logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Atmel ARM Cortex M4 - Nauka ARM Cortex-M4 od Atmela

wiewiewiurka 08 Paź 2013 20:30 3942 10
  • #1 12822991
    wiewiewiurka
    Poziom 9  
    Na wstępie PRZEPRASZAM za tak z pozoru głupi temat, ale chyba jeszcze głupiej postąpiłem, że zamiast jakiegoś STM32 (dla którego jest dostępnych wiele książek od BTC), to dokonałem zakupu ARM Cortex M4 od Atmela. Wziąłem zestaw z górnej półki i zapłaciłem w przeliczeniu na zł; mniej więcej 800.

Mam doświadczenie z mikrokontrolerami (hobby), ale z dokumentacji od Atmela nie jestem w stanie pojąć wszystkich tych bajerów i jak to się je w ARM.

Szukałem książek na polskiej scenie wydawiczej i nic. Na amazonie są jakieś pozycje ogólnie dla ARM Cortex-M4, ale nie mam już pomysłów jak można rozgryźć ARMa tzn. zrobić coś więcej niż testowe zapalanie diodek ;)

Dzięki za wyrozumiałość i proszę o nie usuwanie tematu ;)
  • #2 12823071
    tadzik85
    Poziom 38  
    Ocena: 16
    Cortex to cortex to jest niezmienne dla każdego producenta Atmel NXP czy ST.

Od producenta zależą jedynie peryferia więc jedynie z nimi masz problem a tu dokumentacja wymagana i ewentualne aplication notes.

Żadna książka nie wyjaśni ci tego w 100% ponieważ musiała by być 3x grubsza od reference manuala.

Warto posługiwać się przykładami.
  • #3 12823222
    wiewiewiurka
    Poziom 9  
    tadzik85 napisał:
    Cortex to cortex to jest niezmienne dla każdego producenta Atmel NXP czy ST.

Od producenta zależą jedynie peryferia więc jedynie z nimi masz problem a tu dokumentacja wymagana i ewentualne aplication notes.

Żadna książka nie wyjaśni ci tego w 100% ponieważ musiała by być 3x grubsza od reference manuala.

Warto posługiwać się przykładami.

Czyli jeżeli kupię książkę z BTC dla STM32, to będzie ona kompatybilna z ARM Cortex M4 od Atmela ?
  • #4 12823283
    tadzik85
    Poziom 38  
    Nie bo i tak większość to peryferia a książki tej nie polecałbym.
  • #5 12824154
    wiewiewiurka
    Poziom 9  
    tadzik85 napisał:
    Nie bo i tak większość to peryferia a książki tej nie polecałbym.

Ajjj :D To jak mam poznać główne zalety arma. Na armie stoi android, czyli linux, czyli system wielozadaniowy (chyba nie zagalopowałem się), czyli arm powinien mieć jakieś mechanizmy umożliwiające ochronę pamięci operacyjnej i inne kwestie z tym związane - jako przykład. Gdzie tego szukać, przeglądałem dokumentacje od atmela i słabo czuje się w niej.
  • #6 12824375
    tadzik85
    Poziom 38  
    A o którym ARMie ATMELA mówisz? Z tematu wynika, że CORTEX M4 teraz mówisz o linuxie ? Linuxa na tym nie postawisz właśnie z powodów podanych przez ciebie, ewentualnie uClinux.

Lepiej powiedz co chcesz osiągnąć?
  • Pomocny post
    #7 12824457
    PJS
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    Większość książek, z którymi miałem do czynienia o ARMach miała w tytule STM32. Można trochę się dowiedzieć, ale wszystkie przykłady w nich były oparte o biblioteki przygotowane przez STM-a i raczej nie polecam tego. Owszem, szybka implementacja, ale już gorzej z przejściem na innych producentów (dla uczących się dopiero - bardziej zaawansowani i tak korzystają przede wszystkim z datasheet :)).
  • #8 12826833
    wiewiewiurka
    Poziom 9  
    tadzik85 napisał:
    A o którym ARMie ATMELA mówisz? Z tematu wynika, że CORTEX M4 teraz mówisz o linuxie ? Linuxa na tym nie postawisz właśnie z powodów podanych przez ciebie, ewentualnie uClinux.

Lepiej powiedz co chcesz osiągnąć?

Chce poznać ARM'a. Póki co nie chcę robić żadnych projektów.

Według http://pl.wikipedia.org/wiki/Raspberry_Pi raspberry posiada arm11, a posiada możliwość uruchomienia linuksa, czyli de facto androida, tak ? Posiada ochronę pamięci ? A nowsze M4 nie ?

PJS napisał:
    Większość książek, z którymi miałem do czynienia ARMach miała w tytule STM32. Można trochę się dowiedzieć, ale wszystkie przykłay dy w nich były oparte o biblioteki przygotowane przez STM-a i raczej nie polecam tego. Owszem, szybka implementacja, ale już gorzej z przejściem na innych producentów (dla uczących się dopiero - bardziej zaawansowani i tak korzystają przede wszystkim z datasheet :)).

Dzięki, że uprzedziłeś o tych bibliotekach producenta. Jak dla mnie też takie coś odpada.
  • #9 12826921
    tadzik85
    Poziom 38  
    To może zacznij od lektury internetu.

Zadajesz pytanie na które odpowiedz znajdziesz nawet na wikipedii.

ARM ARMowi nierówny
  • Pomocny post
    #10 12827197
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #11 12829601
    maniek1818
    Poziom 22  
    Ocena: 260
    Ja właśnie nauczyłem się Atmelowskich ARMów M4 zksiążki o ARM7 (Atmela). Pierwsze co, to nauczysz się sterować pinami I/O. A potem jakiś UART z DMA i dalej wszystko samo pójdzie. Każdy producent wstawia w ARMy swoje własne peryferia. Jedne konfiguruje się łatwiej (jak w Atmelach) inne trudniej (Freescale). A korzystałem z dwóch książek:
    - Mikrokontrolery AT91SAM7 w przykładach - Robert Brzoza-Woch
    - Projektowanie systemów wbudowanych na przykładzie rodziny SAM7S z rdzeniem ARM7TDMI - Jacek Augustyn.
    Jako książkę o rodzinie Cortex to może być ta od STM32:
    - Mikrokontrolery STM32 w Praktyce - Krzysztof Paprocki.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik wyraził zaniepokojenie związane z zakupem mikrokontrolera ARM Cortex M4 od Atmela, zamiast popularniejszych modeli STM32, dla których dostępne są liczne materiały edukacyjne. W dyskusji podkreślono, że dokumentacja Atmela może być trudna do zrozumienia, a książki dotyczące STM32 nie są w pełni kompatybilne z Cortex M4, ponieważ różnice w peryferiach mogą wprowadzać zamieszanie. Użytkownicy sugerowali, aby skupić się na przykładach i dokumentacji aplikacyjnej, a także polecili książki dotyczące ARM7 jako punkt wyjścia do nauki. Zwrócono uwagę, że ARM Cortex M4 nie obsługuje pełnych systemów operacyjnych, takich jak Linux, co ogranicza jego zastosowanie w bardziej złożonych projektach. Wskazano również na różnice w implementacji peryferiów w zależności od producenta.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA