Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Piecyk łazienkowy gazowy - Vaillant, Junkers, Saunier Duval - który wybrać ?

Jimmy 08 Oct 2013 10:25 31797 5
    Jimmy
    Level 11  
    Witam

Stoje przed wyborem piecyka gazowego do łazienki...

Mieszkam w bloku... piecyk ma podgrzewać 3 krany (2 w łazience i 1 w kuchni).

Jaki piecyk najlepiej wybrać ?

Mam takie oferty:
    - VAILLANT atmoMAG mini 11-0 XI - 945 zł
    - Junkers BOSCH W10KB - 723 zł
    - Saunier Duval OPALIA C11E - 605 zł

Ja tam się kieruje ceną, bo nie znam się na tych piecykach... ale jeśli ktoś mi racjonalnie udowodni że którys z nich jest najlepszy to chętnie dołożę te 340 zł
    do Vaillanta... ale jeśli ma być to to samo tylko że droższe bo lepsza marka to nie ma sensu...

Proszę o pomoc w wyborze.
    Zbigniew Rusek
    Level 37  
    Junkers, ale nowszy model. Jeśli wanna jest niezbyt duża (lub prysznic) i nie przewiduje się jednoczesnego poboru wody z 2 kranów (równocześnie wanna + np. zlewozmywak), to wystarcza ten mniejszy - WRDP 11-2B. Gdy wanna jest duża lub trzeba się liczyć z koniecznością jednoczesnego poboru wody z 2 kranów, to wybrać nieco większy - WRDP 14-2B (cena prawie się nie różni od mniejszego a jest większa wydajność ciepłej wody i jest równie ekonomiczny - minimalna moc jest taka sama). Istnieje też jeszcze większy Junkers (WRDP 18-2B), ale to już nie ma sensu (wyraźnie droższy i więcej pobiera gazu). Ja mam WRDP 14-2B i jest bardzo dobry (w moim przypadku moc "z zapasem", ale zużywa mało gazu). Zapłon jest bateryjny (baterie starczą na długo). Oczywiście trzeba będzie dołożyć ok. 300 zł. w stosunku do tego, co napisano w tym poście. Opalia - znacznie gorszy.
    Jimmy
    Level 11  
    A dlaczego nie te które ja wymieniłem ?

Obecnie mam piecyk Vaillant MAG 275/9 ... Tyle że ma on już 19 lat i padła membranka kolejny raz... Prosi się już po prostu o wymianę na nowy...

On dawał radę bez problemu w naszych warunkach domowych... A te które podałem w pierwszym poście mają bardzo zbliżone parametry.

Poniżej dane techniczne mojego obecnego piecyka Vaillant który jak pisałem ma 19 lat i do teraz dawał radę...
    Zbigniew Rusek
    Level 37  
    Vaillanty to są generalnie dobre piecyki, ale Junkers jest chyba najlepszy. Jeśli ten konkretny był optymalnie dobrany pod względem mocy, to proponuję mniejszego Junkersa (WRDP 11-2B). Ma małe gabaryty, zapłon bateryjny (nie doradzam zapłonu z hydrogeneratora, gdyż po pierwsze, taki piecyk jest droższy, po drugie, hydrogeneratory lubią się psuć). Ten (podany w pierwszym poście) Junkers W10KB to jakaś starsza wersja. A czy w tym 19-letnim Vaillancie nagrzewnica jest w dobrym stanie, czy przepalona?
    Jimmy
    Level 11  
    Nagrzewnica jest w dobrym stanie... ale jak przyszedł "gazownik" to stwierdził że nie ma sensu bawić się w naprawy takiego piecyka gdyż nawet producent zaleca wymianę po 15-latach użytkowania... i teraz naprawimy membranę a za pół roku co innego... Za usługę zapłacę ze 150-200 zł a za 650 zł mogę kupić nowy z gwarancją itd... Sam nie wiem co myśleć.
    Poza tym powiedział że taką membranę bardzo ciężko dostać o ile w ogóle jeszcze można dostać...
    A może Ty mi powiesz gdzie taką membranę kupić ? Może sam bym to po prostu wymienił...
    Jimmy
    Level 11  
    ... no i... udało mi się kupić membrankę :-) nazywala się fi 56 z jednym uchem :-)
    Stara membrana byla strasznie sfatygowana i stąd były problemy z grzaniem wody.
    Kosztowało mnie to 29 zł + 2godzinki roboty ale z dokładnym czyszczeniem... w godzinkę spokojnie dało by się to zrobić.

Wymieniłem sam na nową membrane i piecyk działa jak nowy ! Gazownik który postawił u mnie diagnozę że piecyk jest do wymiany powinien dostać "w łeb" za to ...