Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Yamaha RX-V675 - Brak obrazu z dekodera przez HDMI

Jusufaki 07 Paź 2013 13:05 5685 23
  • #1 07 Paź 2013 13:05
    Jusufaki
    Poziom 13  

    Witam.
    Podłączyłem dekoder Polsatu Hd Mini 2000 do wzmacniacza Yamaha RX - V675 kablem HDMI-HDMI. Jest dźwięk nie ma obrazu.
    Jeżeli mam podłączony kabel HDMI-HDMI wzmacniacz-tv to na wyświetlaczu Yamaha jest na czerwono HDMI OUT i nie ma ani obrazu ani dźwięku. Jak go odłączę to jest dźwięk a nie ma obrazu. Co jest grane?
    Pomocy.

    Dodano po 1 [godziny] 11 [minuty]:

    Pomoże ktoś? Proszę.
    Próbować podłączyć tv ze wzmacniaczem chinchami a dekoder z tv hdmi?

    Dodano po 2 [godziny] 47 [minuty]:

    Dekoder z tv hdmi
    Tv ze wzmacniaczem optycznym?
    Doradzi ktoś coś?

    0 23
  • #2 07 Paź 2013 14:41
    grubs
    Poziom 32  

    Wszystko powinno działać na kablach HDMI. Zapewne to kwestia ustawień w TV i amplitunerze. Proponuję na początek dokładnie przeczytać instrukcję.

    0
  • #3 07 Paź 2013 14:57
    Jusufaki
    Poziom 13  

    Robiłem wszystko wg instrukcji wzmacniacza.
    Może w ustawieniach tv trzeba coś pozmieniać.
    Niestety nie mam instrukcji od tv:(

    -1
  • #4 07 Paź 2013 15:17
    KIEROWCA_VW
    Poziom 35  

    A masz model telewizora?

    0
  • #5 07 Paź 2013 15:36
    Jusufaki
    Poziom 13  

    Telewizor to Toshiba 46TL963.

    0
  • #6 07 Paź 2013 15:48
    KIEROWCA_VW
    Poziom 35  

    Więc skoro masz model telewizora, a i internet z tego co widzę też to jaki problem poszukać instrukcji do telewizora?


    Wybierasz właściwe wejście sygnału w telewizorze?
    Czyli to, do którego łączysz tą Yamahę.

    Ewentualnie, jak wspomniałeś dekoder-telewizor połącz przez HDMI, a dekoder - Yamaha połącz optycznie.

    0
  • #7 07 Paź 2013 16:39
    Jusufaki
    Poziom 13  

    Neta mam z telefonu. No I w pracy jestem.
    Wejście sygnału w tv nie może być z oznaczeniem ARC rozumiem?
    Bo jak podłączyłem pod ARC w tv to wyskakiwało HDMI OUT na wzmacniaczu. A jak podłączyłem pod inne HDMI, to był dźwięk, a nie było obrazu. W powyższych przypadkach dekoder był podłączony pod wzmacniacz.

    0
  • #8 07 Paź 2013 17:40
    grubs
    Poziom 32  

    Powinieneś połączyć wejście HDMI Arc w tv z wyjściem HDMI ARc w amplitunerze. Wyjście HDMI w dekoderze z wejściem HDMI w amplitunerze. No i postępować zgodnie z instrukcją (rozdział Connecting TV i dalej Neccesery settings) - żeby ustawić źródło sygnału z dekodera. Kolejność podłączeń też wykonuj zgodnie z instrukcją.

    0
  • #9 07 Paź 2013 17:49
    Jusufaki
    Poziom 13  

    Będę próbował wieczorem.
    Dziękuję.
    ---
    Próbowałem podłączyć przez HDMI do wzmacniacza zgodnie z instrukcją ale się nie udało, niestety. Wyskakiwało że niewłaściwy format sygnału.
    W tv nie mam żadnych opcji konfiguracji Hdmi czy coś w tym stylu.
    Już nie wiem dlaczego.
    Przez Dekoder-TV-Optyczny-Wzmacniacz poszło I gra.
    Jakieś sugestie?

    Moderowany przez _PREDATOR_:

    Nie pisz posta pod postem!

