Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Compaq Presario A900 - dziwna ustarka startu i dźwięku

23 Wrz 2013 16:02 972 1
  • Poziom 16  
    Witam,

    1. Laptop ma dziwną przypadłość, mianowicie nie zawsze startuje po wciśnięciu POWER. Dzieje się to losowo i również często podczas próby wznowienia komputera z uśpienia. Przewody/taśmy matrycy raczej nie stanowią tutaj problemu, bo bez żadnego dotykania jej raz się uruchomi, raz nie. Jeśli normalnie zamknę system, to bardzo rzadko jest tak, że nie chce się komp uruchomić. Najgorzej jest wtedy, kiedy próbuję go wznowić po uśpieniu. Wciskam jakikolwiek klawisz na klawiaturze, słyszę jak wszystko zaczyna pracować (buczeć), ale dioda dysku nie mruga oraz nie podaje obrazu na matrycę. No i raczej w ogóle nie wstaje, bo mam ustawione SHUT DOWN na POWER, ale zero reakcji po wciśnięciu.

    2. Laptop nie jest mój. Pod spodem ma naklejkę Visty ale ma wgrany 7. Nie ma dźwięku. Na stronie HP ten model ma tylko stery pod Vistę 32 i 64. Win7 jest wgrany 64, więc pobrałem stery pod Vistę 64. Podczas instalacji wywala error, że brak takiego urządzenia. I faktycznie, w menadżerze nie ma żadnego urządzenia audio. Myślę: "albo nie ma wsparcia pod ten windows albo w BIOSie wyłączył ktoś dźwiękówkę". Bios jest tak ubogi, że nawet nie ma takiej opcji tam. Wgrałem Vistę 32bit, próba zainstalowania sterownika od producenta i klapa, też to samo co w win7.

    A tutaj screen ze skanowania problemów, które uruchamia się po kliknięciu na pasku zadań po prawej w głośnik z czerwonym krzyżykiem:
    Compaq Presario A900 - dziwna ustarka startu i dźwięku
  • Spec od komputerów
    Podaj oznaczenie kodowe płyty.