Witam. Problem dotyczy Fiata Ducato 2010 rok 3.0 JTD. W aucie ciężko wchodziły biegi głównie wsteczny, 1 i 2. Na zimnym przy ruszaniu potrafił szarpać. Po sprawdzeniu i odpowietrzeniu wysprzęglika objawy nie ustąpiły. Po wyjęciu skrzyni 6 biegowej okazało się że tłumiki drgań na tarczy sprzęgłowej szlag trafił i docisk jest cały fioletowy a na stronie od tarczy sprzęgłowej są fioletowy cienkie okręgi.Wymieniony komplet dwumasa razem z dociskiem hydraulicznym. Biegi wchodzą dużo lepiej ale nadal mam wrażenie że nie jest to 100% wysprzęglenia ale jakieś 95% tzn wcisnę sprzęgło to przy wrzucaniu wstecznego czuć jakby lekkie zasprzęglanie podczas wrzucania biegu ale podczas wrzucania drugi raz przy tym samym wciskaniu sprzęgła ( czyli nadal trzymam i wyrzucam bieg i znowu wrzucam ) wszystko chodzi super aż do puszczenia sprzęgła i znowu zasprzęplenia.
Tak sobie myślę że może to wina niedotartej tarczy sprzęgłowej do docisku.
Przewód od pompki do wysprzęglika jest plastikowyn nie czuć żeby puchł... Olej zalany świeży 75w90 valvoline 3.0 litra a wchodzi ponoć 2.9 litra. Dźwignia biegów nie wraca sama do pozycji luzu wygląda to na zaśniedziały wybierak albo to auto tak ma.
Tak sobie myślę że może to wina niedotartej tarczy sprzęgłowej do docisku.
Przewód od pompki do wysprzęglika jest plastikowyn nie czuć żeby puchł... Olej zalany świeży 75w90 valvoline 3.0 litra a wchodzi ponoć 2.9 litra. Dźwignia biegów nie wraca sama do pozycji luzu wygląda to na zaśniedziały wybierak albo to auto tak ma.