Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

PATA WD 160GB WD1600AAJB - Dysk gubiony przez bios. Probelm z bootowaniem os.

westler 24 Sep 2013 19:55 2019 7
    westler
    Level 11  
    Witam. Mam problem (prawdopodobnie) z dyskiem PATA WD 160GB WD1600AAJB. Po uruchomieniu komputera bios nie zawsze widzi dysk. Pojawia się on dopiero po wejściu i wyjściu z biosa nawet bez wprowadzania żadnych zmian. Podobnie pomaga również ustawienie HDD w sekwencji bootowania na ostatniej pozycji ale tez nie zawsze. Jeżeli uda się już 'złapać' dysk to system uruchamia się bez zarzutu i działa normalnie. Nie podejrzewam problemów z płytą główną, zasilaczem czy taśmą bo z innym dyskiem, który włożyłem wszystko działa. Niby wszystko wskazuje, że cała wina leży bo stronie dysku jednak nie daje mi to spokoju ponieważ widywałem dyski w o wiele gorszej kondycji działające bez zarzutu. Dlatego potrzebuje jeszcze innych opinii na temat tego dysku bo nie jestem pewien czy to na pewno jego wina. Proszę rzucić okiem. Proszę również o porady jak naprawić ten problem jeżeli jest to możliwe. Pozdrawiam!

Płyta główna to:
    Asus A7V8X-X (VIA VT8377 Apollo KT400) z biosem Award Modular (08/06/03)

PATA WD 160GB WD1600AAJB - Dysk gubiony przez bios. Probelm z bootowaniem os.
    PATA WD 160GB WD1600AAJB - Dysk gubiony przez bios. Probelm z bootowaniem os. PATA WD 160GB WD1600AAJB - Dysk gubiony przez bios. Probelm z bootowaniem os. PATA WD 160GB WD1600AAJB - Dysk gubiony przez bios. Probelm z bootowaniem os. PATA WD 160GB WD1600AAJB - Dysk gubiony przez bios. Probelm z bootowaniem os.
    Robert B
    Level 43  
    Dysk ma problemy z mechaniką lub właśnie z zasilaniem.
    Marka i model zasilacza?
    Poprosimy skan z MHDD a po nim SMART.
    masterten
    Level 31  
    W SMART mogę przyczepić się tylko do błędów CRC - wymieniłbym kabel do dysku.
    Czy ten dysk ma faktycznie przepracowane tylko 83 godziny?

Napisz czy dysk jest sam na taśmie, czy masz wpięte jeszcze inne dyski/napędy?
    Możesz też sprawdzić czy dysk wydaje podejrzane dźwięki przy starcie, spróbuj się wsłuchać i rozpoznać czy w momencie gdy BIOS zbiera informacje o napędach, dysk już wystartował czy też może jeszcze się rozpędza.
    westler
    Level 11  
    Zasilacz 350W Megabajt mgb-350atxp4 i oprócz dysku jest na nim tylko dvd-rw poza tym jakiś stary athlon 2500+, soundblaster, i jedna kostka ramu. Samo napięcie mierzone na obciążonym zasilaczu przez dłuższy czas w molexie na którym jest HDD wygląda stabilnie. Dorzucam skan z MHDD:

PATA WD 160GB WD1600AAJB - Dysk gubiony przez bios. Probelm z bootowaniem os. PATA WD 160GB WD1600AAJB - Dysk gubiony przez bios. Probelm z bootowaniem os.

Trudno mi powiedzieć czy ma tylko 83h bo to nie mój, komputer naprawiam dla kogoś. Ogólnie HDD jest sam na taśmie. Jeżeli chodzi o te CRC to wychodziły one w testach zarówno na starej taśmie i również na tej w moim PC. Osłuchowo: przy starcie słychać jak nabiera obrotów, później coś zaskrzeczy tak jak to dysk a następnie jednostajny monotonny huk. To nabieranie obrotów zdaje się zdążać na czas.
  • Helpful post
    Robert B
    Level 43  
    Podpiąłeś miernik przed włączeniem komputera? Dysk pobiera spory prąd w momencie rozruchu. Podwyższony 03 może wskazywać na
    westler wrote:
    Zasilacz 350W Megabajt

który tak naprawdę jest tylko niebezpieczną atrapą zasilacza.
    www.techfanatyk.net/zmien-zasilacz-przezornosc-czy-psychoza/
    www.elektroda.pl/rtvforum/topic1199271.html
    http://forum.pclab.pl/topic/142996-Zanim-zapy...ZASILACZ-lub-jego-NAPI%C4%98CIA-sprawd%C5%BA/
    http://forum.pclab.pl/topic/843054-Czarna-lista-zasilaczy-oraz-lista-polecanych-v2/
    westler
    Level 11  
    Ten zasilacz też mi zmroził krew w żyłach jak otworzyłem komputer i też będę proponował jego wymianę dlatego też wielkie dzięki za linki przydadzą mi się przy wybieraniu nowego. Jednak w chwili obecnej ten granat w momencie startu od razu daje na mierniku 12,74V i 5,04V poza tym SMART odczytywałem też po podłączeniu dysku w swoim komputerze gdzie mam dobry zasilacz i tam spin-up time też jest taki wysoki.
  • Helpful post
    Robert B
    Level 43  
    03 to jest już zarejestrowana w pamięci wartość, a nie chwilowa, więc pewnie tak już zostanie.
    12,74V wykracza poza normę ATX i właśnie w ten sposób tandetne zasilacze potrafią usmażyć podzespoły.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=12771810#12771810
    westler
    Level 11  
    Ok, dzięki wymienię dysk i zasilacz bo dysk też mi się nie podoba. Na innych komputerach jest wykrywany ale wywala bluescreen. Dzięki za opinię bo wcześniej przyznam szczerze trochę mimo wszystko olałem ten zasilacz.