Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Mitsubishi Carisma 1.6 - Przepala się sterowanie silnika krokowego w ECU

jarroQ 03 Oct 2013 12:44 5634 4
    jarroQ
    Level 31  
    Witam, sterownik MD361856.
    3 tygodnie wcześniej robiłem sterowanie silniczka krokowego. W sterowniku silnika upalił się rezystor 1R 1W smd przez który leci masa do głównego układu wykonawczego silniczka krokowego SDK05 - 4 tranzystory w jednej obudowie.
    Rezystor wymieniłem na 2W gdyż nie miałem 1W. Dziś spaliło rezystor łącznie z jednym tranzystorem w SDK05 który ma wyjście na pin 4 - niebiesko-biały przewód a do krokowego wchodzi na pin 1.

Rozgrzebałem całą wiązkę do sterownika silnika w poszukiwaniu przetarcia do + bo sdk05 steruje masą. Nic nie znalazłem. Krokowy na cewkach ma 60r więc ok. Co jest nie tak? Chwilowe zwarcia w krokowym czy uszkodzony SDK05 od początku?

Mitsubishi Carisma 1.6 - Przepala się sterowanie silnika krokowego w ECU Mitsubishi Carisma 1.6 - Przepala się sterowanie silnika krokowego w ECU
    jarroQ
    Level 31  
    Niestety wartości na gorącym silniku praktycznie bez zmian.
  • Helpful post
    1szuwar
    Level 13  
    Używany sterownik komputera kupisz za około 100, silnik krokowy za około 80. Miałem kiedyś 4G92 i podobny problem, dopiero po wymianie tych części zaczęła jeździć, jeden z częstych objawów... Co najśmieszniejsze na jałowym zero oznak nawet po podłączeniu komputera nie wykazywało błędów, ale na wyższych obrotach przepalało bezpiecznik silnika jak dobrze pamiętam 15A.
    jarroQ
    Level 31  
    Wstawiłem nowe rezystory, nowy scalak SDK, drugi krokowy i puki co od miesiąca jest ok :).