Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

silniki rolet Portos - palące się sterowniki radiowe

Roben 23 Sep 2013 10:29 14283 21
Automation24
    Roben
    Level 11  
    Witam
    Mam problem z silnikami do rolet firmy Portos. Już w czwartej rolecie spalił mi się kolejny silnik a dokładnie wg ekspertyzy transformator w sterowniku radiowym.
    Był u mnie elektryk by sprawdzić czy coś jest nie tak z instalacją elektryczną ale jest wszystko porządku. Rolety najczęściej przestają działać jak je opuszczę wieczorem a rano już nie idzie ich podnieść, nie ma żadnej reakcji. Może koś wie w czym może być problem bo już mam dosyć tych rolet.
  • Automation24
    ronwald
    Level 27  
    Sprawdź czy silnik jest wyłączony po opuszczeniu rolet? Generalnie sprawdź pobór energii przez sterownik, w stanie aktywnym i nie aktywnym.
    Roben
    Level 11  
    ronwald wrote:
    Sprawdź czy silnik jest wyłączony po opuszczeniu rolet? Generalnie sprawdź pobór energii przez sterownik, w stanie aktywnym i nie aktywnym.

Czy silnik w tej rolecie wyłącza się to już nie sprawdzę a w pozostałych słychać jak krańcówka wyłączy silnik.
    Silniki mają wyłączniki krańcowe i wyłącza je po opuszczeniu a jakby nie działał wyłącznik o mają wbudowane przeciążeniowe wyłączniki. Sterownik jest zabudowany w silniku rolety.
  • Automation24
    Grzegorz740
    Level 37  
    Masz możliwość dostania się do sterownika i zmierzenie prądu na transformatorze podczas podnoszenia i opuszczana rolet ? Moim zdaniem może być tak ,że transformator jest źle dobrany. Może mieć za niski prąd, za niską moc. Mocno się grzeje podczas pracy i dochodzi do przepaleń uzwojeń. Jakaś przyczyna tego musi być.

Kto stwierdził ,że pali się transformator ?

Takie jest moje zdanie w tej kwestii. Może ktoś będzie miał inne zdanie.

Pozdrawiam.
    Roben
    Level 11  
    Grzegorz740 wrote:
    Masz możliwość dostania się do sterownika i zmierzenie prądu na transformatorze podczas podnoszenia i opuszczana rolet ? Moim zdaniem może być tak ,że transformator jest źle dobrany. Może mieć za niski prąd, za niską moc. Mocno się grzeje podczas pracy i dochodzi do przepaleń uzwojeń. Jakaś przyczyna tego musi być.

Kto stwierdził ,że pali się transformator ?

Takie jest moje zdanie w tej kwestii. Może ktoś będzie miał inne zdanie.

Pozdrawiam.

serwis stwierdził, dostałem taka ekspertyzę. Nie ma możliwości dostania się do sterownika, wszystko jest zintegrowane z silnikiem.
    retrofood
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Ale na pewno masz możliwość pomiaru poboru ogólnego prądu podczas pracy i podczas czuwania.
    Elementy tego urządzenia są prawdopodobnie (raczej na pewno) dobierane do pracy dorywczej, są mocno przeciążane, ale przez krótki czas, co jest dopuszczalne. Jednak nie wytrzymają ciągłej pracy!
    U ciebie prawdopodobnie tak się dzieje, ten stan się wydłuża, dlatego stawiam na uszkodzenie krańcówki, która nie wyłącza prawidłowo układu po opuszczeniu rolet. Ewentualnie pomyłka w podłączeniu przewodów.
    Roben
    Level 11  
    Ostatnio zauważyłem że jak podniosę roletę to ona idzie do oporu aż się blokuje na obudowie, nie słychać takiego cyknięcia jakby krańcówka wyłączała. Wezwałem instalatorów ustawili na nowo wysokość podnoszenia się rolety. To że blokowała się w górnej części może być przyczyną palących się transformatorów? Oczywiście ci co zakładali te rolety twierdzą że to nie może być przyczyną bo te silniki mają wyłączniki przeciążeniowe.
    Grzegorz740
    Level 37  
    Zdaje się ,że tak jak pisał retrofood może coś być z krańcówkami. Może być tak ,że któraś nie odłącza zasilania silnika przy dojściu do końca rolety. Sam stwierdziłeś ,że nie słychać cyknięcia jakby krańcówka nie wyłączyła zasilania silnika. Przeżyj krańcówki, posprawdzaj je , czy pełną swoją funkcję. Posprawdzaj poprawność połączeń.

Czy po regulacji wysokości podnoszenia rolet jest wszystko w prządku?

Skoro nie da się dostać do sterownika to można sprawdzić pobór prądu na zaciskach , przewodach zasilających silnik. Może tak być ,że wyłącznik przeciążeniowy zamontowany w silniku nie zadziałał.

To ,ze się blokowała w górnej pozycji moim zdaniem mogło powodować palenie się transformatorów.
    Roben
    Level 11  
    Po regulacji teraz nie blokują się i słychać że krańcówka wyłącza. mam nadzieje ze już będzie dobrze bo poszło mi już 5 silników w rożnym czasie.
    Roben
    Level 11  
    Twierdził że były dobrze wyregulowane ale się przestawiły. Na pewno było coś nie tak.
    Ryszard49
    Level 38  
    Witam.
    Silniki jednej z firm niestety mają wadę i wyłączniki krańcowe same się przestawiają. Miałem taki przypadek, reklamowałem silniki i otrzymałem propozycję wymiany na inne za niewielką dopłatą. Otrzymane pracują bezawaryjnie. A tak na marginesie to lepiej kupić standardowy silnik i sterować centralką 1-kanałową P/T zintegrowaną z przełącznikiem.
    Pozdrawiam.
    Roben
    Level 11  
    Gdybym wiedział to bym tak zrobił ale już jest za późno. Jakiej firmy to były silniki?
    Po regulacji znowu przestawiły się krańcówki i rolety nie wyłączają się.
    blomax
    Level 2  
    moim zdaniem, a mam te rolety, te krańcówki od wibracji mogą się obracać samoistnie, dlatego ja po regulacji kapnąłem na każdą śrubkę po kropelce silikonu, aby związać śrubkę z obudową. Przestały się przestawić... Gorzej bo mam inny problem, czasem mi się zdarza nie zauważyć że ktoś coś oparł o okno albo postawił na parapecie. Roleta zaczyna się zamykać (np. czasówka jej podała impuls) i jak dojedzie do oporu, kręci się wewnątrz dalej, co powoduje nawinięcie się lamelek w drugą stronę, a tego rolety nie lubią, Przeważnie po czymś takim mam do wymiany najbardziej przekręcone lamelki wewnątrz. Ma ktoś na to jakiś patent?
    gumis7702
    Level 1  
    jezeli masz je podlaczone wszystkie np. z jednego punktu zasilania to zawsze beda tak robic ,krancowki glupieja wtedy musisz rozdzielic ich zasilania ,np. przez specjalna centralke
    imagia
    Level 11  
    Mam to samo; już 4 sterowniki radiowe mi padły w 6mc. Serwis twierdzi że na 100% są w instalacji iskrzenia a sterowniki nie mają żadnego zabezpieczenia. Polecił wsadzić zabezpieczenie typu D (to jest rodzaj bezpiecznika nad prądowego).
    Przy okazji że serwis nie naprawia odbiorników! sam je sobie naprawiam.
    W 3 padł transformator 9V. Do kupienia w TME bez problemu. W kolejnym + przekaźnik. Problem obudowa minimalnie inna ale wchodzi.

symbol tme: TEZ0.5/D230/9V (trzeba odciąć nóżki zbędne wg starego)
    symbol tme: G5NB-1A4-E-12DC
    Wymiana banalnie prosta ale uwaga na ścieżki bo mogły się przepalić i trzeba lutować przejścia.

