pdf do układu IC301 czyli PD5170B do nogi P21 Power ind. Załączam schemat. Fajnie by było jak to te 5V bo wzmacniacz nie jest w złym stanie
    Grzegorz Markowski
    Układ IC301 jest zasilany napięciem +5V i nie więcej jak +5V ten układ może podać na interesujący Cię przewód.

GM
    Playergt
    Level 10  
    Pomierzyłem chyba cały wzmacniacz i nie znalazłem tam 5V ale jest +22V w schemacie na 4 stronie obok led cont z prawej strony mogę wykorzystać do tego Stabilizator 7805 5V 1A żeby uzyskać te 5V? Oczywiście z tych 22. Chyba, że mogę zasilić np z akumulatorków np 4x1.2V Ni-Mh do sprawdzenia tylko?
    Grzegorz Markowski
    Do testów możesz skorzystać z pakietu akumulatorków. Zmierz przy okazji prąd jaki płynie w tym przewodzie po uruchomieniu wzmacniacza. Może się okazać, że jest on na tyle mały, iż właśnie pakiet akumulatorków będzie wystarczał na długo.
    Oczywiście zastosowanie stabilizatora jest rozwiązaniem bardziej eleganckim. pomiędzy +22V i wejście stabilizatora włącz rezystor o wartości dobranej tak, aby na wejściu stabilizatora otrzymać napięcie +8 - +10V.
    Moc rezystora oszacujesz ze spadku napięcia na nim i prądu przezeń płynącego.

GM
    Playergt
    Level 10  
    Użyłem 7805 na wyjściu jest 4.9V po podłączeniu dioda z przodu na wzmacniaczu gaśnie całkowicie i przekaźnik odłącza głośniki na schemacie power cont prowadzi na Q320 POWER Control który jest połączony z dioda i na nim jest tak E 0 C 0 B 0.65V czyli coś nie tak jak dobrze myślę ?
    Grzegorz Markowski
    Skoro tak się dzieje to znaczy, że układ IC301 nie podaje napięcia na tę linię sygnałową wtedy, gdy wzmacniacz jest włączony, a podaje napięcie +5V aby wzmacniacz wyłączyć.
    Jeśli istotnie tak jest, to po podaniu w sposób właściwy sygnałów audio na wejście wzmacniacza, powinieneś usłyszeć sygnał w głośnikach gdy na tej linii nie ma napięcia.
    Zakładam, że prawidłowo są podłączone zestawy głośnikowe, a sam wzmacniacz jest całkowicie sprawny.

GM
    Playergt
    Level 10  
    Wszystko zrobiłem jak należy po podaniu sygnału nic nie słychać tranzystory sterujące są lekko ciepłe coś nie chce przepuścić sygnału takie mam wrażenie jutro zrobię pomiary i wrzucę na schemat. Na dzień dzisiejszy mogę napisać ze na tranzystorach Q1,Q2,Q3,Q4 jest tak E 0,3V i spada do zera C 49.9V B 0.43V