Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Moje programy nie otwierają się na innych komputerach

15 Mar 2005 12:12 1410 15
  • Poziom 18  
    Właśnie skończyłem pisać program do pracy dyplomowej w Borland C++ Bilder 5.0. Wykorzysuje on MediaPlayera do otwierania animacji skompresowanych w MPEG-2. U mnie i u moich kolegów na domowych komputerach wszystko działa bez zarzutu. Gdy otwieram program na pracowni w SZKOLE w miejscu animacji wyświetla się tylko szare okienko z napisem Panel1 (bo na nim jest umieszkony komponent MediaPlayer). Na niektórych stanowiskach wyświetla się pierwsza klatka ale stoi w miejscu. Próbewałem nagrywać nowsze MediaPlayery, kodeki i nic. Dziwi mnie czemu tylko w szkole coś jest nie tak. Czy możliwe jest, że są tam "niepełne" wersje Windows 98 SE? Proszę o odpowiedź bo oddanie prac za tydzień.
  • Poziom 16  
    Wnioskuję, że w twoim domu jest także win98 SE i wszkole też jest win98 SE. Może to być spowodowane tym, że masz innego Windows Media Playera niż w szkole. Sprawdź wersję programu w domu i w szkole. Jeżeli jest to MPEG-2 możlwe jest także to, że w szkole nie masz kodeka (gdzie ty je "nagrywałeś"?) "Niepełnych" wersji Win98, o ile mi wiadomo, żadnych nie wydano więc moim zdaniem to można wykluczyć. To, że u Ciebie i u kolegów (którzy TAKŻE MAJĄ WINDOWS 98 SE) to działało świadczy jedynie o tym, że macie zainstalowane coś czeog w szkole nie ma.

    I od tego bym zaczął - zainstalować kodeki w szkole (jeśli Tobie pozwolą) i sprawdzić wersje oprogramowania.
  • Poziom 27  
    Witam. Ja rowniez sadze, ze chodzi o brak jakiegos kodeka w szkole. Moze sprobuj uzyc innej metody kompresji dla animacji (w ostatecznosci zapisz animacje jako AVI - pelne, nieskompresowane klatki). Pozdrawiam.
  • Poziom 12  
    A może problem jest w tym, że komputery w pracowni są wiekowe? Nie wiem co siędzieje, kiedy chce sięotworzyć gilm na bardzo słabym kompie, ale może o to właśnie chodzi?
  • Poziom 16  
    reaczej nie bo chociażby ja próbowałem robić coś takiego na moim "wiekowym" komputerku (P200MMX, 64 MB RAM) i wszystko działało z tym że na pewno miałem kodeka, bo kiedyś wgrywałem ich kupę. Zacinać się zacinało, bo czego od niego żądać ale działało
  • Poziom 18  
    Dziwne jest to, że te animacje na komputerach w pracowni się normalnie uruchamiają np. w MediaPlayer, ale w moim programi zamiast MediaPlayera jest szare okienko, czasami czarne ... Kodeki ponagrywałem różne i wykluczyłem jużtą opcję. Zmieniłem format na wmv i mpeg-1 i nic. Czego na tych komputerach może nie być? Ja już nie daję rady. Na śzczęście bronić pracy mogę na swoim kompie ale na pracowni do czerwca ma działać czyli mam jeszcze trochę czasu. Zastanawiam się czy są jakieś pakiety bibliotek do borlanda, które mogę nagrać. Jeśli tak to bardzo proszęo jakiś link. Kompy są "dobre" bo od 400MHz a animacje chodzą płynnie.
  • Poziom 27  
    W takim razie wydaje mnie siem :), ze blad polega na tym, ze napisales program "pod swoj komputer". Sprawdz, czy program potrafi sam znalezc odpowiednie komponenty systemowe, i czy wywolujesz wlasciwe ich wersje. Nic innego nie przychodzi mnie do glowy...
  • Poziom 18  
    Raczej nie. Do odtwarzania filmów użyłem gotowego komponentu MediaPlayer i praktycznie używam tylko Play() i Stop(). Nawet nie wiem jak miałbym to zrobić tylko pod swój komputer. Ścieżki do avi są ok. U moich znajomych w domu jest ok wiec to nie tylko pod mój komp. Nie wiem czego brakuje w szkole. Jeszcz raz prosze o jakieś linki do bibliotek Borlanda.
  • Poziom 18  
    Promotor zaczął mnie ścigać o ten program więc muszę wziąść się do roboty. Udało mi się znależć z szkole kompa z "świeżym" XP. I sytuacja jest taka, że animacja się wlącza ale później nie reaguje. Nie zatrzymuje się kiedy powinna. Wogole na nic nie reaguje. Możliwe że jest trochę lepiej bez servie packów. W przyszłym tygodniu zainstaluje buildera 4.0 i powinienem cos jeszcze wiedziec.
  • Poziom 27  
    Witam.
    W takim razie przepakuj animacje na inny format (np.: AVI, najlepiej nieskompresowane) i zobacz co sie dzieje. Jesli bedzie OK, to encoder, ktorym pakujesz filmy (MPEG-2) jest do d... Przynajmniej moim zdaniem.
    Pozdrawiam.
  • Poziom 16  
    Prymulka napisał:
    W przyszłym tygodniu zainstaluje buildera 4.0 i powinienem cos jeszcze wiedziec.

    A może w drugą stronę?
    Zainstaluj Buildera 6 i to w pełnej wersji -> Enterprise Edition.
  • Poziom 2  
    Moze to nie ma nic do rzeczy ale moze przekompiluj kod jeszcze raz na szkolnym komputerze...
  • Poziom 13  
    Nie mam pojęcia dlaczego się tak może dziać. Wiem, że u mnie w szkole na kompach są systemy xp, ale nie ma żaden Javy, żadne gry nie działają, nawet te internetowe. Może w komputerach w pracowni są włączone jakieś zabezpieczenia, skoro wszędzie działa oprócz szkoły.
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    A jak się ma sprawa z DirectX na tych komputerach w szkole ?
  • Poziom 18  
    Instalowałem DX7 i tez nic. Ale dowiedziałem się cos jeszcze. Na komputerach jest instalowany XP na szkolnej licencji i ma kilka ograniczeń np. nie pozwala zainstalować servise packa 2 i kilka innych ktorych nie pamietam. W srode ruszam do szkoly bo promotor mi nie podpisze obiegowki :(
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    Spróbuj skompilować całość statycznie... Nie rozumiem tego z SP2... Przecież to jest totalna bzdura, to nie jest żaden upgrade, tylko komplet łatek na ten g... system i nie ma to się nic do licencji - Windows XP legalny - SP2 należy się za darmo, lub za koszt dystrybucji, który przy ściąganiu z Internetu jest zerowy.