Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Seat Altea '05 - Centralny zamek nie otwiera drzwi pasażera

Tygrys.fm 26 Sep 2013 20:57 65160 17
    Tygrys.fm
    Level 9  
    Witam

Samochód to Seat Altea 2005.r. Centralny zamek działa reaguje wszystkie drzwi się zamykają natomiast nie otwierają się drzwi od pasażera trzeba ręcznie pociągnąć od wewnątrz za klamkę żeby otworzyć . Puźniej z pilota normalnie zamyka wszystkie drzwi problem jest tylko z tymi jednymi drzwiami od pasażera że ich nie otwiera reszta działa . Gdy nacisnę z pilota przycisk otwrcia raz - słychać we wszystkich drzwiach reakcję i w tych od pasażera też słychać reakcję ale otwierają się drzwi tylko od kierowcy bo tak jest tak ma być - dopiero po naciśnięciu drugi raz przycisku na pilocie otwierają się wszystkie drzwi słychać we wszystkich drzwiach reakcję za drugim razem a w tych już nie słychać ! i się nie otworzą ( ten przycisk w środku obok lewarka biegów też tak działa i też się nie otworzą) tylko te drzwi pasażera się nie otwierają ! reszta drzwi się normalnie otwiera i zamyka za każdym razem . Ma ktoś jakiś pomysł na te drzwi żeby się otwierały ?
    dominikAC
    Level 1  
    Podłączam się do tematu. U mnie od dwóch dni jest tak samo.
    polonez15
    Level 33  
    Miałem to samo u pacjenta. Rozbiórka drzwi, wyjęcie modułu i polutowanie go (oryginalnie piny w płytkę są na wcisk bez lutu).
    Lukasz55555
    Level 11  
    Czy ktoś uporał się z tym problemem? U mnie jest to samo, drzwi mogę otworzyć tylko klamką od wewnątrz. Jak je już raz otworze to później działają prawidłowo
    polonez15
    Level 33  
    A zrobiłeś to, co napisałem wyżej?
    MartiniVpower
    Level 2  
    polonez15 wrote:
    A zrobiłeś to, co napisałem wyżej?

Witajcie,

mam problem z Alteą 06r. Daję na zamykanie drzwi zamyka wszytskie oprócz pasażera, otwieranie tam działa bo słychać dźwięk, ale już nie zamyka. proszę o pomoc co może być nie tak??????
    tomala43
    Level 10  
    Witam

Mam podobny problem:
    Po naciśnięciu pilota drzwi prawe prawe przednie i lewe tylne otwierają się od zewnątrz a drzwi kierowcy otwieram kluczem natomiast drzwi lewy tył jedynie klamką od środka. W lecie tego problemu nie było. Zamek rozbierałem i czyściłem dwa razy i był spokój przez jakiś czas. Polonez15 pisał o lutowaniu styków ale w moim zamku jest wszystko zalane żywicą, chyba że chodzi o inny moduł.

Proszę o pomoc.
    polonez15
    Level 33  
    Moduł przy silniku szyby. Zamki jak zauważyłeś są słusznie zabezpieczone przez błędami z "dzieciństwa".
    tomala43
    Level 10  
    Dzięki, nie przypuszczałem że te podzespoły są połączone ze sobą. Jeżeli jutro będą warunki to się dobiorę do tego modułu i przylutuje piny a efekt naprawy opisze.
    Pozdrawiam.
    tomala43
    Level 10  
    Dzisiaj wymontowałem moduł przy silniku podnoszenia szyby i przylutowałem piny ale nic to nie dało, zamek działa tak samo. Trzeba wymienić zamek.
    tomala43
    Level 10  
    Po wymianie zamka w drzwiach kierowcy jest ok. Został mi do naprawy zamek w tylnych prawych drzwiach. Zacznę oczywiście od tańszego rozwiązania - lutowania pinów w module. Przy drzwiach kierowcy lutowanie nie pomogło ale podobne usterki mogą mieć inne przyczyny.
    tomala43
    Level 10  
    Pogoda się poprawiła więc kupiony francuski zamiennik, po skróceniu linki oraz po przerobieniu mocowania osłony linki wymieniłem zamek w drzwiach tylnych i teraz działa prawidłowo.
    Tygrys.fm
    Level 9  
    Samo się naprawiło !!!! . Mineła zima i lato i drzwi działają . :))))
    Prz3mek79
    Level 1  
    Witam, mam ten sam problem. Podmienilem na inny uzywany zamek ale problem nie zniknął, zamek raz dziala raz nie dziala. Mam pytanie czy zamek jes powiazany z opuszczaniem szyby bo gdy zamek nie dziala to szyba tez nie. Drzwi sie wogule nie otwieraja. Moze to nie wina zamka tylko jakiegis połączenia?
    polonez15
    Level 33  
    Prz3mek79 wrote:
    Witam, mam ten sam problem. Podmienilem na inny uzywany zamek ale problem nie zniknął, zamek raz dziala raz nie dziala. Mam pytanie czy zamek jes powiazany z opuszczaniem szyby bo gdy zamek nie dziala to szyba tez nie. Drzwi sie wogule nie otwieraja. Moze to nie wina zamka tylko jakiegis połączenia?