Dodam że odbiornik to Portos PPKR_313
    --------
    Może ktoś miał sytuację że mu silnik tylko w jedną stronę działa ? sprawdzone kable i ogranicznik i nic. Jakieś sugestie ?
    Grzegorz740
    Level 37  
    imagia wrote:
    Mam to samo; już 4 sterowniki radiowe mi padły w 6mc. Serwis twierdzi że na 100% są w instalacji iskrzenia a sterowniki nie mają żadnego zabezpieczenia. Polecił wsadzić zabezpieczenie typu D (to jest rodzaj bezpiecznika nad prądowego).
    Przy okazji że serwis nie naprawia odbiorników! sam je sobie naprawiam.
    W 3 padł transformator 9V. Do kupienia w TME bez problemu. W kolejnym + przekaźnik. Problem obudowa minimalnie inna ale wchodzi.

symbol tme: TEZ0.5/D230/9V (trzeba odciąć nóżki zbędne wg starego)
    symbol tme: G5NB-1A4-E-12DC
    Wymiana banalnie prosta ale uwaga na ścieżki bo mogły się przepalić i trzeba lutować przejścia.

Dodam że odbiornik to Portos PPKR_313
    --------
    Może ktoś miał sytuację że mu silnik tylko w jedną stronę działa ? sprawdzone kable i ogranicznik i nic. Jakieś sugestie ?

Gdzie masz wstawić to zabezpieczenie typu D? I na jakiej podstawie serwis stwierdził ,że masz iskrzenia w instalacji elektrycznej.

Jak masz problemy z instalacją elektryczną to sam nic nie kombinuj, nie wstawiaj żadnych zabezpieczeń sam tylko wezwij dobrego elektryka i niech on przejrzy twoją instalację elektryczną. Dla twojego i rodziny bezpieczeństwa.
    I to elektryk może podjąć decyzję o wstawieniu dodatkowego zabezpieczenia.
    imagia
    Level 11  
    Zabezpieczenie mam wstawić w obwód rolet bo w/g nich gdy np. wszystkie się podnoszą może dochodzić do przeciążenia i jakiegoś śmiecia w instalacji co równa się w/g nich z problemem padających sterowników a dokładnie transformatorów w nich co by się chyba zgadzało. W sumie podnoszą się 17 razem.
    Grzegorz740
    Level 37  
    imagia wrote:
    Zabezpieczenie mam wstawić w obwód rolet bo w/g nich gdy np. wszystkie się podnoszą może dochodzić do przeciążenia i jakiegoś śmiecia w instalacji co równa się w/g nich z problemem padających sterowników a dokładnie transformatorów w nich co by się chyba zgadzało. W sumie podnoszą się 17 razem.

Był ktoś z serwisu u ciebie i to dokładnie sprawdził , że postawił taką diagnozę. Były wykonane jakieś pomiary? Ile wynosi to obciążenie ,że palą się transformatory? Te 17 rolet są sterowane jednym sterownikiem czy każda z rolet ma oddzielne sterowanie oddzielnym sterownikiem.
    imagia
    Level 11  
    Jest sterownik grupy i każda z osobna. Sęk w tym że nie wiem kiedy to się dzieje.

jak z telewizorem... -panie wczoraj jeszcze działał :)

speca nie było; instalacja nowa i nic poza światłem, roletami,piecem na gaz; nie ma.
    retrofood
    VIP Meritorious for electroda.pl
    imagia wrote:
    Polecił wsadzić zabezpieczenie typu D (to jest rodzaj bezpiecznika nad prądowego).

Tego nie wolno ci zrobić w żadnym wypadku, bez sprawdzenia instalacji i pomierzenia impedancji pętli zwarcia, a pan serwis niech sobie go sam wsadzi w odpowiednie miejsce!!!
    Możesz mu to powiedzieć ode mnie, patałachowi! Niech się lepiej nie wypowiada w kwestiach instalacji i doboru zabezpieczeń, bo lepiej wyglądać na idiotę i siedzieć cicho, niż się odezwać i rozwiać wszelkie wątpliwości!