Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Smart Media BOX TVi7 - Bark dźwięku HDMI

okrutnikk 08 Paź 2013 15:06 1830 4
  • #1 08 Paź 2013 15:06
    okrutnikk
    Poziom 7  

    Witam.
    Od jakiegoś czasu jestem szczęśliwym posiadaczem owego SmartBoxa. W domu wszystko ładnie działa. Dziś zabrałem sprzęt i chciałem podłączyć u dziewczyny na telewizorze - Toshiba CV500 PG. Ku mojemu zdziwieniu obraz był natomiast wcięło gdzieś dźwięk. Zmieniłem kabel hdmi przekonany, że to powód usterki jednak dźwięku wciąż nie ma. Jednak na tym samym kablu u mnie w domu dźwięk jest, na dwóch różnych telewizorach.
    Ktoś ma pomysł o co chodzi?
    Telewizory u mnie w domu to stary Philips, bardzo stary, i nowa Toshiba.
    Jestem skołowany O_o

    0 4
  • #2 08 Paź 2013 22:39
    anmedia
    Poziom 39  

    Skoro sprawdziles na innym kablu to jest jeszcze jedna opcja. Podlacz inne urzadzenie chocby DVD z wyjsciem HDMI i sprawdz. Moze byc uszkodzone gniazdo w TV.

    0
  • #3 09 Paź 2013 10:00
    grubs
    Poziom 32  

    Może też być tak że w opcjach telewizora w ustawieniach hdmi audio setup - analog gdy np komputer był podpięty przez przejściówkę z dvi na hdmi.

    0
  • #4 09 Paź 2013 23:40
    okrutnikk
    Poziom 7  

    Cytat:
    Może też być tak że w opcjach telewizora w ustawieniach hdmi audio setup - analog gdy np komputer był podpięty przez przejściówkę z dvi na hdmi.


    Nie był nigdy podłączany.
    Sytuacja jest o tyle dziwna, że na tym samym kablu pod to samo gniazdo HDMI był podłączony dekoder DVBT i normalnie był obraz + dźwięk. Ręce opadają...

    0
  • #5 10 Paź 2013 07:20
    grubs
    Poziom 32  

    Skoro twierdzisz że HDMI zarówno w TV jak i Media Box oraz kabel są sprawne to pozostaje tylko kwestia ustawień.
    Sprawdź w TV to o czym pisałem wcześniej (czy jest na auto)
    Druga kwestia to ustawienia dźwięku w Media - może ktoś wyciszył głośniki.
    Oraz zajrzyj do Sound Device Menager - zarządzaj ustawieniami wejścia/wyjścia dzwięku.
    Może podłączałeś kartę dzwiękową 3d w zestawie. Jeżeli tak to po podłączeniu automatycznie sygnał dzwiękowy w HDMI znika i musisz wtedy wybrać w sound output devices - ROCKCHIP HDMI.

    0