Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

8051 turbo51 - Realizacja bramek Logicznych na 8051 assembler

08 Paź 2013 22:20 2514 9
  • Poziom 10  
    Witam. Chodzę do 2 klasy technikum i mam problem ze zrozumieniem asemblera.
    Na ostatnich zajęciach mieliśmy napisać program realizujący układ z 3 bramek logicznych.Wszystko piszemy na Dosowym symulatorze T51.

    Kod był taki

    LJMP start
    ORG 50H
    start: MOV C,0
    ANL C, 1
    MOV 5,C
    MOV C,3
    ORL C,2
    CPL C
    ANL C,5
    MOV 4,C
    LJMP$

    Schemat to 3 bramki: AND, NOR i AND
    Wyjścia pierwszej bramki AND i drugiej bramki NOR idą do wejść trzeciej bramki AND

    I teraz moja prośba czy ktoś mógł bym mi dokładnie opisać co robi każda linijka tego kodu bo na razie jest to dla mnie czarna magia.
  • Poziom 38  
    A listę rozkazów kolega ma?
  • Poziom 10  
    Ma ;)
  • Poziom 38  
    to z jego pomocą dodaj komentarze do tego kodu
  • Poziom 31  
    Ten kod to pisał jakiś mało-kumaty nauczyciel. Mam wrażenie, że zrobił to złośliwie i chciał żebyście długo nad tym myśleli, albo nie napisałeś wszystkiego.
    Podstawowa sprawa to zdefiniowanie zmiennych jedno-bitowych (na samym początku) a nie odwoływanie się do czegoś po adresach (chodzi mi o te wartości liczbowe). Poza tym wyjaśnił po co jest przesunięcie na początku aż do adresu 50H?
    Na start podpowiedź:

    start:
    MOV C,0;
    załaduj do bitu przeniesienia zawartość komórki pamięci (bit) o adresie 20H.0 (czyli pierwszy bit (lub zerowy jeżeli bity liczymy od zera do siedem) komórki o adresie 20H w pamięci RAM)
    ANL C, 1;
    w bicie przeniesienia umieść iloczyn logiczny zawartości tegoż bitu przeniesienia i zawartości komórki o adresie 20H.1 (drugi bit komórki SRAM o adresie 20H)

    Resztę opisz sam.
    Jeżeli odpowiednio nie zmodyfikujesz bitów SRAM i komórki C w symulatorze to nic ciekawego nie zobaczysz.
  • Poziom 11  
    Witam, jestem również obecnie uczniem drugiej klasy technikum. Zaczęliśmy programowanie w Jakimś T-51 i nic z tego nie rozumiem. Mógłbyś mi napisać, jak sobie wtedy poradziłeś?
  • Poziom 11  
    Dobre materiały do nauki asemblera 8051 znajdziesz tutaj, jest to cykl artykułów prowadzony swego czasu w czasopiśmie Elektronika dla Wszystkich.