    0
  • #10 08 Paź 2013 07:52
    grubs
    Poziom 32  

    Rozumiem że w telewizorze wybrałeś źródło sygnału jako HDMI (musi być wybrane to do którego podłączyłeś amplituner) a w amplitunerze masz mieć wybrane HDMI to do którego podłączyłeś dekoder. Jeżeli nie działa to nie podłączaj dekodera do ampli tylko sam TV do ampli przez arc. i wcisnij on screen. Czy pojawia się obraz?

    0
  • #11 08 Paź 2013 10:13
    Jusufaki
    Poziom 13  

    Podpiąłem wzmacniacz z Hdmi out do telewizora ARC.
    W tv nic nie zmieniłem bo tam od razu jak wchodzę w menu to mam wyszczególnione hdmi to pod ten ARC (hdmi 1) wybrałem wzmacniacz.
    Dekoder przez HDMI 2 z tv do Hdmi 2 we wzmacniaczu.
    Później wychodziłem w ustawienia hdmi we wzmacniaczu I pod hdmi 2 robiłem tak jak w instrukcji. Włącznie z włączeniem I wyłączaniem tv, dekodera I wzmacniacza.
    Po włączeniu wszystkigo przez moment był dźwięk.Potem mignął niebieski obraz I kominikat że niewłaściwy format czy coś w tym stylu.
    O co chodz?

    0
  • #12 08 Paź 2013 10:25
    KIEROWCA_VW
    Poziom 35  

    Jusufaki napisał:

    Dekoder przez HDMI 2 z tv do Hdmi 2 we wzmacniaczu.


    Tzn jak?
    Opisz dokładniej.

    Jusufaki napisał:

    O co chodz??????,,?????,,,,


    A to po co?
    Jeden znak zapytania nie wystarczy?

    0
  • #13 08 Paź 2013 11:04
    Jusufaki
    Poziom 13  

    KIEROWCA_VW napisał:
    Jusufaki napisał:

    Dekoder przez HDMI 2 z tv do Hdmi 2 we wzmacniaczu.


    Tzn jak?
    Opisz dokładniej.

    Jusufaki napisał:

    O co chodz??????,,?????,,,,


    A to po co?
    Jeden znak zapytania nie wystarczy?


    Źle się wyraziłem:
    Dekoder do wejścia Hdmi nr 2 we wzmacniaczu.
    W dekoderze mam jedno wyjście hdmi.

    Sorki za te znaki zapytania.

    0
  • #14 08 Paź 2013 11:16
    grubs
    Poziom 32  

    Sprawdź bez dekodera tak jak pisałem wcześniej.

    0
  • #15 08 Paź 2013 11:51
    Jusufaki
    Poziom 13  

    A dekoder do tv?
    Jak tak podłanczam to muszę podpiąć optyczny I działa

    Dodano po 57 [sekundy]:

    Już nie rozumiem

    0
  • #16 08 Paź 2013 11:58
    grubs
    Poziom 32  

    nie bez dekodera wogóle
    I wtedy źródło odtwarzania w HDMI wybierasz to gdzie masz wpięty amplituner

    0
  • #17 08 Paź 2013 12:42
    Jusufaki
    Poziom 13  

    No to amplituner mam mieć wpięty do tv pod hdmi 1 (ARC).Tak?
    Tak mam właśnie podłączone.
    I co wtedy mi odtworzy?Tapete ze wzmacniacza?
    W tv nie mam żadnych opcji konfiguracji Hdmi. Mogę tylko edytować nazwy podpietych jednostek.
    Szacun że znosicie mogą niewiedze.
    Dziękuję.

    0
  • #18 08 Paź 2013 13:09
    grubs
    Poziom 32  

    Jusufaki napisał:

    W tv nie mam żadnych opcji konfiguracji Hdmi. Mogę tylko edytować nazwy podpietych jednostek.


    To jak byś decydował podpinając 2 jednostki np blue ray i dekoder która ma chodzić.
    Do zmiany źródła sygnału służy przycisk po lewej stronie na pilocie na samej górze ten niżej standby.
    Proponuję jednak znaleźć i wydrukować instrukcję do telewizora.
    Jeżeli to nie zadziała to może to być też wina kabla HDMI. Nie wiemy jakiej wersji używasz.

