Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Dekoder DD. DTS itp. + 3 zestawy stereo. Jaki efekt?

makoos-23 28 Sep 2013 12:42 4080 15
    makoos-23
    Level 9  
    Witam,

Chciałbym zapytać Was koledzy, jakie macie zdanie w poniższym temacie i czy moje rozumowanie idzie w dobrym kierunku. Nie ukrywam, że jestem kompletnym laikiem w temacie sprzętu KD, jednak od dluższego czasu zajmuję się muzyką (gitara) i raczej umiem wychwycić, czy dany sprzęt gra dobrze, przeciętnie lub słabo.

Otóż chciałbym złożyć sobie kino domowe. Kupiłem więc głośniki Logitech z-5500 i przyznaję, że są dość dobre w tej cenie do gier i filmów, jednak delikatnie trącą plastikiem, więc zastanawiam się nad inną opcją. Oto ona:

Czy jest sens kupować dekoder audio, do którego podłącze poprzez SPDIF np. PS3, kompa itp., a który zdekoduje mi DD, DTS itp. i wyśle analogowo dzwięk 5.1? Przetworzony dzwięk 5.1 odebrały by 3 takie same zestawy stereo. Dzięki takiemu rozwiązaniu miałbym dobre stereo i dobry dzwięk przestrzenny (o ile taki dekoder dobrze wszystko zdekoduje i nie pobrudzi dźwięku). Na znanym portalu aukcyjnym taki dekoder można znaleźć wpisując "HDV18A Dekoder audio cyfrowego DTS AC3".

Obecnie posiadam mini wieżę Techniks (HD310) i pomimo, że pewnie są lepsze zestawy, dzwięk mi odpowiada. Myślałem, żeby dokupić 2 zestawy (na allegro można wyrwać po 300 - 400 zł) i subwoofer i cieszyć się w pełni dzwiękiem 5.1 na w miarę dobrym sprzęcie. Wiem, że jedna kolumna będzie wtedy nieużywana, wiem, że każdy z zestawów będzie trzeba oddzielnie włączać, regulować głośność itp itd.

Czekam na Waszą opinie i sugestie. Dziękuję i pozdrawiam!
    DEE BASS
    Level 11  
    Cześć, to najgłupszy pomysł jaki ostatnio słyszałem w dodatku ten procesor z linku kosztuje ponad 600zł :D. Nie wiem czy spotkałeś się już kiedyś z urządzeniem takim jak AMPLITUNER KINA DOMOWEGO 5.1 współczesne posiadają wszystkie najnowsze systemy dźwięku przestrzennego, dodatkowo wbudowano w nie 5-kanałowe (lub więcej) wzmacniacze mocy. Czyli wszystko to co chciałeś zrobić mieści się w jednej obudowie, do pełni szczęscia brakuje Ci tylko głośników i oczywiście źródła dzwięku 5.1 ( Xbox,PSP,DVD) etc.
    Pozdrawiam
    Lukson
    Level 32  
    Przykładem takiego amplitunera może być Sony STR-DA50ES.
    Ma tyle mocy, że bez problemu ciągnie 5 kolumn a w samym stereo potrafi oddać około 100W na kanał.
    Cena używki w okolicach 600 pln.
    makoos-23
    Level 9  
    No aż takim laikiem nie jestem - wiem że są amlitunery 5.1 :) Chodziło mi raczej o to, że na KD, które by mnie brzmieniowo zadowoliło musiałbym wydać minimum 2kzł.
    Co do Techniksa - mam do niego sentyment. Pozatym fajnie wygląda i brzmieniowo mnie satysfakcjonuje. Pomyślałem, że zamiast bawić się w szukanie amplitunera i głośników, które by mnie zadowoliły, poprostu kupię za bezcen kolejne dwie identyczne miniwierze (jedną już mam; kiedyś dałem za nią 2kzł, dziś na allegro są po 300...) oraz dekoder DD. Miniwierze Techniks (konkretnie model HD310) mają to do siebie, że są segmentowe, a więc nie stały by na mojej półce 3 identyczne miniwierze, tylko same amplitunery ze wzmacniaczami (CD i magnetofon bym nie podpinał).

