Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Skoda Octavia 2002 benzyna 2.0 - Prins LPG gasnie

xzyzio 27 Sep 2013 13:48 3207 6
    xzyzio
    Level 10  
    Witam. Temat byl juz maglowany sporo razy ale jakos nie doszukalem sie rowiazania problemu z gasnacym gazem. Opisze krotko co u mnie sie dzieje.
    Wszyscy pisza ze problem pojawia sie rano przy przelaczeniu z Pb na LPG. U mnie sytuacja wyglada podobie ale zauwazylem jedna istotna rzecz. Mam problem z przelaczeniem kiedy temperatura zewnetrzna otoczenia jest okola 12 stopni albo nizsza. Kiedy temperatura jest np 20 stopni to wtedy wlaczenie LPG nastepuje bezproblemowo. Raz wracalem noca i auto chodzilo na gazie bezproblemowo. Gdy temperatura otoczenia spadla do 12 -13 stopni nagle zacza sie dlawic, komputer zaczal przelaczac LPG na Pb i tak na zmiane az calkowicie wylaczyl LPG. No i zostala mi jazda na Pb. Co o tym myslicie. Filtry byly 3 miesiace temu wymieniane.
    andrzej20001
    Level 43  
    Podgląd ustawień i wartości sterownika LPG po odpaleniu na zimnym jest niezbędny do oceny co sie dzieje z instalacją.
    sebap
    Level 41  
    Jakie masz wtryskiwacze w tej sekwencji kolego? Problemem może być ich zabrudzenie i po prostu na zimnie kleją się cewki. Również umiejscowienie jak i sposób montażu. Wystarczy, że będą narażone na zimne powietrze pod maską albo zamocowane w poziomie zamiast w pionie (niektóre tego nie lubią).
    gimak
    Level 40  
    sebap wrote:
    Problemem może być ich zabrudzenie i po prostu na zimnie kleją się cewki

Raczej nie przypuszczam, bo
    xzyzio wrote:
    Raz wracalem noca i auto chodzilo na gazie bezproblemowo. Gdy temperatura otoczenia spadla do 12 -13 stopni nagle zacza sie dlawic, komputer zaczal przelaczac LPG na Pb i tak na zmiane az calkowicie wylaczyl LPG.

i w tym przypadku wtryskiwacze raczej miały odpowiednią temperaturę.
    Tu żeby właściwą diagnozę postawić, to trzeba by mieć więcej danych:
    - moc z jednego cylindra (moc silnika/ilość cylindrów),
    - rodzaj zastosowanych wtryskiwaczy,
    - jaką wartość ma parametr RC_inj i Low_level,
    - jaka jest, przy dobrze rozgrzanym silniku, temperatura reduktora i gazu na wolnych obrotach,
    jak w sytuacji, gdy występuje ten problem, zachowuje się:
    - temperatura reduktora,
    - temperatura i ciśnienie gazu,
    - jaką wartość przyjmuje parametr LPG_cor,
    - dobrze byłoby wiedzieć jak wyglądają korekty krótko i długoterminowa,
    - czy są zapisane jakieś błędy.
    Znając te dane łatwiej będzie postawić jakąś sensowną diagnozę.
    W tej chwili stawiałbym na to, że coś może być nie tak z temperaturą gazu lub niewydolny cieplnie jest reduktor.
    xzyzio
    Level 10  
    jak bylem u mechanika to na kompie nie wychodziły żadne błędy. Niestety nie jestem obecnie podać tych wszystkich danych. Mam jeszcze jedno pytanie. Czy objawy jakie opisałem mogą się wiązać np. z zapowietrzeniem, albo na przykład po wymianie filtrów, określę to ponownym zanieczyszczeniem. Chciałbym tylko dodać ze wymiana tych filtrów była pierwsza w tej instalacji po 70000km, a powinny być dużo wcześniej wymieniane (chyba po 15000km czy 30000km)
    gimak
    Level 40  
    xzyzio wrote:
    bylem u mechanika to na kompie nie wychodziły żadne błędy

chodzi o błędy zapisane w kompie gazowym.
    xzyzio wrote:
    Niestety nie jestem obecnie podać tych wszystkich danych

Ale moc silnika/ilość cylindrów i kolor wtryskiwaczy gazowych (Keihin - kolor kropki na wtryskiwaczu?
    xzyzio wrote:
    Czy objawy jakie opisałem mogą się wiązać np. z zapowietrzeniem

układu chłodzenia - reduktora? Trudno mi na to pytanie jednoznacznie odpowiedzieć, bo nie sprawdzałem jak się zachowałby mój Prins, przy obniżeniu temperatury reduktora poniżej temperatury przyłączania na gaz - czy przeszedłby wtedy na benzynę, czy pozostałby na gazie i jak wtedy silnik pod obciążeniem by chodził.
    xzyzio wrote:
    albo na przykład po wymianie filtrów, określę to ponownym zanieczyszczeniem

Nie sądzę, bo wtedy dolegliwości występowałyby również przy wyższych temperaturach.
    A skąd kolega jest, jeśli to nie tajemnica?
    xzyzio
    Level 10  
    Okazalo sie ze podczas montazu instalacji LPG zamontowano symulator obrotow silnika ktory sie jakos sie uszkodzil ze raz wszystko dzialalo poprawnie a innym razem jazda na gazie byla niemozliwa. Wystarczylo wymontowac symulator obrotow silnika i podlaczyc sie jednym przewodem pod rzeczywiste obroty silnika. Problem zostal usuniety no i instalacja na LPG stala sie bezpieczniejsza tak powiedzial Mechanik ktory mi to naprawil.