Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

MSI K9N Neo V3, AMD Athlon 64 X2 5000+, GF 9500 GT - komputer nagle się wyłącza

elvisas 05 Paź 2013 23:09 4218 7
  • #1 05 Paź 2013 23:09
    elvisas
    Poziom 8  

    Witam.
    Mam dziwny problem i nie mogę sobie z nim poradzić. Komputer od czasu do czasu wyłącza się tak jak bym wyjął mu kabel zasilający. Bez żadnego błędy, blue screena itp. po prostu umiera. Po takim samoistnym wyłączeniu po przyciśnięciu przycisku POWER włącza się i chodzi nadal dłuższą lub krótszą chwilę.

    Podmieniałem już następujące części: dwie inne kości ram, dwa inne firmowe zasilacze (komputer od urodzenia chodził na zasilaczu no name), inną grafikę. Porblem dalej występuje. Dysk jest sprawny- bez bad sectorów.
    Temperatury również wydają się w normie - podczas max obciążenia na cpu max 65stopni.

    Sprzęt:
    MSI K9N NEO V3
    Athlon X2 5000+
    goodram 2 GB 800MHz (podmieniane dwie inne kości/zmianiane sloty)
    Geforce 9600 GT (podmieniane na 9500 GT)
    zasilacz domyślnie pracował jakiś noname - do testów wsadziłem Chefteca 400W, oraz Fortrona Hexa 500W

    Co to może być ? Coś z płytą główną ? Ale co ? Kondensatory na oko wydają się ok.

    0 7
  • #2 05 Paź 2013 23:30
    RADU23
    Moderator - Komputery Serwis

    elvisas napisał:
    komputer od urodzenia chodził na zasilaczu no name

    Wystarczy by ubić płytę.
    Do sprawdzenia radiator procesora czy dobrze dolega.
    Przyjrzyj się dokładnie sekcji zasilania płyty głównej.

    0
  • #3 06 Paź 2013 00:44
    elvisas
    Poziom 8  

    Zapomniałem dopisać, że wymianiałem pastę pod radiatorem i na pewno dobrze przylega. Temperatury jak pisałem są ok.

    Gdzie szukać tej sekcji zasilającej ?

    MSI K9N Neo V3, AMD Athlon 64 X2 5000+, GF 9500 GT - komputer nagle się wyłącza


    RADU23 napisał:

    Wystarczy by ubić płytę.


    Płyta niby działa, jednie to samoczynne wyłączanie...

    -1
  • #4 06 Paź 2013 00:48
    technikabasenowa
    Poziom 33  

    Sekcja zasilania jest pomiędzy gniazdem cpu a wyjściami I/O i z prawej strony cpu.

    0
  • #5 06 Paź 2013 01:19
    elvisas
    Poziom 8  

    Przejrzałem i na oko żadnych anomalii nie widać...

    0
  • #6 06 Paź 2013 07:26
    kokapetyl
    Poziom 43  

    Czy po ponownym uruchomieniu, masz jakieś komunikaty?
    Sprawdź inny punkt zasilania (gniazdo), może gdzieś przerywa.

    0
  • #7 06 Paź 2013 13:28
    elvisas
    Poziom 8  

    Sprawdzałem na innych gniazdach, listwach. Komputer po ponownym uruchomieniu włącza się całkowicie normalnie. Żadnych komunikatów.

    0
  • #8 12 Paź 2013 00:59
    elvisas
    Poziom 8  

    Czy takie wyłączanie może powodować procesor ? Czy bardziej płyta główna. Nie mam takiego procesora żeby podmienić a całą resztę sprawdziłem. Zostaje albo płyta albo procesor.

    0