Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
PCBway
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

TP-LINK TD8840 - Konfiguracja WIFI i połączenia kablowego

27 Wrz 2013 20:40 2328 10
  • Poziom 6  
    Jestem początkujący więc proszę o wyrozumiałość.

    Problem następujący:
    Dostawca internetu: MNI telecom (dawny szeptel).

    Sygnał internetowy wpływa do Modem/Router TP-LINK TD8840, który z tyłu ma 5 wyjść.

    Do jednego z wyjść kabelem internetowym (RJ45) podłączony jest Router WI-FI, który działa prawidłowo WI-Fi ładnie śmiga.

    Teraz przyszła potrzeba podłączenia drugiego komputera za pomocą kabla (kabel leci na 2 piętro gdzie nie sięga WIFI) - więc na zdrowy rozsądek podłączam go do wyjścia nr 2 w modemie - WIFI działa nadal, a internet z kabla NIE (wykrzyknik), gdy odłączę z modemu kabel Routerowy WIFI internet z kabla zaczyna działać (WIFI nie działa - ponieważ nie jest podłączony do modemu).

    Próba podłączenia kabla do wyjścia Routera WIFI również internet po kablu nie działa.

    Próbowałem metod ze SWITCH-em, czyli z wyjście modemu wpinam do SWITCH i do Switcha router i kabel i ta sama sytuacja - WIFI działa kabel - nie ! Jeśli odpinam WIFI kabel zaczyna działać.
  • PCBway
  • Specjalista Sieci, Internet
    Podłącz się do modemu przez wifi i daj wynik komendy IPCONFIG/ALL
    To samo zrób przy połączeniu przez kabel.
  • PCBway
  • Poziom 43  
    TD-8840 nie ma z tyłu 5 wyjść, ma 4 wyjścia LAN i jedno wejście WAN - RJ11 do linii telefonicznej. Podaj model drugiego routera. Generalnie podłączenie pod dowolny port LAN w modemie powinno skutkować odbiorem internetu. Drugi komputer jaki posiada system i czy jest on zaktualizowany?
  • Poziom 6  
    Heinzek napisał:
    Podłącz się do modemu przez wifi i daj wynik komendy IPCONFIG/ALL
    To samo zrób przy połączeniu przez kabel.


    Oto wynik dla działającego WIFI:
    IPCONFIG/ALL - Działający WIFI
    Microsoft Windows [Wersja 6.1.7601]
    Copyright (c) 2009 Microsoft Corporation. Wszelkie prawa zastrzeżone.

    C:\Users\forwebonly.forwebonly-komp>IPCONFIG/ALL

    Konfiguracja IP systemu Windows

    Nazwa hosta . . . . . . . . . . . : forwebonly-komp
    Sufiks podstawowej domeny DNS . . :
    Typ węzła . . . . . . . . . . . . : Hybrydowy
    Routing IP włączony . . . . . . . : Nie
    Serwer WINS Proxy włączony. . . . : Nie

    Karta bezprzewodowej sieci LAN Połączenie sieci bezprzewodowej:

    Stan nośnika . . . . . . . . . . .: Nośnik odłączony
    Sufiks DNS konkretnego połączenia :
    Opis. . . . . . . . . . . . . . . : Dell Wireless 1702 802.11b/g/n
    Adres fizyczny. . . . . . . . . . : 38-59-F9-96-B1-C3
    DHCP włączone . . . . . . . . . . : Tak
    Autokonfiguracja włączona . . . . : Tak

    Karta Ethernet Połączenie lokalne:

    Stan nośnika . . . . . . . . . . .: Nośnik odłączony
    Sufiks DNS konkretnego połączenia :
    Opis. . . . . . . . . . . . . . . : Realtek PCIe FE Family Controller
    Adres fizyczny. . . . . . . . . . : 18-03-73-82-5F-9A
    DHCP włączone . . . . . . . . . . : Tak
    Autokonfiguracja włączona . . . . : Tak

    Karta tunelowa Teredo Tunneling Pseudo-Interface:

    Stan nośnika . . . . . . . . . . .: Nośnik odłączony
    Sufiks DNS konkretnego połączenia :
    Opis. . . . . . . . . . . . . . . : Teredo Tunneling Pseudo-Interface
    Adres fizyczny. . . . . . . . . . : 00-00-00-00-00-00-00-E0
    DHCP włączone . . . . . . . . . . : Nie
    Autokonfiguracja włączona . . . . : Tak

    Karta tunelowa isatap.{AEFE2B2F-83C8-4E69-B7EC-B132CB9F19BD}:

    Stan nośnika . . . . . . . . . . .: Nośnik odłączony
    Sufiks DNS konkretnego połączenia :
    Opis. . . . . . . . . . . . . . . : Karta Microsoft ISATAP #2
    Adres fizyczny. . . . . . . . . . : 00-00-00-00-00-00-00-E0
    DHCP włączone . . . . . . . . . . : Nie
    Autokonfiguracja włączona . . . . : Tak

    Karta tunelowa isatap.{03C6512A-F6FF-406B-A535-E1BB8591F2B7}:

    Stan nośnika . . . . . . . . . . .: Nośnik odłączony
    Sufiks DNS konkretnego połączenia :
    Opis. . . . . . . . . . . . . . . : Karta Microsoft ISATAP #3
    Adres fizyczny. . . . . . . . . . : 00-00-00-00-00-00-00-E0
    DHCP włączone . . . . . . . . . . : Nie
    Autokonfiguracja włączona . . . . : Tak

    C:\Users\forwebonly.forwebonly-komp>



    Oto wynik dla podłączenia przez kabel (kabel wpięty w 2 wyjście z modemu) - internet kablowy nie działa WIFI w tym czasie działa.

