Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Inne] Prośba o wycenę Zabytkowego Komputera AT Am5x86-P75-S Socket 3.

swiercm 10 Oct 2013 23:19 5178 17
    swiercm
    Moderator on vacation ...
    Witam

Proszę o wycenę zabytkowego już dziś, sprawnego PC klasy AT.
    W skład komputera wchodzą:
    - Procesor Am5x86-P75-S;
    - płyta główna AT Socket 3 85C497 SIS PCI, ISA - złącze klawiatury DIN;
    - pamięć 16MB;
    - Karta graficzna S3Trio PCI;
    - Karta dźwiekowa SB VIBRA 16C ISA;
    - Dysk Twardy Seagate ST3850A 850MB;
    - obudowa AT (nosi ślady użytkowania i ślady "czasu");
    - dodatkowe śledzie ze złączami com, LPT itd.;
    - Zasilacz Target AT (napięcia stabilne, w normie);
    - CD Samsung 48x.

Całość sprawna, przetestowana, wyczyszczona.
    Wstępnie zainstalowany Win98SE.

Zdjęcia przedstawiają przedmiotowy komputer.

[Inne] Prośba o wycenę Zabytkowego Komputera AT Am5x86-P75-S Socket 3. [Inne] Prośba o wycenę Zabytkowego Komputera AT Am5x86-P75-S Socket 3. [Inne] Prośba o wycenę Zabytkowego Komputera AT Am5x86-P75-S Socket 3. [Inne] Prośba o wycenę Zabytkowego Komputera AT Am5x86-P75-S Socket 3.
    Contact the author of the topic by Private Message (PM icon).
    Tommy82
    Level 41  
    Wiesz co dla większości ludzi to jest wartość złomu. Wartości zabytkowej to jeszcze nie ma i pewnie mieć nie będzie w najbliższej 10(50?)-latce.
    Wg mnie nie warte kosztów przesyłki.
    Ale może się ktoś na tą 486tke połasi.
    helmud7543
    Level 43  
    Rzeczywiście, trzeba jeszcze poczekać, ten komputer jest za młody nawet na youngitimera...
    vodiczka
    Level 43  
    Tommy82 wrote:
    Wartości zabytkowej to jeszcze nie ma i pewnie mieć nie będzie w najbliższej 10(50?)-latce.

Przed upływem 50 lat już nabierze wartości zabytkowej ale i tak będzie mniej wart niż radio Szarotka :D
    krakarak
    Level 41  
    Takie tzw. "skrzynki" są skupowane po 15,- ÷ 20,- zł.
    Luckey13
    Level 15  
    Poszczególne komponenty też skupują na złom, procesory porcelanowe po 260 zł/kg, płyty główne po ok 20 zł/kg - ceny przykładowe, co miejsce to inne, dobrze poszukasz i za 2 x tyle sprzedasz ;)
    Jako zabytek to nie ma raczej wartości.
    pitrala1
    Level 33  
    Ile wysyłka? jak sprawne to może wezmę..
    swiercm
    pitrala1 wrote:
    Ile wysyłka? jak sprawne to może wezmę..

Tyle co poczta określa. Koło 27zł chyba, ale musiałbym sprawdzić.

A jaka propozycja cenowa za tego AT?
    kondensator
    Level 36  
    Tommy82 wrote:
    Wiesz co dla większości ludzi to jest wartość złomu. Wartości zabytkowej to jeszcze nie ma i pewnie mieć nie będzie w najbliższej 10(50?)-latce.
    Wg mnie nie warte kosztów przesyłki. Ale może się ktoś na tą 486tke połasi.

