Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

MSI cx600x - Nie do końca obsługuje dysk WD7500BPKT - niekontaktujące styki.

lp26 26 Wrz 2013 15:03 2130 15
  • #1 26 Wrz 2013 15:03
    lp26
    Poziom 17  

    Witam,
    sprawa wygląda tak, po awarii poprzedniego dysku (wd5000bevt) zakupiłem nowy dysk WD7500BPKT (Wd scorpio black 750GB 7200). Dysk przyszedł, i zaczęły się schody. Posiadam płytę instalacyjną Windows 7 Sp1 Home Premium, z której chcę zainstalować system.

    Najpierw instalator jak i bios twierdziły że dysk ma pojemność 8GB (w biosie status smart wyskoczył jako niedostępny) Po restarcie, dysk był już normalnie widziany, jednak zacząłem nabierać podejrzeń po tym jak tworzenie partycji z poziomu instalatora trwało wyraźnie dłużej. No ale udało się utworzyć partycje (300gb i 450GB), system się teoretycznie zainstalował ale nie uruchamiał się. Podjąłem próby kolejnej instalacji, za 2 razem wywaliło błąd że jakieś pliki na dysku są uszkodzone.

    Więc myślę sobie że dysk wadliwy, to go oddam, wsadziłem jednak go do starego dobrego ibm x61, na którym system zainstalował się normalnie, pracował normalnie od samego początku. Tak samo jeśli podłączę dysk do obudowy zewnętrznej, wszystko działa.

    Kolejna myśl -> padł kontroler w laptopie, wsadziłem więc do MSI stary dysk (samsung HM06HI) na którym system się zainstalował jak i uruchomił bez problemu.

    W MSI bios mam aktualny, próbowałem zainstalować jakieś distro na debianie, zawiesza się na formatowaniu partycji.
    Zacząłem przeszukiwać internet, wyczytałem że problemy może sprawiać advenced format. Więc pobrałem ze strony wd "WD Align Windows", na dysku stworzyłem partycje z poziomu instalatora, podłączyłem do obudowy zewn i wpiąłem do innego pc, uruchomiłem owy program który stwierdził że wszystko jest w porządku a partycje są "4K".

    I w tym miejscu skończyły mi się pomysły, bardzo proszę o pomoc.

  • #2 26 Wrz 2013 21:44
    lp26
    Poziom 17  

    Dodam tak: próbowałem zakładać zworki (nic nie dało), w biosie zmieniałem tryby UDMA, też nic nie dało.

    Aktualnie do laptopa założyłem Seagate momentus 5400.6 500GB który w 100% działa.

    Czy ktokolwiek ma jakikolwiek pomysł dlaczego tylko z tym WD SCORPIO BLACK laptop nie działa?? Nie wiem czy dysk oddawać, czy dalej próbować

  • #4 26 Wrz 2013 22:36
    lp26
    Poziom 17  

    Oto wyniki:

    Spoiler:
    Code:
    [PRE]HDD: WDC WD7500BPKT-75PK4T0; FW: 01.01A01; SN: WD-WXA1A63J7270
    
    --------------------------------------------------------
                Name                        Val Worst Raw
    Att #   1 : Read error rate           : 200  200  0 
    Att #   3 : Spin up time              : 181  181  1950 
    Att #   4 : Number of spin-up times   : 100  100  46 
    Att #   5 : Reallocated sectors count : 200  200  0 
    Att #   7 : Seek error rate           : 100  253  0 
    Att #   9 : Power-on time             : 100  100  5 
    Att #  10 : Spin-up retries           : 100  253  0 
    Att #  11 : Calibration retries       : 100  253  0 
    Att #  12 : Start/stop count          : 100  100  45 
    Att # 191 : Unknown                   :  98   98  2 
    Att # 192 : Power-off retract count   : 200  200  37 
    Att # 193 : Load/unload cycle count   : 200  200  105 
    Att # 194 : HDA Temperature           : 119  104  28 
    Att # 196 : Reallocate event count    : 200  200  0 
    Att # 197 : Current pending sectors   : 200  200  0 
    Att # 198 : Offline scan UNC sectors  : 100  253  0 
    Att # 199 : Ultra ATA CRC Error Rate  : 200  158  2206 
    Att # 200 : Write error rate          : 100  253  0 
    Att # 240 : Unknown                   : 100  100  1 
    Att # 241 : Unknown                   : 200  200  82188998 
    Att # 242 : Unknown                   : 200  200  32525404 
    Att # 254 : Unknown                   : 200  200  0 
    [/PRE]

  • Pomocny post
    #5 26 Wrz 2013 22:39
    swiercm
    Moderator - Komputery Serwis

