Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

FIAT DUCATO III 2.3jtd - Nie odpala na zimnym silniku po naprawie

Juzeq 30 Wrz 2013 12:30 2919 9
  • #1 30 Wrz 2013 12:30
    Juzeq
    Poziom 9  

    Dzień dobry:-)

    Potrzebuję informacji o USTAWIENIU WAŁU KORBOWEGO względem rozrządu. Wymieniałem rozrząd po naprawie silnika - zawór wpadł do cylindra - i na wałkach rozrządu mechanik znalazł punkty ustawień, ale nie może znaleźć na wale. Auto nie chce odpalać na zimno. Jak już się rozgrzeje, to pracuje bardzo ładnie. Podejrzewamy też przekaźnik świec bądź któryś z czujników odpowiedzialnych za czas podgrzewania świec.

    Z góry dziękuję za wszelkie informacje,:-)
    Grzegorz

  • #3 30 Wrz 2013 22:14
    Juzeq
    Poziom 9  

    Oczywiście, że mechanik wykonywał całą naprawę wraz z wymianą rozrządu:-)

  • #4 30 Wrz 2013 22:18
    przem27
    Poziom 29  

    Bo nie ma na wale, blokada obok kółka, rozgarnięty mechanik powinien sobie poradzić...

  • #5 30 Wrz 2013 22:29
    Juzeq
    Poziom 9  

    Szukamy przyczyny braku podgrzewania świec - wygląda na to, że przekaźnik nie dostaje prądu, ale nie możemy go zlokalizować. Stąd podejrzenie o przestawienie rozrządu, ale jeżeli nie ma dodatkowych ustawień na wale, to z rozrządem wszystko jest ok.

  • #6 30 Wrz 2013 22:32
    przem27
    Poziom 29  

    Blokuje się trzpieniem w bloku silnika, dlatego nie ma znaków.
    A nie można sprawdzić czy świece są podgrzewane i czy sprawne? przecież skomplikowane to nie jest.
    pozdr

  • #7 30 Wrz 2013 23:02
    Juzeq
    Poziom 9  

    Świece są sprawne - sprawdzone, ale wygląda na to, że nie dochodzi prąd.

  • #8 30 Wrz 2013 23:31
    diodabg
    Poziom 28  

    A czujnik tempreatury silnika podłączony?

  • #9 30 Wrz 2013 23:35
    Juzeq
    Poziom 9  

    Tak, podłączony.

  • #10 01 Paź 2013 07:02
    T5
    Moderator Samochody

    Juzeq napisał:
    Świece są sprawne - sprawdzone, ale wygląda na to, że nie dochodzi prąd.
    A powinien? Temperatury na zewnątrz nie są chyba aż tak niskie?

 Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME