Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Toyota Corolla D5Z-H - Szukam schematu do Eberspacher HYDRONIC D5Z-H (webasto ;)

DrDiamante 01 Oct 2013 20:47 40122 51
Computer Controls
    DrDiamante
    Level 9  
    Witam

Bardzo proszę szanownych forumowiczów o pomoc.
    Potrzebuje schemat elektryczny do urządzenia Eberspacher HYDRONIC D5Z-H lub chociaż głównego złącza dokładnie 8 przewodów: brązowy 1,5mm2, czerwony 1,5mm2 (domyślam się że zasilanie), czarno-czerwony 1,5mm2, zielony 0,5mm2, niebieski 0,5mm2, niebiesko-biały 0,5mm2, niebiesko-żółty 0,5mm2, żółty 0,5mm2.

Chcę zamontować w swojej corolli ogrzewanie postojowe. Zamówiłem już piec i przewody podobno zdemontowane z corolli. Bardzo proszę o zdjęcia zamontowanego już dogrzewacza silnika i jego umiejscowienia oraz elementów podłączeniowych (peryferyjnych) elektryczna pompa wody, pompka paliwa i przewody. Szukałem w necie ale niestety nie znalazłem.

Pojazd to: Corolla E12 D4D 1,4 2005r.

Z góry bardzo dziękuję za podjęcie tematu
  • Computer Controls
  • Helpful post
    deesz
    Level 17  
    Wyslane na PW
    Predseda
    Level 2  
    deesz, Proszę przesłać schemat do Eberspacher HYDRONIC D5Z-H, Toyota Corolla 1.4D-4D, 2004. Jestem ze Słowacji. Dziękuję bardzo.
  • Computer Controls
    DrDiamante
    Level 9  
    Predseda wrote:
    deesz, Proszę przesłać schemat do Eberspacher HYDRONIC D5Z-H, Toyota Corolla 1.4D-4D, 2004. Jestem ze Słowacji. Dziękuję bardzo.

Wysłane
    Predseda
    Level 2  
    Bardzo szybka reakcja, dziękuję. :D
    zawodowiecleon81
    Level 2  
    Koledzy prześlijcie i mi jeśli to nie problem.
    MercMaciek
    Level 2  
    Ja także proszę o schemat.
    Też mam problem (piec bez wtyczki)
    T.I.R.
    Level 14  
    Witam !!!

Rowniez prosilbym o schemat tego dogrzewacza.
    tir.fm(malpa)interia.pl

Pozdrawiam T.I.R.
    Elektroo
    Level 1  
    Cześć czy ktoś ma manual do tej nagrzewnicy " HYDRONIC D5Z-H " ? Padła mi drugi raz po 1 miesiacu i naprawie w ASO toyoty :-(
    zolti69
    Level 1  
    Witam.
    Poszukuję schematu dogrzewacza Eberspacher HYDRONIC D5Z-H do Toyoty Corolli 1.4 D4D rok produkcji 2006.
    Z góry dzięki za pomoc.
    Pozdrawiam
    MercMaciek
    Level 2  
    Chyba to opanowałem - piecyk chodzi!
    Mam piec z Corolli i u mnie wygląda to tak:

2.5mm2 czerwony zasilanie +

2.5mm2 brązowy zasilanie -

2.5mm2 czarno/czerwony sterowanie dmuchawą

0.5mm2 zielony Pompa Paliwa

0.5mm2 nieb/biały

0.5mm2 żółty start + (z niebieskim)

0.5mm2 niebieski start + (z żółtym)

0.5mm2 nieb/żółty diagnoza

U mnie czasami nie sterował pompką paliwa, ale okazało się że to wina pompki.
    Pozdrawiam!
    tajjson
    Level 1  
    Hello,
    I am Thomas from Sweden.
    I bought a D5Z-H from Ebay to install in my boat.
    But I have problem finding wiring diagram.
    Do I need to use eberspacher controller or can I just use a switch to start it?
    If anyone has it I would be very happy if You can mail to tajjson(malpa)gmail.com or post more info here.

