Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

pralka whirpool AWO/D 6102/D - Nie wiruje

stangyms 24 Wrz 2013 21:36 5271 11
  • #1 24 Wrz 2013 21:36
    stangyms
    Poziom 12  

    Witam problem stary jak AGD pralka nie wiruje, do rzeczy;
    Pralka whirpool jak w temacie klient zgłasza, nie wiruje sprawdzone standardowo odpływ + pompka, układ hydrostatu, silnik, wiązka przewodów.
    Objawy; czasem wiruje czasem nie?
    Diagnoza; nie wiruje bo nie wypuszcza wody do końca (banał).
    Obserwacja: przy ostatnim płukaniu pompka włącza się maksymalnie na 30 sek.
    i jeśli zdążyła wypompować wodę do końca uruchamia wirówkę, jeśli nie zatrzymuje się i nic się nie dzieje , cierpliwości starczyło mi na 15 min. i nic żadnego ruchu żadnego błędu.
    Próby;
    1 poziom prania-reset(niepełny tzn. pauza- pokrętło na zero- program wirówki- start, przy pełnym resecie wylała by wodę) nastawiony program wirówki i start wypompowanie trwa około 20 sek. i wiruje.
    2.poziom płukania-reset(jw) program wirówki i start i tu, jeśli zdąży wypompować rusza wirówka, jeśli w ciągu 30 sek. nie zdąży- zawias czas stoi błędu nie zgłasza.
    3.poziom prania wełny- pobiera wodę z przerwami około 130 sek. reset - program wirówki - start- uruchamia pompkę na 30 sek. i .... zawias.
    4.wymiana hydrostatu bez efektu
    5.zamontowany moduł z polara ptl 1000 - wszystko OK i na nowym i
    na starym hydrostacie pompka zależnie od programu pracuje 15-25 sek. i pozbywa się wody więc i wiruje.
    Wnioski; coś nie tak z pomiarem ilości wody? elementy na module od strony złącza hydrostatu do procka pomierzone i porównane z modułem z polara - OK

    Pytanie; coś na module? czy niestety procek.
    Pozdrawiam

    0 11
  • #3 25 Wrz 2013 21:57
    skryn
    Admin grupy AGD

    euro2L napisał:
    Przeprogramuj moduł

    To, że na module od PTL chodzi, mógł być przypadek.
    Programowanie modułu nic nie da, o ile błąd tkwi w tym dziwacznym motorze, zastosowanym w AWO.
    Temat przerabiany.
    I nie o moduł chodzi, a o jakość komutatora silnika.

    0
  • #4 26 Wrz 2013 08:57
    euro2L
    Poziom 41  

    .zamontowany moduł z polara ptl 1000 - wszystko OK i na nowym i

    Miałem na myśli przeprogramować moduł od PTL1000 na AWO/D
    Pozostaje jeszcze podstawić pewny silnik

    0
  • #5 26 Wrz 2013 11:00
    stangyms
    Poziom 12  

    Witam

    skryn napisał:
    euro2L napisał:
    Przeprogramuj moduł

    To, że na module od PTL chodzi, mógł być przypadek.
    Programowanie modułu nic nie da, o ile błąd tkwi w tym dziwacznym motorze, zastosowanym w AWO.
    Temat przerabiany.
    I nie o moduł chodzi, a o jakość komutatora silnika.

    I o moduł tu chodzi, nie o silnik.Przy wszystkich próbach jeśli tyko pozbędzie się wody na czas- wiruje, jeśli nie zawiesza się i nie załącza silnika nawet na obroty "rozkładania".
    Moduł z Whirlpoola testowany w pralce Polar problem ten sam, stąd mój wniosek. że coś nie tak z modułem.

    "Miałem na myśli przeprogramować moduł od PTL1000 na AWO/D
    Pozostaje jeszcze podstawić pewny silnik"

    Moduł od polara mam do prób nie na sprzedaż.
    Dzięki za zainteresowanie, pozdrawiam

    0
  • #6 26 Wrz 2013 11:49
    POL02
    VIP Zasłużony dla elektroda

    stangyms napisał:
    Objawy; czasem wiruje czasem nie?
    Diagnoza; nie wiruje bo nie wypuszcza wody do końca
    Obserwacja: przy ostatnim płukaniu pompka włącza się maksymalnie na 30 sek.
    i jeśli zdążyła wypompować wodę do końca uruchamia wirówkę, jeśli nie zatrzymuje się i nic się nie dzieje

    Czegoś tu nie rozumię.W tym przypadku (moduł AWO) pompa pracuje 25 - 30 sek i nie zawsze wypompowuje wodę do końca i
    nie wiruje

    stangyms napisał:
    zamontowany moduł z polara ptl 1000 - wszystko OK i na nowym i na starym hydrostacie
    pompka zależnie od programu pracuje 15-25 sek. i pozbywa się wody więc i wiruje.

    W tym przypadku z modułem PTL pompa pracuje 25 - 30sek i wypompowuje wode i wiruje.

