Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Sharp Aquos LC-19LE320E - Nie działa po próbie aktualizacji

mvtkvm 05 Oct 2013 00:30 6933 11
    mvtkvm
    Level 2  
    Witam, mam niemały problem, otóż mój ojciec poinformował mnie żebym mu wgrał nowe oprogramowanie do wyżej wymienionego telewizora, wszedłem w google, ściągnąłem nowy soft i przeczytałem oto taką instrukcję:
    (dalej już proces instalacji). Więc sformatowałem pendrive`a, wrzuciłem pliczek, wyłączyłem telewizor i podłączyłem pena. Nadszedł czas na włączenie tv, pendrive mruga, niebieska dioda w tv również, nagle wszystko przestaje mrugać a na ekranie tv nie ma nic (tak jakby działa tylko podświetlenie) poczekaliśmy parę minut i zdecydowałem się wyjąc pena i włączyć ponownie tv lecz jak się okazało nie działa :/ nie można wejść w menu, oglądać tv nic a nic, działa tylko te podświetlenie... może ma ktoś jakieś porady? z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
    renbajło
    Level 1  
    Quote:
    może ma ktoś jakieś porady?

Telewizor to nie komputer, co by trza co jakiś czas aktualizować. Za głupotę trza płacić - w nieautoryzowanym! serwisie rtv. :) Nie ma innej możliwości.
    mvtkvm
    Level 2  
    Głupota czy nie, telewizor się wyłączał co jakiś czas etc. i jego znajomy zajmujący się telewizorami/dekoderami podpowiedział mu żeby zaktualizował mu opgrogramowanie ;) a mógłbyś mi powiedzieć co się w ogólę stało? Postępowałem według instrukcji więc kompletnie nie mam pojęcia i ile mniej więcej może to kosztować?
    lisek
    Service technician RTV
    Poczytaj na sąsiednim forum : RTV uzytkowy > Aktualizacja Firmware jak
    "czasem" mozna wrócic do stanu sprzed katastrofy (dla Sharp) .
    To wbrew zastosowania "chińskiej płyty main" dobry LED"owski TV z tunerem cyfrowym

Quote:
    seria E320 z produkcji 2011
    LC-19LE320E - TN - M185XW01 V60B AUO zasilacz chiński AY036P-1HF08
    -LEd driver IC opisany jako: 900 (*16pin/ może SEM5025 )+ polowy
    LC-22LE320E - TN - M215HW01 V600 AUO
    LC-26LE320E - P-MVA -T260XW06 V1 AUO zasilacz od Ph 715g3965-p01-w20-003u
    LC-32LE320E - A-MVA - T315HW05 V1 AUO
    LC-37LE320E - A-MVA - T370HW04 V1 AUO
    LC-42LE320E - A-MVA - T420HW07 V1 AUO

(':?:')
    Podobnież w tej serii 19-22-26" wystarczało zastosowac "czystą > zapisana FF" eeprom 24c16 i w SM pobawić sie opcja Factory. Trzeba tylko mieć orginalny pilot.
    * to info. dla kol. elektronika
    lisek
    Service technician RTV
    To tak dla ciekawych Main 19-22"
    mvtkvm
    Level 2  
    Więc nie dam rady naprawić tego sam w domu?

EDIT

Już prawie wszystko jest jasne, ojciec wczoraj zamiast spisać model telewizora z naklejki podał mi pierwszą nazwę z instrukcji tudzież "19LE320E" a telewizor to "32LE320E". Więc wczoraj wrzuciłem na pendrive`a złe oprogramowanie ale nawet tak jak mówiłem nie doszło do instalacji więc (moim zdaniem) to oprogramowanie nie zostało zainstalowane. Próbowałem wrzucić właściwe na pendrive`a i wykonać proces instalacji ponownie ale efekt jest taki sam. Zostaje serwis prawda? Czy może w trybie serwisowym widnieje opcja factory reset?
    kovat
    Level 2  
    Quote:
    Zostaje serwis prawda?

Yes.
    mirex
    Level 43  
    Tak to bywa, jak bezmyślni biorą się za rzeczy, o których nie mają pojęcia. ;)
    Ryzyko do potęgi drugiej. ;)

Pobiera plik do 19", widzi przed sobą TV 32" .... i nie dziwi go to.
    A teraz zwala winę na ojca. :)

lisek wrote:
    "czasem" mozna wrócic do stanu sprzed katastrofy (dla Sharp)

Pytam o to samo, co imperpl - co ten TV, poza nazwą, ma wspólnego z Sharpem??
    lisek
    Service technician RTV
    Z Sharp"em poza pilotem , nazwą ma tylko to, że jest najniższym modelem serii 8
    LE820> LE810> LE320 (naj.ubogo wyposazony)

Reszta 32" to Ph. Link_ma taki Main Board + matryca T315HW05.
    Taki Main był w LC-32SH330E Link_na Main
    Link_LC-32SH330E

Quote:
    "czasem" mozna wrócic do stanu sprzed katastrofy (dla Sharp)

Może niejasno napisałem dla niewtajemniczonych.
    Miałem na myśli Sharp > ale ten Model!!! * LC-19LE320E

Bo o tym modelu ...pisano prawie do samego końca.
    Pózniej wyszło ,że to 32"
    mvtkvm
    Level 2  
    mirex wrote:

Pobiera plik do 19", widzi przed sobą TV 32" .... i nie dziwi go to.
    A teraz zwala winę na ojca. :)

Cóż, była to moja pierwsza styczność z aktualizacją jakiegokolwiek telewizora i niestety nie przyszło mi na myśl że cyferki w modelu mogą również zawierać cale ;) Ale bądź co bądź telewizor już działa, tak jak mówiłem wrzuciłem odpowiedni soft na pendrive`a i po 15 minutowym braku reakcji odpiąłem z sieci i podłączyłem - śmiga jak nowy ;) więc dziękuję wszystkim "specom" w tym temacie ale jakoś obyło się bez serwisu a ja zaoszczędziłem pieniążki i z tej powiedzmy "dramatycznej" sytuacji wyniosłem tylko i wyłącznie wiedzę na przyszłość. Temat można zamknąć, dziękuję wszystkim za pomoc.