Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Canon IR2200 - Wymiana bębna / części bębna

puntigamer 08 Oct 2013 18:25 2745 5
    puntigamer
    Level 13  
    Witajcie,

Bardzo proszę o odpowiedź w kwestii wymiany bębna (części bębna) w urządzeniu Canon IR 2200.

Czy jest możliwość, aby serwisant wymienił tylko pewne elementy bębna idąc po kosztach? Czy w ogóle jest możliwość regeneracji bębna lub wymiany zużytych elementów bębna, zamiast wymiany całego bębna?

Piszę jako laik, bo czuję, że serwisant robi mnie w bambuko.

Dziękuję za odpowiedź

Pozdr
    maga18
    Level 14  
    W kopiarce IR 2200 można wymienić cały zespół bębna, operacja dość kosztowna lub w zespole (całej kasecie) wymieniamy bęben z listwą czyszczącą (koszty dużo niższe). Tak więc mamy do wyboru albo cały zespól nowy, alb ewentualnie taki po regeneracji.
    puntigamer
    Level 13  
    Quote:
    lub w zespole (całej kasecie) wymieniamy bęben z listwą czyszczącą (koszty dużo niższe)

Rozumiem, że jakakolwiek regeneracja musi nieść za sobą wymianę bębna i listwy czyszczącej.
    Czy jest coś jeszcze co można w zespole bębna wymienić, co wpływa na poprawę jakości druku (jakieś przekładnie itp itd..) ?

Dzisiaj poprosiłem serwisanta o informacje na piśmie, o szczegółach dotyczących wymian związanych z zespołem bębna.

Jeśli nowy zespół to koszt około 500 PLN, ile może kosztować ta "regeneracja" ?

Gość policzył mnie 1000 PLN netto - powinien wg Ciebie wymienić bęben na nowy czy nie? Przy okazji robił zwykły serwis urządzenia (rolki itp)

Thx
    suri1986
    Level 24  
    [quote="puntigamer"]
    Quote:

Dzisiaj poprosiłem serwisanta o informacje na piśmie, o szczegółach dotyczących wymian związanych z zespołem bębna.Thx

Skoro napisał to powinien Ci podać ceny orginału i po regeneracji...
    [quote="puntigamer"]
    Quote:

Jeśli nowy zespół to koszt około 500 PLN, ile może kosztować ta "regeneracja" ?
    Thx

To zależy wszystko od jakości bębna i tego czy masz gwarancje. Pamiętaj że pierwszy lepszy badziew może paść po tygodniu pracy i suma sumarum wyjdzie Ci drogo na robociźnie. Jak dostałeś gwarancje, to 500 zł za bęben nie jest górą nie do przebolenia.
    świnsky
    Level 14  
    Wałek OPC to koszt około 160zł. Listwy można wyczyścić.
    Dodam tylko ze oryginalny moduł bębna to około 790zł.
    puntigamer
    Level 13  
    Dopiero jutro dostanę odpowiedź od serwisanta.

Dziękuje Panowie za pomoc. Mam nadzieję, że ten bęben wytrzyma sensowną ilość kopii..