Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

asus geforce gtx 560 directcu ii oc 1gb 925 mhz mała usterka

furian23 07 Oct 2013 00:44 2760 15
  • #1
    furian23
    Level 9  
    witam posiadam asus geforce gtx 560 direct Cu ii OC 1 Gb 925 mhz

    problem jest mianowicie taki ze gdy włączam grę obojętnie jaka to zaczyna się teksas
    GPU zaczyna się przegrzewać nawet gdy mam 100% fan speed (3700 )
    normalnie grafika ma 31 stopni lecz na początku gry jest Ok działa płynnie lecz po 20 30 sekundach grafika ma już 80 stopni dochodzi do 95 i wywala mnie do pulpitu w try pokazuje je trójkąt żółty z wykrzyknikiem i tyle z mojego grania 7-25 fps max 30 i tasowanie 7-22-5-8-3-19 itd wiec gra tnie i to solidnie sprawdzałem temperatury w normie tylko grafika się tnie i grzeje dyski sprawne nie grzeją się ram mem test przeszedł proc testowany nigdy nie kręcony zasilacz wyrabia płyta bez problemu jest screen i raport z Everest a grafa nie ma już gwarancji
    oto konfiguracja kompa

    proc AMD Athlon 64 X2 6000+


    Płyta główna GA-M57SLI-S4 ( rev. 2.0)



    Ram DDR 2 6 GB kingston 800

    Zasilacz ocz700SXS

    GRAFIKA asus geforce gtx 560 directcu ii oc 1gb 925 mhz

    DYSKI 2 WD 400 SAGATE 2T

    NAPĘD LIT EON I HAS
  • #2
    Januszf777
    Level 27  
    Zrób zdjęcie wnętrza tego komputera, Jeśli potrafisz to zmień pastę na GPU. Jakie masz chłodzenie obudowy i karty graficznej?
  • #3
    safbot1st
    Level 43  
    Karta może mieć obluzowane lub w jakiś sposób nieskuteczne chłodzenie.
    Sprawdź czy obracają się obydwa wentylatory a nie tylko jeden.
    Jako, że
    furian23 wrote:
    grafa nie ma już gwarancji

    należałoby ją oddać do serwisu, lub jeśli wiesz jak to samemu wykonać - delikatnie i z wyczuciem zdemontuj chłodzenie, wymień pastę i zamontuj z powrotem.
    Ostrożnie i powodzenia. ;)
  • #4
    furian23
    Level 9  
    mam 5 wentylatorów w obudowie i jeden 240mm na bocznej dodatkowo i wszystkie działają łącznie z tym na karcie pasta zmieniana już wiele razy w tym tygodniu zmieniana z 6 razy nic nie pomaga zdjęcie podeślę potem
  • #5
    wariato
    Level 43  
    Możliwa wada fabryczna GPU, jak chłodzenie siedzi poprawnie, dałeś odpowiednią ilość pasty to nie może mieć takiej temperatury. Spróbuj odkręcić jej zegary trochę o 30-50MHz. Oczywiście mam nadzieję że poprawnie dokręcałeś chłodzenie bo to tez ma znaczenie.
  • #6
    safbot1st
    Level 43  
    furian23 wrote:
    mam 5 wentylatorów w obudowie i jeden 240mm na bocznej dodatkowo i wszystkie działają łącznie z tym na karcie

    Dlaczego piszesz w liczbie pojedyńczej? Są 2 wentylatory na karcie. Pytałem, czy obydwa się kręcą, dlaczego tak trudno uzyskać jednoznaczną odpowiedź?
  • #7
    furian23
    Level 9  
    oba działaja to chyba normalne posty zawsze nakładam tyle samo juz robiłem wszystko chciałem ja oddac nawet do asusa ale nie wiem jak bo gdy dzwonie do nich przekierowywuje mnie na jakis serwis w jakiejs pipiduwie dolnej ktora zajmuje sie jakimis pierdołami i za wymiane gpu kszycza prawie 600 stowek jesli chodzi o chłodzenie to zawsze dokrecam rownomiernie zeby przylegało do gpu z kazdej strony i sie upewniam juz nawet mowiono mi o miedzianej płytce 0,02mm zeby wlozyc miedzy gpu a chłodzenie i wysmarowac pasta z obu stron tez było myslałem nawet ze to wina czujnika na grafie to miernikiem sprawdzałem teperature i nawet laserowo juz mi bania puchnie od pomysłow ale spoko sprawdzam
  • #8
    safbot1st
    Level 43  
    Spróbuj zgrać bios za pomocą nvflash lub gpu-z i oglądnąć ten bios w nibitorze pod kątem jakichś za wysokich napięć w trybie 3d.
    Inna możliwość to jeśli już to nie czujnik temperatury (rozumiem, że miernik laserowy pokazuje tyle, co sensor na karcie), ale czujnik napięcia a dokładnie układ (chip) zasilania jest wadliwy - i jeśli już, to właśnie to powinieneś reklamować.

    Dodano po 8 [minuty]:

    Jeśli w biosie widać coś dziwnego możesz zaflashować nowy bios (jeśli jest taki) od Nvidia.
    Jest to działanie które nie kasuje gwarancji.

    Sprawdź kartę w innej płycie głównej, skoro twoja jest pod SLI, na takiej bez SLI.
    Może obecność SLI na płycie jest problemem i dlatego karta dostaje za wysokie napięcie (jest to tylko moja teoria).

    Finalnie - jeśli wiesz jak i jesteś w pelni świadomy co robisz możesz sprawdzić napięcia na karcie miernikiem, czy zgadzają się z tymi podawanymi przez sensor.