A więc chodzi mi o to, czy to ma sens i czy brzmieniowo zda egzamin. Co do KD - ostatnio kupiłem wychwalane w pewnych kręgach głośniki Logitech z-5500. Przyznaję, że do filmów i gier są świetne jak na swoją cenę. Szukam jednak czegoś z większą głębią dzwięku, a więc czegoś w drewnianych kolumnach.

Dziękuję za odpowiedzi, czekam na dalszy rozwój wątku :) Pozdrawiam!
    Anonymous
    Level 1  
    makoos-23
    Level 9  
    anmedia wrote:
    One maja tye z tej segmentowosci co naklejka mercedesa na maluchu. Ten zestaw to jedna calosc, ale producenci sprytnie rozegrali temat dzielac zestaw na kawalki. Jednak np magnetofon, radio czy CD samodzielnie nie beda dzialac. Nie posiadaja wlasnego zasilacza, a zasilanie czerpia ze wzmacniacza. To samo dotyczy sygnalow audio, pokaz mi gdzie masz wyjscie audio z kazdego z elementow.
    To prawda, nie są to segmenty w rozumieniu oddzielnego urządzenia. To jedna i ta sama wieża, cd samo nie zagra. Jednak amp sam zagra - dostanie po chinach dźwięk i przekaże normalnie na głośniki. Dlatego myślałem o postawieniu obok siebie trzech takich ampów, które otrzymywały by dzwięk z dekodera (niekoniecznie tego, co podałem).

Pomimo wszystko wydaje mi się, że anmedia dobrze gadasz i mój pomysł jest nietrafiony. Zostanę chyba więc z moim logitechem z-5500, a jak będzie więcej kasy, to kupię normalne KD.

No chyba że ktoś ma jakieś inne sugestie? Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam :)
    DEE BASS
    Level 11  
    Sam wzmacniacz się nie włączy, trzeba podpiąć do niego o ile się nie mylę segment DSP gdzie między innymi znajdują się złącza wejść (line in). Co do regulacji głośności nie było by raczej problemu bo całością sterował byś z miksera karty dźwiękowej w komputerze, wcześniej wystarczy w "każdym klocku" ustawić na stałe potencjometr "volume" np na 50% mocy a co do włączania widzę że wieża ma pilota więc jednym RC uruchomiłbyś (być może) wszystkie segmenty na raz.

Co do brzmienia twojego "Techni"k"sa" w dużym stopniu odpowiedzialne są kolumny (wzmacniacz też jest dobry bo zapewne hybryda H+). Jedyne sensowne rozwiązanie w twoim wypadku to kupić nie drogi amplituner 5.1 i szukać pary takich samych kolumn od tej wieży np. na popularnym serwisie aukcyjnym znając życie... takie znajdziesz, już wtedy będziesz miał główne cztery kolumny które grają tak jak lubisz. Do tego wszystkiego potrzebujesz głośnik centralny który kupisz za "grosze" może być też technicsa choć nie jestem pewny czy "Japończyk" takie produkował a na końcu zajmiesz się subwooferem .

Chyba że wolisz babrać się tym: :D

Dekoder DD. DTS itp. + 3 zestawy stereo. Jaki efekt?

SIJA
    Anonymous
    Level 1  
    makoos-23
    Level 9  
    DEE BASS wrote:
    Sam wzmacniacz się nie włączy, trzeba podpiąć do niego o ile się nie mylę segment DSP gdzie między innymi znajdują się złącza wejść (line in).

Dokładnie, nie mylisz sie.

DEE BASS wrote:
    Co do brzmienia twojego "Techni"k"sa" w dużym stopniu odpowiedzialne są kolumny (wzmacniacz też jest dobry bo zapewne hybryda H+). Jedyne sensowne rozwiązanie w twoim wypadku to kupić nie drogi amplituner 5.1 i szukać pary takich samych kolumn od tej wieży

O tej opcji też myślałem. Czyli wg. Ciebie kolumny od tego zestawu są dobre pod względem wykonania? Czy też radzisz troche doinwestować i szukać innych kolumn (podobnych wielkościowo)?

