Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

tv samsung UE46ES5500 - brak dźwięku w smart tv przez kino domowe

Marcinsz22 29 Wrz 2013 22:24 19497 10
  • #1 29 Wrz 2013 22:24
    Marcinsz22
    Poziom 6  

    Bardzo proszę o pomoc, ponieważ już tracę pomysły i satysfakcję z nowego zakupu. Kupiłem kino domowe DENON AVR-1513 + Eltax Experience podłączyłem do TV Samsung UE46ES5500 tak: amplituner przez HDMI z dekoderem TV kablowej (MAG 250) oraz amplituner przez HDMI z TV (ustawione na głośniki zewnętrzne).Jeszcze kabel sieciowy z routera do dekodera i dalej do tv) Dźwięk jest na wszystkich 5 kolumnach lecz gdy wchodzę w smart tv nie mam w ogóle głosu, muszę przełączać znowu w ustawieniach tv na głośniki tv. Drugi objaw był kompletnie dźwiny gdyż na tvn chcąc oglądać film wieczorem okazało się, że nagle nie ma lektora (dźwięk normalnie był). Później kolejny film też na tvn już było ok. Nie mam kompletnie pojęcia o co tu chodzi. Bardzo proszę kogoś mądrzejszego o pomoc co zrobiłem źle? jakieś ustawienie mam nie tak?

    1 10
  • #3 30 Wrz 2013 08:51
    Marcinsz22
    Poziom 6  

    No cały czas mam podpięty amplitunet do tv tak samo na hdmi wejście wg. instrukcji CBL/SAT. Myślałem, że skoro jest obraz i dźwęk normalnie to tak samo będzie na smart tv, ale niestety

    2
  • #4 30 Wrz 2013 19:24
    Marcinsz22
    Poziom 6  

    Czy może ktoś podać inny pomysł byłbym bardzo wdzięczny? może kabel optyczny by coś pomógł? jest ktoś kto się zna lepiej?

    0
  • #5 30 Wrz 2013 19:53
    Pablo1964
    Moderator

    Marcinsz22 napisał:
    Drugi objaw był kompletnie dźwiny gdyż na tvn chcąc oglądać film wieczorem okazało się, że nagle nie ma lektora (dźwięk normalnie był). Później kolejny film też na tvn już było ok.

    W dekoderze tv kablowej możesz wybrać różne wersje językowe.
    Marcinsz22 napisał:
    może kabel optyczny by coś pomógł?

    Pdejrzewam, że mógłby ale to trzeba sprawdzić. Nie czytałem instrukcji do tego TV ale tam powinno być podane, kiedy sygnał audio (nie) jest przesyłany do wyjścia HDMI.

    0
  • #6 02 Paź 2013 20:53
    Marcinsz22
    Poziom 6  

    Po podłączeniu tv z amplitunerem dodatkowo kablem optycznym wciąż problem nie zniknął. Nadal po włączeniu aplikacji Smart tv nie ma dźwięku na głośnikach zew. nie mam już żadnych pomysłów dlaczego tak się dzieje. Już nie mam pojęcie o co chodzi. Pomocy

    0
  • #7 03 Paź 2013 10:09
    KOCUREK1970
    Poziom 43  

    Marcinsz22 napisał:
    Dźwięk jest na wszystkich 5 kolumnach lecz gdy wchodzę w smart tv nie mam w ogóle głosu, muszę przełączać znowu w ustawieniach tv na głośniki tv

    Marcinsz22 napisał:
    Nadal po włączeniu aplikacji Smart tv nie ma dźwięku na głośnikach zew. nie mam już żadnych pomysłów dlaczego tak się dzieje. Już nie mam pojęcie o co chodzi

    A, nie jest tak, że taki dzwięk jest tylko z dekodera wewnętrznego (DVB-T), reszta cokolwiek na tv uruchomisz będzie tylko w zwykłym stereo, jeśli w ogóle z aplikacji będzie dzwięk przez KD.

    0
  • #8 04 Paź 2013 08:31
    grubs
    Poziom 32  

    KOCUREK1970 napisał:

    A, nie jest tak, że taki dzwięk jest tylko z dekodera wewnętrznego (DVB-T), reszta cokolwiek na tv uruchomisz będzie tylko w zwykłym stereo, jeśli w ogóle z aplikacji będzie dzwięk przez KD.


    Masz rację - tylko on w ogóle nie ma dźwięku. A powinien mieć chociaż stereo.
    Chyba że przy smart TV wogole wyjście optyczne nie działa co było by dziwne.
    Ale ja bym spróbował odłączyć wszystkie kable HDMI i zostawić tylko kabel sieciowy.
    Wtedy Smart TV działa. I teraz optyk do amplitunera. Może to kwestia ustawień w ampli.
    Nie rozumiem tylko
    Cytat:
    Jeszcze kabel sieciowy z routera do dekodera i dalej do tv

    Może na początek spróbuj kabel sieciowy z routera do TV tylko no i optyk do amplitunera. Nic więcej bym nie podłączał i zobaczył czy działa.

    0
  • #9 05 Paź 2013 00:18
    Marcinsz22
    Poziom 6  

    Przez przypadek udało się odkryć problem braku głosu. Wystarczyło wyłączyć dekoder tv i głos w smart tv jest bez problemu. Także dziękuję wszystkim za pomoc

    1
  • #10 12 Paź 2013 13:40
    Marcin9029
    Poziom 1  

    Witam mam podobny problem, posiadam telewizor samsung 46f6770 kino domowe avr 1610, gdy wchodzę w aplikacje smart tv dźwięk dalej idzie z dekodera upc, po wyłączeniu dekodera dzieku nie ma.
    Podłączenie amplituner przez HDMI z dekoderem TV oraz oraz amplituner przez HDMI z TV.

    3
  • #11 12 Paź 2013 14:24
    Marcinsz22
    Poziom 6  

    u mnie po dokupieniu kabla optycznego (w euro agd 3m za 34 zł) i podłączeniu go dodatkowo amplituner z tv głos się pojawił. Oczywiście hdmi też jest i reszta bez zmian. Pisałem też wcześniej w tej sprawie do Samsunga i też tak polecili.

    1
TME logo Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
TME Logo