    Nasuwa się wniosek taki,że skoro w obu przypadkach pompa pracuje 25 - 30sek i tylko z programatorem PTL wypompowuje
    całkowicie wodę to do sprawdzenia jest sterowanie triakiem pompy.

    1
  • #7 26 Wrz 2013 12:13
    stangyms
    Poziom 12  

    Witam

    POL02 napisał:
    stangyms napisał:
    Objawy; czasem wiruje czasem nie?
    Diagnoza; nie wiruje bo nie wypuszcza wody do końca
    Obserwacja: przy ostatnim płukaniu pompka włącza się maksymalnie na 30 sek.
    i jeśli zdążyła wypompować wodę do końca uruchamia wirówkę, jeśli nie zatrzymuje się i nic się nie dzieje

    Czegoś tu nie rozumię.W tym przypadku (moduł AWO) pompa pracuje 25 - 30 sek i nie zawsze wypompowuje wodę do końca i
    nie wiruje

    stangyms napisał:
    zamontowany moduł z polara ptl 1000 - wszystko OK i na nowym i na starym hydrostacie
    pompka zależnie od programu pracuje 15-25 sek. i pozbywa się wody więc i wiruje.

    W tym przypadku z modułem PTL pompa pracuje 25 - 30sek i wypompowuje wode i wiruje.

    Nasuwa się wniosek taki,że skoro w obu przypadkach pompa pracuje 25 - 30sek i tylko z programatorem PTL wypompowuje
    całkowicie wodę to do sprawdzenia jest sterowanie triakiem pompy.


    Kolega nie bardzo rozumie, bo nie bardzo czyta. Problemu z wypompowaniem nie ma i pod warunkiem że wody jest tyle że wciągu 30 sek. zdąży wypompować włącza wirówkę.Przy module z polara pompa pozbywa się wody bo jest jej mniej.
    Pozdrawiam

    0
  • #8 26 Wrz 2013 12:48
    POL02
    VIP Zasłużony dla elektroda

    stangyms napisał:
    Przy module z polara pompa pozbywa się wody bo jest jej mniej.
    Pozdrawiam

    To wyjaśnij mi jak to jest,że przy tym samym hydrostacie nabiera mniej wody?
    Czy elektronika wcześniej wyłącza zawór wody zanim przełączy hydrostat?

    0
  • #9 26 Wrz 2013 15:13
    stangyms
    Poziom 12  

    Witam

    stangyms napisał:

    Wnioski; coś nie tak z pomiarem ilości wody? elementy na module od strony złącza hydrostatu do procka pomierzone i porównane z modułem z polara - OK

    Pytanie; coś na module? czy niestety procek.



    "stangyms napisał:
    Przy module z polara pompa pozbywa się wody bo jest jej mniej.
    Pozdrawiam

    To wyjaśnij mi jak to jest,że przy tym samym hydrostacie nabiera mniej wody?
    Czy elektronika wcześniej wyłącza zawór wody zanim przełączy hydrostat?"

    Bingo - bo skoro jeden sygnał jest zarezerwowany dla grzałki , zostaje jeden dla poziomu prania, płukania, programów specjalnych np wełna.
    Dlatego podejrzewam elektronikę.
    pozdrawiam

    0
  • #10 26 Wrz 2013 19:09
    skryn
    Admin grupy AGD

    POL02 napisał:
    Czy elektronika wcześniej wyłącza zawór wody zanim przełączy hydrostat?

    Dokładnie tak może być. W zależności od softu. Wiele modeli (różnych marek) tak ma.
    Co nie zmienia faktu, że w tym AWO problem tkwi w silniku. I z tym softem, przy uwalonym silniku, elektronika (oryginalna) odmawia posłuszeństwa.

    0
  • #11 26 Wrz 2013 22:20
    stangyms
    Poziom 12  

    Witam

    skryn napisał:
    POL02 napisał:
    Czy elektronika wcześniej wyłącza zawór wody zanim przełączy hydrostat?

    Dokładnie tak może być. W zależności od softu. Wiele modeli (różnych marek) tak ma.
    Co nie zmienia faktu, że w tym AWO problem tkwi w silniku. I z tym softem, przy uwalonym silniku, elektronika (oryginalna) odmawia posłuszeństwa.


    Problem z sinikami w Whirppolach jak i Polarach jest mi znany; i rzeczywiście potrafią normalnie działać na praniu a problem pojawia się na wirówce, lecz dzieje się tak po cyklu wypompowania i włączeniu silnika.
    W tym przypadku gdy cykl wypompowania ma szansę się zakończyć za każdym razem wirowanie odbywa się normalnie. Przy opisanej sytuacji prala się zawiesza i nie włącza silnika w ogóle. Wot zagwostka.
    Pozadrawiam

    0
  • #12 28 Wrz 2013 05:41
    młody2066
    Poziom 18  

    Przeprogramuj ten polarowski moduł na AWO i będziesz wszystko wiedział.

    0