    0
  • #19 08 Paź 2013 13:46
    Jusufaki
    Poziom 13  

    Dzięki.
    Popróbuje wieczorem.
    A przycisk do zmiany źródła sygnału wiem gdzie się znajduje I nim właśnie zmieniam.
    Kabla hdmi używam tego samego którego używałem wcześniej do podpięcia dekodera do tv.Są jakieś inne kable?
    ---
    Już wątpię czy mi się uda przez hdmi.
    Jakkolwiek bym nie podłączył to nic się nie zmienia.Jak nie ma nic to znowu wyskakuje niewłaściwy format sygnału.

    Dodano po 4 [godziny] 2 [minuty]:

    Dekoder-Tv (hdmi 2)
    Wzmacniacz(hdmi out)-tv (ARC HDMI 1)
    Podłączenie jak wcześniej ale jakie było moje zaskoczenie kiedy zrobiłem bi-ampa i zaczęło wszystko grać (obraz+dźwięk) przez hdmi. Bez połączenia dźwięku przez kabel optyczny. Dodatkowo przedstawiłem indep. na 6omòw bo taki mam zestaw głośników. Zrobiłem kalibrację (czy jak to się nazwa) YAPO. I gra :D
    Dziękuję wszystkim za pomoc, doradztwo, zrozumienie.
    Pozdrawiam

    Próbowałem podłączyć przez HDMI do wzmacniacza zgodnie z instrukcją ale się nie udało, niestety. Wyskakiwało że niewłaściwy format sygnału.
    W tv nie mam żadnych opcji konfiguracji Hdmi czy coś w tym stylu.
    Już nie wiem dlaczego.
    Przez Dekoder-TV-Optyczny-Wzmacniacz poszło I gra.
    Jakieś sugestie?

    Moderowany przez _PREDATOR_:

    Jeszcze jeden post pod postem i zakaz piszania na forum!

    1
  • #20 09 Paź 2013 07:44
    grubs
    Poziom 32  

    Jusufaki napisał:
    ale jakie było moje zaskoczenie kiedy zrobiłem bi-ampa i zaczęło wszystko grać (obraz+dźwięk) przez hdmi.


    Użyłeś 2 wzmacniacza?

    0
  • #21 09 Paź 2013 08:17
    Jusufaki
    Poziom 13  

    Nie . Podpiąłem pod ten sam wzmacniacz dodatkowe kable głośnikowe od kolumn frontowych.A może to jest bi-wiring? Jestem laikiem w tych sprawach I mogę mylić pojęcia. Fakt faktem gra obraz I dźwięk bez kabla optycznego.

    0
  • #22 10 Gru 2013 10:39
    ulti
    Poziom 10  

    Witam
    ja mam dokładnie ten sam przypadek. Objawia sie troszkę inaczej
    Jak podłącze zasilanie główne tunera TV to wszystko gra.
    Jeśli wyłączę amplituner albo zmienię na inne źródło i wrócę ponownie do tunera TV to obraz jest ciemny i lekko migocze co 2 sek i nic nie widać i nie słychać.
    Jak odłączę zasilanie tunera TV i włączę ponownie to wszystko zaczyna normalnie działać. (oglądam ile chce)
    Ale! jak przełączę znowu na inne źródło, np komputer lub bluray albo wyłączę wszystko i następnego dnia chce znowu oglądać programy z tunera TV to znowu nie ma obrazu tylko delikatnie miga ciemny obraz bez dźwięku.
    Aby oglądać muszę znowu wyjąć i włożyć wtyczkę zasilania tunera TV.
    Rozumiecie cos z tego?
    Tak za każdym razem mam wyjmować i wkładać aby coś oglądać?
    very strange :/

    Dodaję, że jak podłącze tuner bezpośrednio do TV to nie ma żadnych problemów.
    Dodatkowo jak odłączę kabel HDMI pomiędzy wzmacniaczem i TV to dźwięk jest ale oczywiście bez obrazu.

    0
  • #23 15 Sty 2014 21:10
    megtomek
    Poziom 1  

    Kolego ulti, mam identyczny problem z tym że mój amplituner to Denon AVR X-1000. Czy udało się Tobie jakoś rozwiązać swój problem?

    Widzę że nikt więcej nie spotkał się z tym dziwnym zachowaniem, a ja dalej szukam rozwiazania ...

    0
  • #24 27 Mar 2016 13:20
    Jusufaki
    Poziom 13  

    Zamykam.
    Nie rozwiązano.

    0
TME logo Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
TME Logo