DEE BASS wrote:
    Chyba że wolisz babrać się tym: :D

Dokładnie tak to sobie wyobrażałem :D Jednak faktycznie to nie jest dobry pomysł - wydam podobne pieniądze kupując ampli 5.1. Mniej podłączeń, a i możliwości ustawień więcej :)

anmedia wrote:
    Same glosniki z tych zestawow nie dalo sie podlaczyc do niczego innego, glosnik niskotonowy i wysokotony posiadaly oddzielne wyprowadzenia do wzmacniacza.

Prawda, kiedyś myślałem, że takie rozwiązanie polepszy dźwięk, jednak usłyszałem Techniksa HD510 i brzmiał z tego co pamiętam ciut lepiej od HD310 (dziś myślę, że to była autosugestia :) ). Na szczęście moje kolumny mają tradycyjne połączenie ze wzmacniaczem.

anmedia wrote:
    O ile glosniki przednie i tylne w takiej konfiguracji beda dzialaly w zadowalajacym efekcie, to jak rozdzielisz glosnik centralny od woofera. Inne czestotliwosci, inna charakterystyka, a przedewszystkim inne ustawienia dla obu glosnikow centralny potrzebuje czysty srodek (przeciez 80% filmu to dialogi) a bass?

To akurat najmniejszy problem - głośnik centralny podłaczyłbym z trzecim wzmacniaczem normalnie, a subwoofer aktywny połączyłbym z tym samym wzmacniaczem poprzez chinch z tyłu.

Podsumowując Panowie - czy warto więc iść tą drogą, że dokupiłbym tylko głośniki z tej serii Techniksa + oddzielny amplituner 5.1? Czy też darować sobie również i te głośniki? Bo chyba raczej wszyscy zgodnie sugerujecie, żebym odpuścił sobie te trzy wzmacniacze, ale teraz co z kolumnami?
    KrizPS
    Level 9  
    Witam

Sam interesuje się podobną konfiguracją. Dekoder DD/DTS + głośniki PC z wysokiej półki do PS 3. Chciałem sam zbudować zestaw ale po pierwsze ryzyko że spalę amp lub głośniki przy cenie jaką musiał bym zapłacić jest nie do przyjęcia po za tym przestrzeń odsłuchowa (prostokąt 1,5 na 3 metry) jest za mała na mocny zestaw. Z tąd pomysł aby sięgnąć po gotowe gotowe rozwiązanie.

Myślałem o Logitech Z906 bo łatwo je do wszystkiego podłączyć i tanio by wyszło. Niestety tragiczna jakość wykonania i mierna jakość dźwięku eliminuje ten zestaw. Podobny zestaw ma Edifier C6XD ale z kolei ten jest słaby (nie wiem cy aby nie za mały). Odpowiedzią wydaje sie Edifier s550. Mocny kompaktowy ale brak wejścia optycznego. Pytanie jak to rozwiązać ? Może jakiś kompatybilny z głośnikami PC amplituner (bez wzmacniacza jedynie dekodery i line out). Głośniki planuje zamawiać już w przyszłym tygodniu więc trzeba podjąć decyzje.
    makoos-23
    Level 9  
    KrizPS wrote:
    Sam interesuje się podobną konfiguracją. Dekoder DD/DTS + głośniki PC z wysokiej półki do PS 3

Pomyśl nad logitechem z-5500, w recenzjach przebijają Z906. Używam ich też do PS3 i spisują się świetnie, jak na tę cenę. Dość dobry środek i fajny bass, na pokładzie wszystkie dekodery, jakie potrzebne są do gier na PS3. Przy filmach też dają radę, ale muzyki słuchać się na tym nie da :D
    Anonymous
    Level 1  
    DEE BASS
    Level 11  
    KrizPS co do twojego pytania muszę Cię troszkę zmartwić, w takim metrażu nie da się uzyskać poprawnego odsłuchu stereo a co dopiero dźwięku przestrzennego. Najlepszym rozwiązaniem są słuchawki wysokiej klasy firmy AKG lub np. Sennheiser wtedy dopiero zaczniesz cieszyć się dobrym dźwiękiem ale to zapewne nie przemawia do Ciebie lub ewentualnie zakup podstawowych (czyt. najtańszych) głośników 5.1 Logi-tech lub Creative... Dlaczego? a no dlatego że w tym pomieszczeniu wszystko obojętnie czy to za 100zł czy za 1000 zagra "PODOBNIE", akustyka pokoju zrobi swoje (rezonanse, dziury w pasmie, pościnana faza, odbicia powyżej 1000ms itp) oczywiście można zrobić adaptacje (pułapki basowe, panele szerokopasmowe) tylko jedynym problemem jest brak miejsca już bez nich:/. Nie nastawiaj się na to że wydając na sprzęt 2000zł pozbędziesz się największego problemu jakim w twoim przypadku jest miejsce odsłuchu, sam walczę od jakiegoś czasu z pomieszczeniem 12m2 wydając przy tym troszkę kasy, ale mogę powiedzieć że było warto bo ten sam sprzęt gra teraz (po adaptacji) o 5 klas wyżej:) ale jest jeszcze wiele do zrobienia. Więc moja odpowiedz brzmi: dobre słuchawki lub jakieś taniutkie 5.1 z optycznym wejściem.

SIJA
    makoos-23
    Level 9  
    anmedia wrote:
    Kolumny to nie tragedia, w zadnym wypadku ich sie nie pozbywaj o ile ... wlasnie jaka jest ich imepdancja (ile maja ohm) od tego zalezy czy wogole do czegos sie jeszcze przydadza.

Głośniki mają 6 ohm, 60 W muzycznej i 30 W (DIN). Nadadzą się? Przy okazji: jaka wartość określa, ile one mają mocy? Przypuszczam, że DIN?

DEE BASS wrote:
    Najlepszym rozwiązaniem są słuchawki wysokiej klasy firmy AKG lub np. Sennheiser wtedy dopiero zaczniesz cieszyć się dobrym dźwiękiem

Ewentualnie zwróć jeszcze uwagę na słuchawki dedykowane do PS3 - Sony Pulse. Podobno do gier są dobre, ale nie osłuchiwałem, jedynie czytałem o nich.
    KrizPS
    Level 9  
    Macie racje taka odpowiedź mnie zmartwiła, choć już od początku wiedziałem, że będzie z tym problem, ale nie miałam pojęcia o jego skali do teraz. Niestety przestrzeni odsłuchowej nie rozciągnę. Jedyne, czym mogę walczyć to audio, ale tu same problemy.

Słuchawki to naprawdę świetne rozwiązanie, ale tylko dla jednej osoby. Myślałem o tym wcześniej, ale tak się składa, że ze znajomymi często oglądamy u mnie filmy (mam Smart TV 3D od LG na 1,5m biurku) i jedynym mankamentem był zawsze dźwięk. Płytkie buczące basy i niska szczegółowość dźwięku (brak tweeterów w satelitach) dawał się mocno we znaki. Do tego to tylko system 2.1 Więc o efektach surround można tylko pomarzyć a niemal wszystkie filmy w mojej kolekcji posiadają, co najmniej DD/DTS 5.1 więc naprawdę żal tego zmarnowanego potencjału.

Co do tanich Logitechów to jak mówiłem nie znoszę badziewia a kogo bym się nie pytał o Z906 nie słyszę zbyt pochlebnych opinii (pomijam tu, jakość dźwięku, która i tak jest mierna). Słuchawki pewnie zakupię, bo nie widzę innego wyjścia, ale system głośnikowy także muszę zmienić choćby ze względu na bas.

No dobrze to, jeśli 5.1 podlegałby zbytnim zniekształceniom to może 2.1 wypadnie nieco lepej. Edifier uwiódł mnie wzornictwem i jakością wykonania. Co, do jakości dźwięku to mogę zaufać jedynie recenzentom, którzy i tak pochlebnie się o nich wypowiadają. Chodzi o model S550 z (i to najgorsze draństwo, jakie mogli odstawić) wejściem optycznym i line in 2.0 i 5.1. Wiem akustyka wnętrza jest lich a o zaawansowanej adaptacji nie ma mowy. Jakieś sugestie (pomijając oczywiście kwestie słuchawek) ?
    Anonymous
    Level 1