Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Telewizor Thomson 29DZ210S - Trafopowielacz

jarekr92 25 Sep 2013 11:10 2286 5
    jarekr92
    Level 10  
    Witam wszystkich.
    Mam problem z Telewizorem Thomsona. Podczas oglądania TV nagle ekran zgasł a z wnętrza dobiegał dźwięk podobny do iskrownika z kuchenki gazowej. Po zdjęciu obudowy zauważyłem, że z trafopowielacza przeskakuje iskra na pobliski kondensator. Uważam, że nawalił właśnie trafopowielacz. Wy lutowałem go i teraz mam problem ze znalezieniem albo oryginału albo jakiegoś zamiennika (prosiłbym o listę kilku przynajmniej zamienników).
    Dziwi mnie jedno, że na trafie nie ma żadnych śladów przepalenia (obudowa nadtopiona itp.) Może źle zdiagnozowałem usterkę, dlatego piszę do Was z prośbą o pomoc.

Wrzucam zdjęcia wymontowanego trafa.

Dane Trafopowielacza:
    OREGA 40330-68
    10781320 NC

Telewizor Thomson 29DZ210S - Trafopowielacz Telewizor Thomson 29DZ210S - Trafopowielacz Telewizor Thomson 29DZ210S - Trafopowielacz Telewizor Thomson 29DZ210S - Trafopowielacz Telewizor Thomson 29DZ210S - Trafopowielacz

Pozdrawiam.
    noak
    Level 20  
    Wymień trafo, oryginalne mają w www. north.pl.
    Pozdrawiam.
    mirex
    Level 43  
    Albo szukaj oryginału z wylutu, albo oryginału HR8316. Czyli coś w okolicach 70-90zł. Nie wiem czy jeszcze gdzieś znajdziesz. ;)

Jeśli nie kupisz, to odpuść i oddaj TV do dobrego serwisu. Bo twoja wiedza raczej jest niewystarczająca do modyfikacji układu.
    Może zechcą pokombinować z innymi - na przykład HR8846, HR8317.

Zapomnij o jakichś "zamiennikach" za 20-30zł!

Na temat tego chassis masz chyba z 1000 tematów na forum! Czytaj.

Dodano po 1 [minuty]:

noak wrote:
    Wymień trafo, oryginalne mają w www. north.pl.
    Pozdrawiam.

Jesteś pewien? ;)
    jarekr92
    Level 10  
    mirex wrote:
    Albo szukaj oryginału z wylutu, albo oryginału HR8316. Czyli coś w okolicach 70-90zł. Nie wiem czy jeszcze gdzieś znajdziesz.

Znalazłem ogłoszenie na Talbica.pl daje link: NOWY Trafo-powielacz HR8316 / 40347A-15
    Nadaje się? Cena jest atrakcyjna i jak jest faktycznie nówka to powinien posłużyć kilka lat.

Albo znalazłem na Allegro (wrzucam foto aukcji żeby nie dostać bana od moda) z tym, że ten ma końcówkę "64" zamiast "68" tak jak w moim oryginalnym:
    Telewizor Thomson 29DZ210S - Trafopowielacz
    mirex
    Level 43  
    mirex wrote:
    Albo szukaj oryginału z wylutu, albo oryginału HR8316. Czyli coś w okolicach 70-90zł.

mirex wrote:
    Zapomnij o jakichś "zamiennikach" za 20-30zł!

mirex wrote:
    Na temat tego chassis masz chyba z 1000 tematów na forum! Czytaj.

Coś niejasne?
    Jak inaczej to wytłumaczyć??
    bogred
    Moderator of TV
    Wystarczy. Zamykam.