Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Naprawa radia sam. 2,5V na USB. Jak dobrać kwarc?

Elvis1985 26 Sep 2013 20:15 2946 12
    Elvis1985
    Level 10  
    Witam.

Jestem początkujący uczący się :)
    Posiadam radyjko samochodowe Lenco CS-321. Podłączyłem telefon Galaxy Ace do radia poprzez USB. Trochę popracowało i się narobiło...

Radio przestało wykrywać pamięci w porcie USB i SDCard. Wyświetlacz zanikł, widać minimum ale tylko pod dużym kątem. Same stacje radiowe wyszukuje i gra pięknie.

Rozkręciłem radio i pomierzyłem co mogłem. Zamiast 5V w USB jest 2,5V.

Byłem u magika z tym radiem to krzyknął mi 70zł za naprawę. Za tyle kupię sobie nowe radio ;) Postanowiłem sam się za to zabrać. Lutowanie mam opanowane więc prostą zamianę elementów wykonam.

Dodatkowo wylał się kondensator 47uF 16V oraz lekko 3300uF 16V
    Oprócz tego taka sama maź jest przy rezonatorach kwarcowych: 32,768 ; 600 oraz 17,280

Czy wymiana powyższych elementów naprawi radio?
    No i kolejne pytanie... jak stworzyć zamiennik kwarcu 17,280? Ewentualnie wstawić większy czy mniejszy?
    Na stronach sklepów w lubuskim takowego nie posiadają. Widziałem je tylko na ebay-u sprowadzane z Azji :)

Będę wdzięczny za pomoc. A jutro pojadę do sklepu po części. Wydam ~5zł a nie 70zł i zdobędę jakieś nowe doświadczenie :)

Będę wdzięczny za pomoc.
    Pozdrawiam
    michalekk1
    Level 24  
    Radzę poszukać przyczyny wylania kondensatorów. Wszystkie tak z powodu złej jakości poszły?
    Elvis1985
    Level 10  
    Radio działało bez zarzutu do czasu jak zachciało mi się podłączyć telefon kablem pod usb. Nie został wykryty jako pamięć masowa i myślę, że to od tego się stało. Pokazało się ładowanie baterii, potem kilka razy jakby telefon został odłączony i podłączony (cały czas przewód podpięty pod USB) aż nagle kaplica :)

No i nie wszystkie ale tylko dwa z kilkunastu się polały ;)
    Elvis1985
    Level 10  
    Jak to zostawić kwarce w spokoju? Na tym właśnie 17.280 było tyle pomarańczowej, ciągnącej się mazi, że myślałem, że wyciekła właśnie z rezonatora... W pobliżu nie ma innego elementu, który mógłby się rozlać...

A gdzie mogło zniknąć 2,5V? Na jakim elemencie tego szukać?
    korrus666
    Level 40  
    To pomarańczowe coś nie pochodzi ani z kondensatorów ani z żadnego innego elementu elektronicznego. To jest taki klej co to się nim przykleja różne części żeby nie się nie ruszały czy drgały.
    Jak już pisałem z kwarców nie ma się co wylać. A że ten klej taki rozchlapany to coś się tam musiało mocno przygrzać. Szukaj stabilizatora na 5V. Może to być nawet 78L05 w obudowie TO-92 czyli jak zwykły mały tranzystor. Obok Q120 jest U5 w takiej właśnie obudowie. Przeczytaj co tam na nim jest namalowane.
    Elvis1985
    Level 10  
    Zrobiłem trochę pomiarów... Mierzyłem napięcie patrząc od strony napisu 1 nóżka z 2 oraz 2 z 3. Poniżej wyniki.
    Idąc od prawej strony:
    1) Trudno odczytać ale może to NEC D882P - (nóżka 1 i 2) 14,95, (2 i 3) 14,82
    2) NEC D882P (1 i 2) -15,60, (2 i 3) -11,60
    3) MC 1033 (1 i 2) -15,20 (2 i 3) -11,80
    4) SS 8550 (1 i 2) 0,0 (2 i 3) -0,08
    5) Kolejny NEC D882P (1 i 2) -0,01 (2 i 3) 0,0

Dobrze rozumiem, że tam gdzie są wyniki zerowe to mam wymienić te właśnie elementy?
    korrus666
    Level 40  
    Niestety te pomiary raczej nic nie wnoszą do tematu z powodu braku schematu. Proponuję szukać w okolicy wejścia USB. Znajdź gdzie to 2,5 V jest i cofaj się w stronę zasilacza. Gdzieś po drodze powinien być układ obniżający napięcie z zasilającego do 5V, który najprawdopodobniej nie działa prawidłowo.
    Na drugim zdjęciu widać listwę 18 pinów i obok niej opis pinów. Tam jest oznaczone gdzie powinno być 5V. Szukaj tam. Co jest podłączone do tej listwy ?
    Daj zdjęcie. Pomierz czy napięcia są odpowiednie.
    Elvis1985
    Level 10  
    Naprawa radia sam. 2,5V na USB. Jak dobrać kwarc? Naprawa radia sam. 2,5V na USB. Jak dobrać kwarc?

Otóż powyższe części odłączyłem ponieważ idąc właśnie od strony wtyku USB doszedłem do płytki głównej.
    Napięcie zarówno w wyjściu USB jest takie samo jak na pinach z pierwszej płytki więc tamtą na razie odłożyłem aby nie zawadzała ;)

Tam gdzie powinno być +5V na tej listwie jest 1,68V a tam gdzie powinno być +12V jest tylko 1,71V.

Niestety idąc wzdłuż ścieżek od wtyku USB do zasilacza gubię się zaraz za tą listwą 18 pinów... :/
    Mcgiver
    Level 12  
    Mam identyczny problem tylko że różnica jest taka, ze radio samoistnie się popsuło.

Brak czytnika kart, brak USB, brak wyświetlania na wyświetlaczu.

Rozebrałem radio i zauważyłem to:

Naprawa radia sam. 2,5V na USB. Jak dobrać kwarc? Naprawa radia sam. 2,5V na USB. Jak dobrać kwarc?

Nie jestem oblatany w te klocki ale lutować umiem.
    Czy należało by wymienić ten NEC D882P ?
    Czy to po prostu wada fabryczna.
    xamrex
    Level 28  
    Mcgiver wrote:
    Czy należało by wymienić ten NEC D882P ?

weź go pomierz.(żeby wiedzieć czy uszkodzony)
    To jest tranzystor