Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Samsung PS42c62hx brak obrazu i osd

synowiemafii 02 Oct 2013 15:50 1959 5
    synowiemafii
    Level 2  
    Witam kolega wkładając euro z dekodera sat dotknął niechcący przy włączonym PDP masę comp Input z masą euro różnica napiec przeskoczył ładunek i był sam głos brak obrazu napięcia na płycie input są ok brak obrazu i osd od czego zacząć. Dotyczy to Samsunga PS42c62hx chassis lily 2 42R . Włącza się normalnie.
    synowiemafii
    Level 2  
    Szkoda ze tak ogólnikowo ale chyba masz racje tylko chciałbym określić przyczynę i jak można zlokalizować usterkę. Logic nie widzi błędu nie wyłącza telewizora głos jest normalnie tylko grafika jest zablokowana.Naprawiałem crt kiedyś na wyjazd. przez 3 lata ale 6 lat handel i wypadasz. Chciałbym zacząć zabawę na nowo tylko nie wiem czy teraźniejsze naprawy są gorsze do kineskopowych odbiorników.Jak można stwierdzić ze wysterowanie matrycy jest ok czyli X,Y działają .Nie wiem czy dobrze napisze ale co jest niezbędne do odpalenie treści na ekranie, nap zasil. tak i jakiś sygnał ale mam pyt czy może ktoś mi to przybliżyć jakie teraz są napięcia podstawowe w zasilaczach.Zaczynam już opisy napiec na schemacie jest to 1 plazma proszę o wyrozumiałość.Dzięki.

Dodano po 4 [godziny] 27 [minuty]:

Płyta input uruchomiona stabilizator padł, teraz na y-main spalony bezpiecznik 500mA od 15V ekran sie rozswietlił ale nie ma tresci i ekran blady i ciemne pola w kształcie jajka w pionie komputer widzi telewizor ale nie ma glosu i tresci na HDMI.Ma ktos pomysły co dalej.
    lisek
    Service technician RTV
    Quote:
    teraz na y-main spalony bezpiecznik 500mA od 15V

Tylko serwis.

LUb poczytaj watki na forum o plasmach na panelu
    S42AX-YB07

42HD W2 PLUS Y-MAIN(2LAYER)
    PCB NO: LJ41-05134A
    PBA NO:LJ92-01494A /B/C/D

lub jaki tam masz !?
    synowiemafii
    Level 2  
    ok dzięki ściągnąłem schemat ale nie ma w nim zasilacza oraz płyt Y , X .może ktoś ma plik 42HD W2 PLUS Y-MAIN(2LAYER)
    PCB NO: LJ41-05134A
    PBA NO:LJ92-01494A /B/C/D
    pspf411701A zasilacz
    wytłumaczy mi ktoś idzie zasilanie 16V n Y-MAIN jest bezp. ceramiczny który się spaił i za nim tylko kondensator spalił się i wszystko od różnicy nap. na miedzy euro a comp input. tylko potrzebuje schemat zasilacza i płyt i od czego może być to zaciemnienie i duża ziarnistość jak dla mnie (mogę sięmylić)

Dodano po 12 [minuty]:

Wielkie sorki źle napisałem jest kondensator i koniec obwodu dziwnie jakoś kondensatro cały oczywiście,przepraszam za błąd.
    mailo
    Level 26  
    Piszesz w sposób zniechęcający czytelnika do czytania.