Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Cztery telefony stacjonarne na jednej lini - zrywa połączenie

syczący 26 Sep 2013 15:39 2031 4
    syczący
    Level 18  
    Witam.

Kwestia dotyczy małego domku jednorodzinnego, linia z TP.

Główne przyłącze mam na ścianie zewnętrznej domu, z tej puszki użyłem dwie żyły do telefonu i poprowadziłem od nich kabel do dziadków telefonu, mojego i rodziców.

Najbardziej skrajny telefon ma pociągniety kabel UTP na długości 30m.

Problem jest taki.

Na lini w stanie spoczynku jest 63v, jak dzwonie z komórki na stacjonarny to na lini napięcie spada na chwile na 45,2V następnie na 22v i potem z powrotem na 45,2V.

Dodam że router ma internet do momentu jak nikt nie dzwoni, po wykonaniu połączenia ze stacjonarnego, internetu i synchronizacji w routerze nie ma.

Ktoś pomoże mi dlaczego tak jest?

Dodam, że słychać dziwne trzaski w telefonie.
    Anonymous
    Anonymous  
    syczący
    Level 18  
    Tak, np. przy jednym gniazdku mam trójnik z filtrem i tam gdzie jest podpisane adsl to idzie do routera kabel a tam gdzie jest napisane Phone, to kabel idzie do telefonu.
    Później przy każdym innym przyłączu zakańczam kabel gniazdkiem i wpinam tam filtr adsl i dopiero kabel do telefonu.

Dodam, że nie mogę dzwonić ze stacjonarnego tylko chwile wybiera i nic więcej, żadnego sygnału nie słychać, ale na odwrót tak - czyli z komórki na stacjonarny mogę dzwonić.
    Tracer2
    R.I.P. Meritorious for the elektroda.pl
    Rozłącz połączenia i podłączaj pojedynczo.
    Np jak podłączysz sam telefon i uda się z niego zadzwonić to uszkodzenie jest po Twojej stronie, gdzieś w pozostałych przyłaczach.
    Jeśli dalej nie da się z niego zadzwonic to mozliwe jest uszkodzenie kabla od operatora.
    janek_999
    Level 17  
    Podłączyłeś za dużo filtrów i za dużo aparatów telefonicznych. No i modem ADSL.

Na linii telefonicznej analogowej powinien być podłączony jeden aparat, max 2.
    Każdy kolejny aparat podłączony równolegle powoduje pogorszenie jakości rozmowy, większe pobory prądu i spadki napięć. W ostateczności może to doprowadzić nawet do uszkodzenia linii, a nie tylko do zrywania internetu.

W twoim przypadku radziłbym kupić aparat bezprzewodowy z możliwością zalogowania min. 3 słuchawek.
    - Nie będziesz psuł parametrów linii tel. ,
    - zapewnisz sobie możliwość przełączania rozmów oraz
    - większą prywatność ich prowadzenia.
    Przecież teraz wszyscy słyszą się nawzajem i nawet mogą się wtrącać do rozmowy. :D