    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1467175.html

    Atrybut 199 ( C7 )
    UltraDMA CRC Error Count
    Łączna ilość błędów CRC w trybie UltraDMA. Wartość RAW atrybutu wskazuje ilość błędów wykrytych przez CRC podczas przesyłania danych w trybie UltraDMA. Najczęstszym powodem błędów są problemy z taśmą-kablem komunikacji danych. Parametr ten nie zmniejsza się po usunięciu usterki kabla.
    Krytyczny: Nie (Im niższa wartość tym lepiej)

  • #6 26 Wrz 2013 22:42
    lp26
    Poziom 17  

    Zastanawiałem się nad tym, ale jak wytłumaczyć następujące okoliczności:

    W laptopie inne dyski które posiadam działają bezbłędnie.
    Dysk który jest omawiany działa w 2 innych laptopach, i w komputerze stacjonarnym.

  • Pomocny post
    #7 26 Wrz 2013 22:48
    Robert B
    Poziom 43  

    Dodam atrybut BF (191). Dysk "zaliczył" 2 uderzenia podczas pracy.

    Dodatkowo:
    www.msi.com/product/nb/CX600.html#?div=Specification

    Cytat:
    HDD (GB) 2.5" 160GB/250GB/320GB/500GB SATA

    Możliwe, że Bios nie widzi dysku ponad 500GB. I to jest najbardziej prawdopodobne.

  • #8 26 Wrz 2013 22:55
    lp26
    Poziom 17  

    Robert B napisał:
    Dodam atrybut BF (191). Dysk "zaliczył" 2 uderzenia podczas pracy.

    Dodatkowo:
    www.msi.com/product/nb/CX600.html#?div=Specification
    Cytat:
    HDD (GB) 2.5" 160GB/250GB/320GB/500GB SATA

    Możliwe, że Bios nie widzi dysku ponad 500GB. I to jest najbardziej prawdopodobne.


    Tylko że bios go widzi, instalator Windowsa tworzy partycje. Chyba że mimo to nie potrafi sobie z tak dużym dyskiem "poradzić".

    Jak na razie taką wersję przyjmuję za najbardziej prawdopodobną. Dysk odeślę gdyż przysługuje mi prawo do zwrotu w ciągu 10 dni.

    A tematu nie zamykam, bo może ktoś kiedyś posunie go dalej.

  • Pomocny post
    #9 26 Wrz 2013 23:09
    swiercm
    Moderator - Komputery Serwis

    Myślę, że problem tkwi w połączeniu HDD->Kontroler, a nie w jego pojemności. Musisz sprawdzić dokładnie, jak on jest połączony i może coś Ci się nasunie, bo parametr 199 jest na prawdę duży.

  • #10 26 Wrz 2013 23:19
    lp26
    Poziom 17  

    Chyba nawet wiem o co chodzi. Proszę zwrócić uwagę na piny. Niebieska płytka to stary dysk, a zielona WD scorpio. Widać wyraźnie że piny zasilania się przytarte a danych nie (w dodatku są węższe).


    MSI cx600x - Nie do końca obsługuje dysk WD7500BPKT - niekontaktujące styki.

  • #12 26 Wrz 2013 23:38
    lp26
    Poziom 17  

    no właśnie chodzi o to że złącze danych nie jest przytarte, tak jakby w gnieździe w laptopie nie stykało na tyle żeby styk przerysować.
    Przeczyściłem to wszystko izopropanolem ale żadnych zmian.
    Nie mam pomysłu jak poprawić jakość styku, w dysk nie chcę ingerować, a w gnieździe laptopa niewiele da się zmienić.

  • #13 26 Wrz 2013 23:52
    Robert B
    Poziom 43  

    Urok złącz SATA niestety. A tutaj widać, że jeszcze na głupich blaszkach przyoszczędzili.
    Aż się prosi, żeby podgiąć do góry. Ja bym tak zrobił, bo będą problemy z dyskiem.

  • #14 27 Wrz 2013 00:02
    lp26
    Poziom 17  

    Jutro poszukam jakiejś starej płyty z laptopa ze złączem sata, żebym mógł je rozebrać i zbadać jak je ulepszyć. Bo tak jak mówiłem, dysku nie chce ruszać, w końcu jedną z największych zalet czarnych WD jest ich 5 letnia gwarancja.

  • #16 03 Sty 2014 16:32
    lp26
    Poziom 17  

    Dysk odesłałem, kupiłem inny: HGST z7k500 problem pozostał, raz dysk jest widziany przez bios jako dysk o pojemności 8.4GB, a raz nie widzi go w cale.
    Jakie rozwiązanie?? Aktualizacja biosu, albo wgranie go na nowo (bo wersja się nie zmieniła, ale zaczęło działać)
    Jako że samo znalezienie biosu który pomoże zajęło mi chwilę, załączam plik który należy wgrać.

    Załączniki:
 Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME