Cytat: Rozbijesz się o częstotliwość i przepisy.
Być może masz rację ale do pewnej mocy parę miliwatów można nadawać bez zezwolenia.Rzecz jasna pod warunkiem nie zakłócania innym służbom ,radiofonii telewizji
czy też uprawionym użytkownikom określonych pasm ale przyznaję ,że problem istnieje z nadajnikiem i prawidłowym posługiwaniem się nim. Generator kwarcowy to przecież też nadajnik.
Cytat: Rozglądnij się lepiej za lokalizatorami GPS z powiadamianiem GSM, Choć tanie pewnie nie są.
Drugi pomysł jaki mi przychodzi to kupić dziecku tani telefon komórkowy i uruchomić na nim funkcję "GDZIE JESTEŚ" Nie zlokalizuje do pół metra, ale znacznie zawęzi obszar poszukiwań.
Nie wiem jaka jest kwota utrzymania telefonu z taką funkcją. Gps adpada za drogi jak na ten czas.
Myślę , że zmienię trochę strategię . Będę próbować zrobić coś co zauważyłem u kotów
Małe kocię jak się zgubi to miałczy. Matka-kot słucha gdzie się sierota zgubiła i zaczyna szukać. A może by tak odwrócić sytuacje. Kot-baza wysyła sygnał co minutę.Takie zapytanie czy wszystkie jednostki są w zasięgu? Jednostki odpowiadają
więc są bezpieczne. Jeśli jeden nie odpowie to znaczy ,że się oddalił i należy go szukać.Wszczynamy alarm! Jeśli odbiornik małego kota nie otrzyma zapytania przez dwie trzy minuty włącza sygnał "szukajcie mnie". Niestety układ się komplikuje
Nie wiem czy dobrze przekazałem ideę?
Cytat: Jeśli chcesz procek wybudzać przyciskiem, to może lepiej zrobić jakiś prosty power-switch na jednym tranzystorze polowym?
Leonow32 pokaż jak Ty to widzisz. Proszę o schemat.
Niestety z braku czasu jeszcze nie przetrawiłem wyjścia ze stanu powerdown
ale już umiem wklejać kody:
Zaloguj się, aby zobaczyć kod
Pozdrawiam Wszystkich!
0