Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Który Dekoder Ferguson Ariva wybrać :150 czy 250?

kingtip 23 Sep 2013 19:46 11559 9
    kingtip
    Level 10  
    Najbardziej zależy mi na przetłumaczeniu ostatniego zdania w poniższym opisie:

Dekoder Ferguson Ariva 150 Combo to uniwersalny cyfrowy odbiornik telewizji cyfrowej dzięki któremu będziesz mógł bezpłatnie oglądać programy cyfrowej telewizji naziemnej DVB-T i cyfrowej telewizji satelitarnej.
    Dekoder Ferguson Ariva 150 combo to uproszczona wersja popularnego dekodera Ferguson Ariva 250 combo.
    Podstawową różnicą pomiędzy tymi dekoderami jest to, że Ariva 150 combo posiada tylko uniwersalny czytnik kart abonenckich telewizji płatnej - ale nie ma złącza CI na moduły CAM. Brak obecnego gniazda CI dla modułów CAM oznacza, że możliwości poszerzenia oferty darmowej telewizji cyfrowej o kanały płatnej telewizji kodowanej (czyli ofertę platform) są znacznie bardziej ograniczone w porównaniu do dekodera Ferguson Ariva 250 combo
  • Helpful post
    arczi148
    Level 10  
    W arivie 250 jest możliwość zainstalowania modułu sparowanego z kartą np Cyfrowego Polsatu a w 150 nie ma takiej możliwości. Ja u siebie mam 250 od roku a drugą u rodziców i nie narzekam chociaż ma swoje niedociągnięcia to jestem z niego zadowolony. Miałem Cyfrę + z której zrezygnowałem i karta bez problemu współpracowała z dekoderem w czytniku uniwersalnym. Programy możesz sobie poustawiać jak ci się żywnie podoba mieszając satelitę z DVB-T na jednej liście. Dodatkowo jak wyjmiesz kartę to pozostają kanały satelitarne ogólnodostępne takie jak TVS TVR Tele5 i jeszcze kilka innych czego nie daje standardowy dekoder od cyfry czy polsatu. Ale w obecnej chwili może warto się zastanowić nad Ariva 252 combo, która dodatkowo oferuje DVB-T2 a w Polsce jeżeli chodzi system nadawania naziemnego może się zmienić na DVB-T2 i wtedy mając dekoder 250 zostajesz z ręką w nocniku. Mam nadzieję że pomogłem
    kingtip
    Level 10  
    Dzięki,pomogłeś.
    ledd
    Level 12  
    Generalnie jeżeli wybierać bardziej przyszłościowy model to na lepiej koncentrować się na wyborze pomiędzy Ariva 250 a Ariva 252 pomijając modele 150/152 gdyż one nie mają możliwości obsługi modułów CAM przez co wykluczają korzystanie z ofert niektórych operatorów telewizji płatnej np. Cyfrowy Polsat, N na Kartę czy NC+Mix.

Co do systemu DVB-T2 w Polsce to emisja naziemnej TV w tym standardzie raczej nie zapowiada się zbyt szybko [brak zainteresowanych podmiotów/nadawców] a jeśli już takie dodatkowe multipleksy byłby uruchamiane to na pewno nie będzie to oznaczało wyłączenia dotychczasowych multipleksów DVB-T [T1] gdyż to właśnie ten standard jest zatwierdzony w ustawie o DVB-T w Polsce i przełączenie na inny oznaczałoby, że wszystkie dekodery DVB-T oraz telewizory obecnie sprzedawane [zgodne z ustawą] nie byłby do niczego przydatne - więc to nie może nastąpić.

Perspektywa wprowadzenia DVB-T2 jest rozważana teoretycznie i co warto wiedzieć - rozważania te są w kontekście uruchomienia kiedyś dodatkowych multipleksów telewizji płatnej [kodowanych kanałów] i tego raczej się można bardziej spodziewać w Polsce niż nowych kanałów bezpłatnych-niekodowanych.
    Powód jest prosty - brak chęci tworzenia konkurencji dla płatnych platform SAT

Dekodery Ariva zapewniają darmowy dostęp do kanałów niekodowanych bez karty abonenckiej co nie jest możliwe w przypadku sprzętu platformowego dlatego warto jednak lepiej mieć taki dekoder niż pudełko z logo jakiejś platformy.

istotne informacje o telewizji cyfrowej oraz o dekoderach dostępne są tutaj :

Porównanie niezależnych dekoderów cyfrowych-np.Ariva oraz dekoderów platform

programy bezpłatnej telewizji cyfrowej dostępne bez karty abonenckiej żadnej płatnej platformy

dobrze opisany Ferguson Ariva250
    krzysztofradio
    Level 2  
    A czy Ariva 152 będzie działać z kartą TP SA, czyli Orange?
    ledd
    Level 12  
    czytnik uniwersalny wbudowany w dekoderach Ariva obsługuje min. karty TP Orange. Warto jednak pamiętać, że dotyczy to wyłącznie BIAŁYCH kart TP/Orange ponieważ nowsze karty obecne wydawane w zestawach TP (CZARNE karty) są przypisane do dekoderów z jakim je dostarcza operator co oznacza, że taka czarna karta nie będzie pracować w żadnym innym dekoderze (jest to celowe upośledzenie sprzętowe karty -tzw. pairing). Zjawisko to dotyczy tylko czarnych kart orange (nowe karty obecnie wydawane) starsze białe karty są normalne i dzięki temu można ich swobodnie używać np. w Ariva 152 / 252
    krzysztofradio
    Level 2  
    Dzięki za odpowiedź. Mam stara białą kartę, niestety w instrukcji do Arivy jest tylko skromnie opisany schemat działania z modulem. Nie wiem jak i co trzeba zrobić by ogladac na Arivie kanaly z karty Orange. Czy musze jeszcze raz od nowa przeskanować satelity czy odczyt programów nastapi automatycznie? Oczywiście mogę przelaczac się z DVBt oraz FTA z satelit, ale jak zrobić by obejrzeć programy z Orange np. National Geografic?
    ledd
    Level 12  
    aby odbierać kanały z Orange przy użyciu fergusona ariva należy umieścić kartę (białą) w czytniku (wsunąć czipem do dołu) i wybrać na liście kanał KODOWANY należący do pakietu Orange. Jeżeli aktualnie nie masz wyszukanych kanałów kodowanych ORANGE na liście to trzeba je dodać - można to zrobić manualnie (skanowanie poszczególnych transponderów) albo automatycznie (dla uproszczenia dekodery ariva posiadają funkcję fast scan) . Aby użyć FAST SCAN (czyli wyszukiwanie kanałów i automatyczne układanie kolejności programów pod kątem danego operatora telewizji płatnej) należy wykonać następujące czynności pilotem:
    MENU > INSTALACJA > PRZESZUKAJ JEDNEGO SATELITĘ > HOTBIRD > w menu tryb szukania wybrać FAST SCAN przez używanie strzałek < > a następnie nacisnąć OK przed rozpoczęciem wyszukiwania kanałów dekoder "zapyta" o to jakiego operatora telewizji kodowanej/płatnej ma wyszukać do wyboru są : NC+, Polsat, Orange , TNK i inne. Aby wybrać Orange użyj strzałek < lewo prawo> a następnie kliknij ok . Dekoder wyszuka i poukłada kanały ORANGE . Po zakończeniu skanowania nowe kanały będą na początku listy HotBird i będzie można odbierać kanały jakie odkodowuje karta (te na jakie ma ona aktualne uprawnienia odbioru)
    krzysztofradio
    Level 2  
    Dzięki piękne! Smiga :)
    Mam problemyz sortowaniem, ale dojde do tego. Jeszcze raz dzięki!
    Pozdrawiam
    ledd
    Level 12  
    Sortowanie kanałów czy też raczej układanie poszczególnych programów na liście jest w dekoderach ARIVA zależne od tego, czy do wyszukania kanałów użyta była funkcja fast scan. Generalnie jeżeli ktoś chce poukładać kanały według własnego "widzi mi się" czyli gustu no i chciałby mieć do tego własną numerację programów całkowicie niezależną od tego co proponuje operator platformy to najlepiej jest po prostu wyszukać kanały jako "autowyszukiwanie" a następnie ułożyć je grupami po swojemu. Każda Ariva pozwala na dowolną kolejność kanałów oraz ustalanie numeru kanału jaki mają mieć poszczególne programy obecne na liście programów. Aby móc ułożyć kanały należy wejść w menu dekodera znaleźć sekcję "edytuj kanały" następnie nacisnąć OK wybrać "kanały telewizyjne" OK...a później żółty klawisz "przesuń" wybrać kanały, które chcemy przestawić na liście naciskając OK. Obok nazwy programu do przesunięcia pojawi się symbol strzałki. Po wybraniu kanałów można wskazać nowe miejsce (np. wpisać numer na liście) i nacisnąć ponownie żółty przycisk funkcyjny. Kanały "wybrane" wcześniej powędrują w nowe miejsce na liście kanałów. Takie przenoszenie programów całymi grupami jest znacznie wygodniejsze niż rozwiązania spotykane w telewizorach z DVB-S/T/C