    IPCONFIG/ALL - PRZEZ KABEL - INTERNET NIE DZIAŁA:
    Microsoft Windows [Wersja 6.1.7601]
    Copyright (c) 2009 Microsoft Corporation. Wszelkie prawa zastrzeżone.

    C:\Users\forwebonly.forwebonly-komp>IPCONFIG/ALL

    Konfiguracja IP systemu Windows

    Nazwa hosta . . . . . . . . . . . : forwebonly-komp
    Sufiks podstawowej domeny DNS . . :
    Typ węzła . . . . . . . . . . . . : Hybrydowy
    Routing IP włączony . . . . . . . : Nie
    Serwer WINS Proxy włączony. . . . : Nie

    Karta bezprzewodowej sieci LAN Połączenie sieci bezprzewodowej:

    Stan nośnika . . . . . . . . . . .: Nośnik odłączony
    Sufiks DNS konkretnego połączenia :
    Opis. . . . . . . . . . . . . . . : Dell Wireless 1702 802.11b/g/n
    Adres fizyczny. . . . . . . . . . : 38-59-F9-96-B1-C3
    DHCP włączone . . . . . . . . . . : Tak
    Autokonfiguracja włączona . . . . : Tak

    Karta Ethernet Połączenie lokalne:

    Stan nośnika . . . . . . . . . . .: Nośnik odłączony
    Sufiks DNS konkretnego połączenia :
    Opis. . . . . . . . . . . . . . . : Realtek PCIe FE Family Controller
    Adres fizyczny. . . . . . . . . . : 18-03-73-82-5F-9A
    DHCP włączone . . . . . . . . . . : Tak
    Autokonfiguracja włączona . . . . : Tak

    Karta tunelowa Teredo Tunneling Pseudo-Interface:

    Stan nośnika . . . . . . . . . . .: Nośnik odłączony
    Sufiks DNS konkretnego połączenia :
    Opis. . . . . . . . . . . . . . . : Teredo Tunneling Pseudo-Interface
    Adres fizyczny. . . . . . . . . . : 00-00-00-00-00-00-00-E0
    DHCP włączone . . . . . . . . . . : Nie
    Autokonfiguracja włączona . . . . : Tak

    Karta tunelowa isatap.{AEFE2B2F-83C8-4E69-B7EC-B132CB9F19BD}:

    Stan nośnika . . . . . . . . . . .: Nośnik odłączony
    Sufiks DNS konkretnego połączenia :
    Opis. . . . . . . . . . . . . . . : Karta Microsoft ISATAP #2
    Adres fizyczny. . . . . . . . . . : 00-00-00-00-00-00-00-E0
    DHCP włączone . . . . . . . . . . : Nie
    Autokonfiguracja włączona . . . . : Tak

    Karta tunelowa isatap.{03C6512A-F6FF-406B-A535-E1BB8591F2B7}:

    Stan nośnika . . . . . . . . . . .: Nośnik odłączony
    Sufiks DNS konkretnego połączenia :
    Opis. . . . . . . . . . . . . . . : Karta Microsoft ISATAP #3
    Adres fizyczny. . . . . . . . . . : 00-00-00-00-00-00-00-E0
    DHCP włączone . . . . . . . . . . : Nie
    Autokonfiguracja włączona . . . . : Tak

    C:\Users\forwebonly.forwebonly-komp>



    Model Routera WIFI to TP-LINK TL-WR340G

    Komputer ma Win7 wszystko na czasie próbuje na tym samym komputerze, po odłączeniu WIFI internet przez kabel działa więc od strony komputera raczej wszystko jest OK.


    Pozdrawiam[/code]
  • Poziom 43  
    Wszystkie karty masz odłączone?
  • Poziom 6  
    Sprawdzam na Laptopie Dell, WIFI mi działa, jeśli odłączę kabel od WIFI to internet z kabla zaczyna działać.... a co w logach coś jest nie tak?
  • Specjalista Sieci, Internet
    staniapl napisał:
    abelem internetowym (RJ45) podłączony jest Router WI-FI

    model ?

    Masz miec tak

    (net) == (RJ11)TD8840(port lan) === (port lan)(router 2)

    router2:
    - IP 192.168.1.222
    - DHCP serwer wyłączony
    - jak masz port wan RJ45 to zostaw pusty, kable tylko w porty LAN.
  • Poziom 6  
    bogiebog napisał:
    staniapl napisał:
    abelem internetowym (RJ45) podłączony jest Router WI-FI

    model ?

    Masz miec tak

    (net) == (RJ11)TD8840(port lan) === (port lan)(router 2)

    router2:
    - IP 192.168.1.222
    - DHCP serwer wyłączony
    - jak masz port wan RJ45 to zostaw pusty, kable tylko w porty LAN.


    Dzięki za zainteresowanie, nie jestem tak obyty w sprawach sieciowych.


    Kabelek z cienką końcówką wchodzi do wejścia TD8840 wyjście LAN 1 (grubsza końcówka) leci do Routera WIFI (model podałem we wcześniejszym poście) i WIFI działa prawidłowo.

    Takim samym kablem (grubsza końcówka) wychodzę z wyjścia LAN 2 (w TD8840) i leci do laptopa i po kablu nie działa do póki nie odłączę z pierwszego wyjścia Routera wtedy zaczyna działać po kablu (ale WIFI przestaje działać bo odłączone)

    Błędne koło.
  • Specjalista Sieci, Internet
    Wskazówki już dostałeś, reszta zależy od ciebie.
  • Poziom 43  
    Pokaż zrzut z zakładki Interface Setup- LAN z modemu TD-W8840T. Mam taki sam to porównam. Kable sprawne na 100%?
  • Poziom 6  
    temat do zamknięcia, trzeba było zmienić IP Routera WIFI - miał takie samo jak modem