Przewody w przelotce lub silnik szyby do przelutu.
    kida5
    Level 11  
    Mialem podobnu problem okazalo sie ze da sie go rozwiazac prawie bezkosztowo. Trzeba wymontowac zamek i go rozebrac. Winny usterki jest zabrudzony komutator silniczka. Aby sie do niego dostac trzeba pierwsze odkrecic zaslepke oraz reszte srobek trzymajaca czesc metalowa i plastikowa. Chyba w sumie 4 duze gwiazdki. Mimo rozkrecenia mechanizm zamka dalej sie trzyma z mechanizmem silnikow trzeba delikatnie srobokerntem sciagnac 2 ciegna. Jak juz sie rozpolowi rozkrecany plastikowa czesc. Plastik sprawia wrazenie sklejonego ale daje sie rozolowic. W srodku jest przekladnia i 2 silniki. Ten wiekszy dopowiada za otwieranie zamykanie tylko od zewnatrz. Trzeba go rozebrac. Odgiac blaszki. Wyczyscic komutator. Ja uzylem drobnego papieru sciernego. Potem poskladac. Poprawne zapinanie ciegien przy skladaniu zapewniaja dziurki przelotowe i np srubokrent gwiazdkowy. Mnie sie udalo niestety nie zrobiem zdjec.
    nowy.targ
    Level 2  
    Najczęstszym problemem z tymi zamkami jak już pisał powyżej "kida5" jest zabrudzony komutator w silniczku który steruje zamkiem (są dwa silniczki). Ze względu na szczelność konstrukcji, przy normalnym zużyciu szczotek, tworzy się zabrudzenie na komutatorze które "unieruchamia" silniczki sterujące zamkiem. Poniżej kilka zdjęć które powinny pomóc w naprawieniu niedziałającego zamka.
    Największą trudność może sprawić rozpołowienie zamka. Trzeba zdemontować szarą obudowę, pod którą zobaczycie charakterystyczny zielony element zamka. Do tego elementu włożony jest plastikowy zatrzask, który trzeba delikatnie wyciągnąć. Drugi jest w kolorze białym. Ja do ich rozpołowienia użyłem śrubokręta płaskiego i malutkich kleszczy. Jak rozpołowicie zamek, wystarczy rozkręcić część elektryczną. Wyciągnąć silniczki (są montowane na wcisk), rozebrać je i wyczyścić.
    Niestety zdjęcia były zrobione telefonem i nie są najlepszej jakości.

Seat Altea '05 - Centralny zamek nie otwiera drzwi pasażera Seat Altea '05 - Centralny zamek nie otwiera drzwi pasażera Seat Altea '05 - Centralny zamek nie otwiera drzwi pasażera Seat Altea '05 - Centralny zamek nie otwiera drzwi pasażera Seat Altea '05 - Centralny zamek nie otwiera drzwi pasażera Seat Altea '05 - Centralny zamek nie otwiera drzwi pasażera Seat Altea '05 - Centralny zamek nie otwiera drzwi pasażera Seat Altea '05 - Centralny zamek nie otwiera drzwi pasażera
    PawełLub
    Level 2  
    Witam,

Miałem to samo co pisali przedmówcy. Nie otwierały mi się drzwi pasażera z zewnątrz oraz drzwi za kierowcą SEAT LEON_2 z 2009 roku,1.6 MPI BIFUEL Pilot ładnie zamykał lecz nie mógł tych drzwi otworzyć. Ze środka za pomocą dźwigni można było bez problemu otworzyć. Po 2 tygodniach przestały się otwierać drzwi z pilota kierowcy, sporadycznie się udawało je otworzyć, trzeba było generalnie otwierać z klucza. Efekt - 3 drzwi nie w pełni działają.

Podjechałem do "mechanika", który powiedział, że trzeba kupić zamek zamiennik i przełożyć zamki. Zamek zamiennik to jakieś 180,00zł jak się trafi x 3 zamki =540,00zł do tego za przełożenie życzył sobie po 130,00 zł x 3 szt= 390.

Reasumując kwota urosłą do 930,00 zł, aż nie mogłem złapać tchu.
    Dzięki uprzejmości kolegów wyżej - elektrody oraz forum seata zajęła mi naprawa 1 cały dzień gdzie wszystko śmiga jak należy.

Przyczyna zabrudzony komutator silniczka tego "dużego" który otwiera, po prostu był za słaby styk i nie miał siły ruszyć zębatkami. Przed i po oczyszczeniu sprawdzałem go zasilaczem 9 V, po kręcił jak szalony!
    Zamki te już na pamięć znam, także wciskanie kitu mechaników darujmy sobie......... P.S. Oryginał to oryginał, zamiennik to ostateczność!

Taka uwaga, to wszystko trzeba na spokojnie przy stole z dobrym światełm i narzędziami wykonać. Nie na kolanie i w 10 minut. Seat Altea '05 - Centralny zamek nie otwiera drzwi pasażera
    Seat Altea '05 - Centralny zamek nie otwiera drzwi pasażera Seat Altea '05 - Centralny zamek nie otwiera drzwi pasażera