W związku z pytaniem o podłączenie i sprawdzenie D5Z-H "na stole" , to mogę podpowiedzieć z tego co pamiętam( Robiłem to kiedyś z powodzeniem).
Trzeba zbudować układ grzania wody i zasilania paliwa, wydechowy i sterowania.
1. Obwód grzania zbudowałem z pojemnika po płynie , kawałka węża rurki itp.
Zbiornik musi być powyżej ogrzewacza.
- Jeżeli chcecie aby ogrzewacz popracował dłużej, to koniecznie w obiegu musi być mała pompka. Grawitacyjny przepływ jest za mały i ogrzewacz po osiągnięciu krytycznej temperatury wewnętrznej, wyłączy się z przegrzania.
2. Układ zasilania paliwa zbudowałem z buteleczki po lekarstwach jako zbiornik paliwa , oryginalnej pompki(brzęczka) wyjętego z samochodu i wężyków.
3 , Układ wydechowy- kolanko i kawałek rury 3/4"
4 . Układ sterowania
Potrzebne będą: Akumulator 12V, Dwa wyłączniki( jeden do symulacji pracy silnika, drugi do załączenia / wyłączenia pracy ogrzewacza. Przewody , listwy. Polecam zabudować na aku bezpiecznik samochodowy by w przypadku jakiegoś zwarcia nie stopić przewodów.
Podłączenie:
- Przewody we wtyczce D5Z-H widok od strony przewodów
1-(lewy-górny) / brązowy-gruby.................. Masa
2-zielony.................................................. Wyjście +12V sterowanie pompką paliwa
3.-niebieski............................................... Wejście +12V z wyłącznika w kabinie
4-biało-niebieski......................................... diagnoza JE (linia - K)
5-(dolny-lewy) -czerwony gruby ................... Zasilanie +12V po bezpieczniku
6-czerwony czarny.....................................Wyjście masy do pompki ( o ile pamiętam, to pompka ma masę na stałe)
7-niebiesko-żółty ....................................... diagnoza ISO
8-żółty........................................................ D+ z alternatora / Podajemy +12V - symulacja pracy silnika
Łączymy wszystko zgodnie ze sztuką( do pracy wystarczy podłączyć piny: 1;2;3;5;8)
Uruchomienie:
1. Podajemy +12V symulacja pracy silnika
2. Podajemy +12V Symulacja załączenia w kabinie
3. Po chwili powinien na kilka sekund załączyć się wentylator - Przedmuch komory spalania.
4. Kilkanaście sekund ciszy- powinna w tym czasie grzać świeca żarowa.
5. Załącza się wentylator i zaczyna cykać pompka paliwa
6. Powinien nastąpić zapłon i pojawić się nasilający się dźwięk "silnika odrzutowego" -Praca.
Dołączam kilka fotek i życzę miłej zabawy