Many thanks in advance
    Thomas
    Pablooqw
    Level 1  
    witam, też prosiłbym o schemat tego dogrzewacza
    pawelwalczak17(malpa)interia.pl
    zwolmar
    Level 16  
    Dołączam się i ja z prośbą o schemat
    Z góry dziękuję.
    A może ktoś upubliczni?
    kronos_3
    Level 1  
    Panowie mam ogrzewanie hydronic D5Z-h powiedzcie czy mając komputer toyoty mogę jakoś na stole odczytać kody błędów tego ogrzewania ?
    A za schemat również był bym bardzo wdzięczny
    DrDiamante
    Level 9  
    Dziękuję za pomoc
    ttmodel
    Level 9  
    Czy ja również mogę prosić o schemat?

Pacjent leży na stole :)
    las.mar
    Level 2  
    Czy posiada ktoś schemat montażowy (instalacyjny) D5Z-H w Corolla E12 1.4 D4D 2005r. Piecyk działa na stole, po zamontowaniu do auta okazało się, że brak napięcia przewodu D+(czerwono-żółty). Jak znaleźć drogę tego przewodu, gdzie główny bezpiecznik, jakiś przekaźnik. Dołączam schemat pieca w Corolli, może się komuś przyda.
    Z góry dziękuję. Toyota Corolla D5Z-H - Szukam schematu do Eberspacher HYDRONIC D5Z-H (webasto ;)
    Sinus
    Level 12  
    Witam.
    Jako, że stałem się niedawno posiadaczem Corolli 1,4 D4D jestem na etapie „walki” z niedziałającym dogrzewaniem spalinowym. Przy wymianie filtra paliwa zauważyłem luźną wtyczkę od dogrzewacza, którą nie dało się przy docisku „zatrzasnąć”. Powodem okazała się podwinięta uszczelka wtyczki. Po usunięciu problemu i „zatrzaśnięciu” wtyczki, reakcji dogrzewacza niestety brak.(może zablokowany) Jako, że miejsce gniazda nie ułatwia pomiarów, wykonałem odpowiednią przejściówkę i wyprowadziłem sobie wszystkie piny w dogodne miejsce. I teraz mam pytanie do znawców tematu. Jak to jest z wyprowadzeniami. W corolli 1,4 D4D powinno być zainstalowane ogrzewanie HYDRONIC II D5Z-H które ma wyprowadzenia ponoć takie jak na obrazku w post-cie wyżej. U mnie jest inaczej. Zmierzyłem co następuje:

1- masa
    2- zasilanie pompki
    3- +12V po wyłączniku ogrzewania
    4-
    5- +12V z bezpiecznika
    6-
    7-
    8- +12V po uruchomieniu silnika

Początkowo myślałem, że jest problem, ale znalazłem schemat Toyoty na którym wyprowadzenia są zgodne z moimi pomiarami. Schemat dołączam.

Reasumując, jak to jest z tymi wyprowadzeniami w D5Z-H w Corolli?

Eberspache...ND-TV .pdf Download (517.31 kB)
    las.mar
    Level 2  
    Czy napięcia mierzyłeś na połączonych wtyczkach? Czu układ przewodów jest taki sam jak na gnieździe B1. Spróbuj określić kolory przewodów. Toyota Corolla D5Z-H - Szukam schematu do Eberspacher HYDRONIC D5Z-H (webasto ;)
    Sinus
    Level 12  
    Siąg dalszy mojej "walki"
    Jako, że dostęp trudny a pogoda nie zachęca do dłuższego "grzebania" w samochodzie jak pisałem wyżej zakupiłem nowe gniazdo i wtyk do D5Z-H . Wykonałem przedłużkę pin do pin wszystkich 8 styków(5x mierzone czy dobrze) i wyprowadziłem je sobie na listwę w łatwo dostępne miejsce. Używając EDiTH-a i interfejsu VAG-COM KKL udało mi się "częściowo połączyć" z urządzeniem poprzez pin 4.
    "Częściowo" tzn w ustawieniach programu musiałem wybrałem:
    Heater type - Hydronic II H/F
    Model - Truma
    Model nebber - Truma
    Comments - Truma JE K-line

Mogę sczytać: generale dane, błędy i je kasować(pojawia mi się "21"), wartość czujników temperatury i status podzespołów.
    Nie mogę wykonać żadnych testów podzespołów.
    Nie mogę się połączyć gdy wybiorę model dla Avensis, Corolla.
    To wszystko poprzez pin -4 "diagnoza JE" Poprzez pin-7 "diagnoza ISO" nie nawiązałem połączenia.
    Co do kolorów we wtyku i numeru modelu na obudowie, to nie udało mi się sczytać z powodów w.w warunków.
    W programie odczytałem:
    Item number: 22 5205 7001 0A
    software version 44.2A.01.08
    hardware version 00.00.00.21
    Z takimi wyprowadzeniami jak u mnie gdzieś już czytałem przeszukując różne fora(no i ten schemat , który znalazłem).
    Ogrzewanie zabudowane fabrycznie, samochód miesiąc temu sprowadzony z Austrii ,nie ma śladów" grzebania" w układzie.
    Mogę jeszcze dodać, ze ogrzewanie ma przepracowane 56:32h i uruchomiane było 584 razy.
    Ciekaw jestem czy to dużo czy mało?
    Jestem dopiero na początku "walki"z tematem i następnym moim krokiem będzie chyba zakup jakiejś używki D5Z-H i spokojne popracowanie nad nią na stole w ciepełku.
    Pozdrawiam zainteresowanych i czekam na interesujące sugestie.
    grzegorzkasownik
    Level 13  
    Witam wszystkich.
    W mojej Corolli e15 1,4 d4d po odłączeniu wtyczki od dogrzewacza D5Z-H i po włączeniu silnika ,włączając przycisk dogrzewania wzrastają obroty silnika (odczuwalnie) więc moje pytanie : czy pomiędzy przyciskiem a dogrzewaczem jest jakiś moduł?(dogrzewacz nie działał,bezpieczniki są dobre) i czym ten wzrost obrotów jest spowodowany?
    Grzesiek70
    Level 1  
    Sinus wrote:

Mogę jeszcze dodać, ze ogrzewanie ma przepracowane 56:32h i uruchomiane było 584 razy.
    .

Witam,
    Mam piecyk, który przepracował około 6000 godzin. Był kupiony nowy i zainstalowany stacjonarnie do ogrzewania warsztatu. Podany czas to czas grzania a nie jedynie podłączenia do napięcia zasilającego. Pierwszą awaria piecyka to wypalone sitko. Druga, znacznie poważniejsza, wystąpiła po około 9000 godzin pracy. Tym razem było to uszkodzenie dmuchawy i już znacznie droższa naprawa.
    zypher
    Level 10  
    Dzień dobry,

Mam Corollę E15 z fabrycznie zamontownym piecykiem.
    Próbuję ustalić w jaki sposób rozbudować instalację, tak aby móc zdalnie uruchamiać ogrzewanie. Na pewno będę potrzebował pomkę do płynu chłodniczego ale co jeszcze.

Dostałem informację, że zestaw rozbudowujący ma nr 24.9988.00.0073 ale nigdzie nie mogę znaleźć żadnej dokumentacji (listy części, instrukcji montażu itp.). Do sterowania na początek wystarczy mi najprostszy timer/zegarek.

Może ktoś coś wie?
    Z góry dzięki za pomoc.

Kamil
    grzegorzkasownik
    Level 13  
    Ja rozbudowałem samodzielnie.Pracuje z zegarem ,na postoju i w czasie jazdy.Koszt rozbudowy części ok.450zł i robocizna własna.
    zypher
    Level 10  
    Dzięku za odpowiedź.
    Wykorzystałeś oryginalne podzespoły Ebrspracher czy zbudowałeś własny sterownik?Mógłbyś udostępnić jakieś szczegóły?
    Z góry dziękuję za pomoc.
    Pozdrawiam,
    Kamil
    grzegorzkasownik
    Level 13  
    Zegar kupiłem na aukcji,wtyczkę oryg.do ebera też,przekaźniki i pompkę też.Fotki i schemat umieszczę pod koniec tygodnia z braku czasu lub pisz na PW.Można dokupić sterownik na pilota za 60zł, ale zegar chyba jest lepszy.
    marcin_wr
    Level 21  
    grzegorzkasownik wrote:
    Można dokupić sterownik na pilota za 60zł, ale zegar chyba jest lepszy.

Według mnie jeszcze lepsze i wygodniejsze jest sterowanie gsm ze smartfona przez aplikację lub sms-em.
    grzegorzkasownik
    Level 13  
    Kwestia gustu i potrzeb.Ja wcześnie wyjeżdżam i będąc jeszcze śpiący nie myślę o SMS a zegar pamięta.Tak jak pisałem pod koniec tygodnia.