Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Opel Astra G 1.8 16v - Nie działa dmuchawa

legendbojownik 29 Sep 2013 13:57 20283 11
    legendbojownik
    Level 2  
    Witam wszystkich forumowiczów.
    Potrzebuje pomocy z naprawą nawiewu w mojej Astrze G z 1998 roku.
    W piątek czeka mnie trasa ponad 1000 km i jak na złość odmuwiła posłuszeństwa dmuchawa w moim autku...
    Problem w tym że w ogóle nie działa na żadnym biegu. czoraj było tak, że włączyłem ją normalnie, działała idealnie, po czym znowu przestała funkcjonować...
    Po przemierzeniu miernikiem wychodzi na to że w ogóle nie ma napięcia. Z kolei kilka dni temu po pomiarach (kilka dni wcześniej również nie działała) prąd dochodził do rezystora, dalej z niego na dmuchawę też wszystko było ok...
    Nie mam pojęcia co się dzieje... Proszę o pilną pomoc bo muszę to ogarnąć przed wyjazdem, obecnie jestem w Holandii i tym bardziej mam związane ręce:-(
    Z góry serdecznie dziękuję i pozdrawiam!!!
    Tom-system
    Level 10  
    Spróbuj poruszać złączem przy silniku - dojście przez zdjęcie schowka
    legendbojownik
    Level 2  
    Ruszałem już chyba całąwiązką, dolna część konsoli od strony pasażera jest zdemontowana..
    Problem jest gdzie indziej, nie wiem pod który przekaźnik jest podłączona dmuchawa, może to też być włącznik dmuchawy...?
    Aleksander_01
    Level 42  
    Nad czym tu dywagować - szcziotki kańczylis.
    Mariuszholo
    Level 11  
    Witam
    Moim zdaniem szczotki lub jedna z szczotek zawiesiła się od brudu .
    Objawy: czasami działa czasami nie lub słabo dmucha aż w końcu przestaje dmuchać.
    Tak było w moim przypadku .
    Zdjęcie zespołu szczotek i przeczyszczenie gniazd szczotek i sprężynek pomogło .
    i wentylator dalej działa bez nakładu kosztów.
    Jak dostać się do wentylatora:
    - 4 czarne wkręty od schowka i wyciągnąć schowek
    - 6 srebrnych wkrętów na dmuchawie i dwie złączki od zasilania .
    - po wyjęciu dmuchawy zdejmujemy czarną plastikową kopułkę zasłaniającą silnik dmuchawy kilka plastikowych zatrzasków niektóre zabezpieczone metalowymi klamrami.
    - teraz widzimy metalowy dekielek przykręcony dwiema śrubkami (krzyżak)
    - po zdjęciu dekielka widzimy komutator z szczotkami , które łatwo wyjąć - są na dwóch gumowych mocowaniach .
    - wyczyścić złożyć i zrobione . ewentualnie wymienić szczotki .

Pozdrawiam
    Mariusz H
    miler80
    Level 34  
    Przeważnie komutator jest na tyle wydarty że wymiana szczotek na długo nie wystarczy.
    rob4028
    Level 25  
    miler80 wrote:
    Przeważnie komutator jest na tyle wydarty że wymiana szczotek na długo nie wystarczy.

Tutaj się, jak najbardziej zgadzam z poprzednikiem.
    Mariuszholo
    Level 11  
    Witam
    W moim przypadku szczotki nie były wytarte tylko od brudu jedna szczotka zawiesiła się .
    Inspekcja to czas około 20min .
    Zanim pojedzie się do warsztatu i zapłaci za wizytę można samemu sprawdzić i zadecydować : czyścić , wymiana szczotek czy całej dmuchawy .
    czas operacyjny 20 min - jeżeli komuś się chce .

Pozdrawiam z krainy deszczowców
    Mariusz H.
    rob4028
    Level 25  
    kraina deszczowców ,to kraina cudów-to, co tam może być prawdopodobne ,w naszej rzeczywistości, nie ma niestety miejsca.(wilgotność ma tutaj decydujące znaczenie).
    Szczotki dostępnie na naszym rynku ,to badziew,więc ewentualna wymiana nie na wiele się przyda.
    piotreek22
    Level 2  
    Znacie może wymiary szczotek dmuchawy? Niestety moje uległy zniszczeniu i nie mam wzoru aby zamówić nowe:(
    miler80
    Level 34  
    Z obu zostały same warkocze? Nie czaruj tu nikogo , zawsze zostanie skrawek żeby wymiar złapać.
    piotreek22
    Level 2  
    Niestety ale dostałem silniczek uszkodzony bez szczotek. Jakbym miał stare to z pewnością nie prosiłbym o pomoc:(