Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

NICE ROBO - Brama nice Robo nie zamyka się.

23 Wrz 2013 16:26 5475 15
  • Poziom 8  
    Witam wszystkich,

    Mam problem z automatem Nice Robo, otworzy się ale nie chce zamknąć. Tylko ręcznie :(

    Co może być?

    Pozdrawiam
  • Poziom 39  
    Witam
    Pytani zasadnicze czy są fotokomórki.
  • Poziom 10  
    sprawdź jeszcze tak ,że jak będziesz chciał zamknąć bramę to przytrzymaj przycisk zamykania. jak by były fotokomórki to by się nie otwierała chyba że sposobem podanym wyżej...
  • Poziom 11  
    Witam
    dołączę do starego tematu , mam film, na którym widać zachowanie diód w centrali, brama tylko się otwiera z automatu ,po zatrzymaniu z pilota i ponownym przyciśnięciu zamykała się, teraz tylko w jedną stronę, kondensator w napędzie wymieniłem, miejscowi fachmani zajęci okrutnie i nikt nie ma czasu na moją bramę, więc jako że nie boje się miernika z waszą pomocą może ogarnę temat ?
  • Poziom 39  
    Witam .
    Nie wiem dlaczego ,ale film się nie otwiera.
    Lecz podstawowe pytania;
    -brama powiedzmy po środku ,naciskasz pilot ,otwiera się dalej ,robisz STOP pilotem ,zatrzymuje się
    -ponowne naciśnięcie pilota powoduje dalsze otwieranie,czy tak?.
    -czy masz fotokomórki ,jeżeli tak ,mogą być uszkodzone,sprawdź działanie diody foto.
  • Poziom 11  
    Co do filmu dziwna sprawa , u mnie się otworzył , jest nawet link pobierający, ale co najważniejsze jest dokładnie jak napisałeś , otwiera się ,stop, potem po naciśnięciu pilota dalej się otwiera,
    Tak są fotokomórki na słupkach , szkoda że nie udało się otworzyć filmu , bo i słychać cykanie przekaźnika i słychać dźwięk jak napęd buczy sekundę
    mogę jakoś pominąć fotokomórki żeby je wykluczyć bądź potwierdzić ?
  • Poziom 39  
    Jak zachowuje się dioda foto w centrali ,oraz dioda FCC i FCA
  • Poziom 11  
    Przed pierwszym przyciśnięciem pilota FCA sieci na stałe
    naciskam przycisk , mignie PP i w trakcie otwierania bramy zaczyna świecić FCC
    -przy zatrzymaniu bramy ( pilotem ) mrygnie PP
    ale FCC i FCA świecą już na stałe
    jak brama dojedzie do końca świeci tylko FCC
  • Moderator Zabezpieczenia Stacjonarne
    Gdybyś sprawdził w instrukcji (dostępna w sieci) to byś zauważył, że jeden z Ledów powinien być zapalony na stałe aby brama się zamykała (FOTO). Gaśnie jedynie wtedy gdy obwód jest uszkodzony lub coś przesłania wiązkę fotokomórek.
  • Poziom 11  
    A czy ja napisałem że któraś nie świeci na stałe ?
    Co do instrukcji czytałem ( nie wiem skąd założenie że nie ) ale jakoś nie widziałem wspomnianej informacji , może czytałem źle , w końcu nie mam doświadczenia z bramami, dlatego poprosiłem o pomoc-podpowiedź
    a odpowiedzi enigmatyczne że któraś z diód ma się świecić raczej mało pomagają,
    świeci się cały czas dioda zasilania co oznacza tylko tyle że jest zasilanie.
  • Poziom 39  
    zaplonnik napisał:
    -czy masz fotokomórki ,jeżeli tak ,mogą być uszkodzone,sprawdź działanie diody foto.

    Czy sprawdziłeś działanie tej diody ,która informuje o prawidłowym działaniu foto, o czym przypomina Kolega Marek .

    Dodano po 2 [minuty]:

    Źle to zaznaczyłem ,to Ja pytałem w poście 6 i 8.
  • Poziom 11  
    nikusert napisał:
    zaplonnik napisał:
    -czy masz fotokomórki ,jeżeli tak ,mogą być uszkodzone,sprawdź działanie diody foto.

    Czy sprawdziłeś działanie tej diody ,która informuje o prawidłowym działaniu foto, o czym przypomina Kolega Marek .

    Dodano po 2 [minuty]:



    która to dioda ? bo na płytce jest ich raptem 6 a ja sie pogubiłem, wycztałem gdzieś o teście przy pomocy zwory między zaciskami 10i 7 ale na mierniku pokazuje mi 24v więc nie chcę zrobić grzałki ze zwory

    próbuję po raz kolejny linkiwać film

    https://youtu.be/D24ojn8dC_0
  • Poziom 39  
    Dioda trzecia od dołu to jest dioda od Foto.
    Odłącz przewody od zacisku 7-10 i zrób mostek przewodem do tych zacisków,sprawdź ,czy napęd zamyka.
  • Poziom 11  
    Kolega bardzo pomógł muszę tylko dodać dla potomnych :) że zwora musi być na 7-9oraz7-10 i wypięte przewody które były oryginalnie w tych zaciskach, i brama zadziałała, teraz pozostaje tylko się upewnić czy uszkodzony jest przewód czy same fotokomórki.
    Niemniej jednak pomoc była ogromna za co bardzo dziękuję.
  • Poziom 1  
    Witam miałem problem z mechanizmem NICE ROBUS 400 .Brama w dni słoneczne otwierała się bardzo wolno ,natomiast nie mogłem jej zamknąć z automatu.Przyczyna awarii wynikała z tego że na diodę ruchu padało bezpośrednie słońce. Po osłonięciu jej przed bezpośrednimi promieniami słońca problem zniknął brama otwiera się i zamyka w normalnym tempie.