Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Optex
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Unifon LF-3 zamiana na TK-6 (5 przewodów)

08 Paź 2013 16:24 3660 8
  • Poziom 2  
    Witam,

    Zmieniam domofon z Laskomex Unifon LF-3 na Wekta TK-6 i mam problem z kabelkami ;).

    Stary domofon (LF-3) podłączony był na 5 kabli - tak jak na zdjęciu. Kabel biały z pary -biało zielonej nie był wykorzystany.

    Podłączyłem nowy domofon TK-6 według tabeli Laskomex i mam problem. Drzwi się otwierają(ale tylko wtedy gdy nikt nie dzwoni), domofon sygnalizuje dźwiękowo że ktoś dzwoni ale podnosząc słuchawkę nie przestaje dzwonić i nie mogę otworzyć drzwi.

    Jak ustawić zworę.

    Proszę o pomoc.

    Załączam zdjęcia starego domofonu (LF-3) i nowego TK-6.

    Pozdrawiam Maciek Unifon LF-3 zamiana na TK-6 (5 przewodów) Unifon LF-3 zamiana na TK-6 (5 przewodów) Unifon LF-3 zamiana na TK-6 (5 przewodów)
  • Poziom 2  
    Dziękuję za link, ale ten wątek widziałem zanim założyłem nowy temat, niestety nie mogę dojść do ładu z domofonem.
    Podłączyłem go tak jak na poniższym zdjęciu i kiedy ktoś dzwoni to domofon nie odbiera i nie przerywa dzwonka. Nie można nawiązać rozmowy ale drzwi można otwierać.

    Unifon LF-3 zamiana na TK-6 (5 przewodów)
  • Poziom 2  
    Problem ze starym był taki że nie było mnie słuchać na dole ale cała reszta działała. Tak jakby mikrofon w mieszkaniu nie działał.
  • Specjalista Domofony
    gut11 napisał:
    Zworka tylko na 3+1


    Błąd! System 5 przewodowy, a nie 3+1(!)
    więc prawidłowe ustawienie zworek:
    lewa- wyjęta, prawa-założona

    Co do podłączenia przewodów to skoro stara działa na tym podłączeniu (musisz być tego pewny!) to nowa też powinna, chyba że mylisz białe kolory, bo pomarańczowy, niebieski i zielony, ze zdjęcia widzę, że masz dobrze podłączone.

    Pozdrawiam
  • Specjalista Domofony
    Jak przyjrzysz się dokładnie unifonowi (nawet na zdjęciu), to zrozumiesz.
    System 3+1 to 2 (słownie: dwie) zworki założone, 5+1 - obje zdjęte.
    I tu jest Twój błąd, który ja wyprostowałem, aby pytający nie miał kolejnego kłopotu.

    Pozdrawiam