    I na koniec - sprawdź kartę na innym zasilaczu, oraz sprawdź miernikiem napięcia na obecnym zasilaczu:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1199202.html
  • #9
    furian23
    Level 9  
    na gorze strony jest bios jak by ktoś chciał zasilacz zmieniłem miałem 600 i mam teraz 700 karta była sprawdzana na drugim kompie jest to samo zasilanie było tez mierzone tak jak wspomniałem cuda na kiju już były robione pasty testy nawet jak robię jakiegoś benchmarka to jest problem co naj dalej po 1 minucie jest zwiecha sprzętu
  • #10
    safbot1st
    Level 43  
    Nie mogę sprawdzić biosa bo nibitor niestety nie podaje ani taktów, ani napięć dla tych modeli- wg. niego bios jest sprawny (integrity ok) - w końcu karta "jakoś tam" działa.

    Moja ostateczna diagnoza to uszkodzenie chipa sterującego napięciami na karcie.

    Jest to niezależne od napięć jakie podaje psu.
    furian23 wrote:
    samo zasilanie było tez mierzone tak jak wspomniałem


    Dopóki nie zmierzysz napięcia na rdzeniu i pamięciach - niczego się nie dowiesz.

    Dodano po 19 [minuty]:

    A jak je zmierzyć tego podać nie mogę, bo może to zostać uznane za szkodliwą poradę.
    Takie rzeczy powinien robić tylko serwis w którym notabene karta powinna wylądować.
  • #12
    leven
    Level 36  
    furian23 wrote:
    wiec jaki serwis poradzicie taki żebym nie żałował

    dodaje jeszcze jeden screen z dzis po testach programem GpuTest_Windows_x64_0.5.0 posaram sie zrobic filmik i to wrzuce jak narazie nic nie zrobie czekam na propozycje


    Co do napięć na GPU, to są prawidłowe według edycji biosu (to jest odczyt programowy, nie rzeczywisty).

    asus geforce gtx 560 directcu ii oc 1gb 925 mhz mała usterka

    Co do serwisu... mam doświadczenie w serwisie 23 lata, więc jak chcesz, możesz kartę wysłać do mnie.
    Oczywiście musisz opłacić wysyłkę w obie strony, czyli do paczki wkładasz opłatę powrotną.
    Musisz też tu na forum zagwarantować, że gdyby karta umarła lub nie została by usunięta usterka, nie ponoszę odpowiedzialności finansowej i moralnej.
    Za usługę nie żądam zapłaty... potraktuję to jako przysługę forumową :)

    Jeżeli zdecydujesz się na taki krok (serwis), napisz na PW.
    Wtedy podam adres do wysyłki.

    p.s.. potrzebna będzie też pasta thermoprzewodząca np. STG1, MX2/3/4, lub ChillFactor2/3, lub lepsze (Diamond/CLP).

    pzdr.
  • #13
    Pawel wsparcie ASUS
    Level 12  
    Witam,

    GTX560 powinno jeszcze mieć gwarancję. Sugerował bym zwrot do sprzedawcy celem reklamacji i wysyłki do autoryzowanego serwisu ASUS.

    Jeśli sprzedawca już nie istnieje a masz dowód zakupu karty, zgłoś kartę na serwis przez portal sklepów x-kom (wejdź w serwis i wypełnij zgłoszenie) oni wyślą kartę za ciebie.

    furian23 wrote:
    wiec jaki serwis poradzicie taki żebym nie żałował

    dodaje jeszcze jeden screen z dzis po testach programem GpuTest_Windows_x64_0.5.0 posaram sie zrobic filmik i to wrzuce jak narazie nic nie zrobie czekam na propozycje
  • #14
    furian23
    Level 9  
    no niestety jestem drugim włascicielem tej karty moge napisac do byłego własciciela ale nie wiem czy sie odezwie z tego co mi powiedziano to juz karta nie posiada gwarancji tym samym mowiono mi ze ta karta ma czeste problemy z gpu przegrzewaniem sie itd i niestety czesto laduja na gwarancji

    [quote="Pawel wsparcie ASUS"]Witam,

    GTX560 powinno jeszcze mieć gwarancję. Sugerował bym zwrot do sprzedawcy celem reklamacji i wysyłki do autoryzowanego serwisu ASUS.

    Jeśli sprzedawca już nie istnieje a masz dowód zakupu karty, zgłoś kartę na serwis przez portal sklepów x-kom (wejdź w serwis i wypełnij zgłoszenie) oni wyślą kartę za ciebie.
  • Helpful post
    #15
    Pawel wsparcie ASUS
    Level 12  
    Witam,

    Było by dobrze gdybyś zdobył ten dowód zakupu, karty zwykle maja 3 lata. Gdybyś podesłał mi numer seryjny na pw mógł bym sprawdzić jak z gawrancją dle tego sprzętu.

    [quote="furian23"]no niestety jestem drugim włascicielem tej karty moge napisac do byłego własciciela ale nie wiem czy sie odezwie z tego co mi powiedziano to juz karta nie posiada gwarancji tym samym mowiono mi ze ta karta ma czeste problemy z gpu przegrzewaniem sie itd i niestety czesto laduja na gwarancji

    Pawel wsparcie ASUS wrote:
    Witam,

    GTX560 powinno jeszcze mieć gwarancję. Sugerował bym zwrot do sprzedawcy celem reklamacji i wysyłki do autoryzowanego serwisu ASUS.

    Jeśli sprzedawca już nie istnieje a masz dowód zakupu karty, zgłoś kartę na serwis przez portal sklepów x-kom (wejdź w serwis i wypełnij zgłoszenie) oni wyślą kartę za ciebie.