Starsze komputery są w pewnych zastosowaniach nie do zastąpienia.
    Takie zastosowania to m.in. programowanie radiotelefonów (zwł. z ominięciem niektórych ograniczeń), czasami urządzenia automatyki przemysłowej czy motoryzacyjne. Często niezbędny jest też wtedy prawdziwy DOS (użycie okna DOS pod win może spowodować nawet nieodwracalne uszkodzenie podłączonego urządzenia).
    Sprawny, działający 286 lub 386 (i z FDD 5.25) może być droższy od 486 czy P1 nie z powodu wieku, ale z powodu możliwości użycia tylko takiego sprzętu do danego zastosowania !
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic156956.html#182506
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=12021635#12021635

Sprzęt może znaleźć nowego użytkownika np. na
    http://gielda.qrz.pl/default.asp
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/forum230.html
    (dodatkowo starszy komputer może być odpowiedni dla krótkofalowca używającego m.in. programów do emisji cyfrowych jak RTTY, SSTV i innych)

Rozbiórka to złe wyjście jeżeli wszystko działa, wiele programów nie wymaga komputera o ogromnej mocy obliczeniowej pobierającego moc kilkuset W, zasilacz AT wytrzyma na 99% znacznie dłużej niż ATX...
    bestler
    Admin of DIY, Automation
    Są maszyny przemysłowe, które wymagają komputera ze złączem ISA, /karty rozszerzeń/ a to cóż występuje tylko w takich starych tylko sprzętach PC. Dla przykładu powiem, że na stacjach ASO występują ścieżki diagnostyczne jednej z popularnych w tej branży firm, które do chyba 99r produkowali sprzęt oparty właśnie o karty rozszerzeń ISA. Dużo tych systemów pracuje do dziś.

Ja patrzę na taki sprzęt jak Twój z pokorą, ale prawda jest taka, że rynkowa wartość jest znikoma.
    swiercm
    Dziękuję za dotychczasowe odpowiedzi. Czyli na tą chwilę, to jedynie kilkadziesiąt złotych? Może lepiej, niech jeszcze poczeka, aż wartość podskoczy.
    VooVoo
    Level 34  
    Kilkadziesiąt to za mocno powiedziane :) Jak ktoś da dwie dychy to i tak wypas. Poczekaj jeszcze ca 30 lat może coś porządnego grosza weźmiesz. A tak na super serio - sprzęt jest tyle wart, ile ktoś jest za niego gotowy zapłacić. Powodzenia :)
    Maly
    Level 32  
    Poczekałbym aż faktycznie komuś jakaś maszyna postawiona na takim PC padnie, wtedy się okaże ile jest wart :)
    Też mam podejście takie, że skoro coś działa to szkoda wyrzucać.
    VooVoo
    Level 34  
    Nawet jak padnie to co? Przecież są porty szeregowe na PCI czy USB?? O ile z USB mogą być problemy, to na szynie PCI jest absolutnie naturalny port (ca 15 zeta) i nie potrzeba do tego złomu 486 :)
    swiercm
    VooVoo wrote:
    Nawet jak padnie to co? Przecież są porty szeregowe na PCI czy USB?? O ile z USB mogą być problemy, to na szynie PCI jest absolutnie naturalny port (ca 15 zeta) i nie potrzeba do tego złomu 486 :)

Ale przecież to nie jest typowy 486, jak mniemam, tylko odpowiednik Pentium 75, a to ogromna różnica.
    http://pl.wikipedia.org/wiki/AMD_Am5x86
    Owszem, stary sprzęt, ale sprawny - właśnie dokończyłem instalkę 98SE i działa (o "śmiganiu" nie piszę, bo to by było na wyrost) Testowo zainstalowałem w celu sprawdzenia sprzętu - hula.

Inna kwestia - karta PCI w tym sprzęcie - niejednokrotnie nieodzowna do uratowania uszkodzonej karty na AGP bądź na PCI_E (Uwalony BIOS).;) Sam mam inną, specjalnie i tylko do tego celu.

Następna kwestia - swego czasu profesjonalni muzycy korzystali z karty dźwiękowej na ISA o nazwie Gravis Ultrasound - tak także można podejść do tego tematu.

Burzą nie jest ten sprzęt i każdy o tym wie, a ja sam nawet nie wiedziałem, jaka może być wartość tego sprzętu - stąd mój temat.

Bardzo proszę jednak nie nazywać go złomem, bo daleko mu do tego - całość jest jak najbardziej sprawna, a wg mnie złom, to części nie nadające się do niczego...

Zobaczcie, jaką ciekawostkę znalazłem - podobny sprzęt
    http://www.ebay.com/itm/SIS-Motherboard-AM5X8...MB-RAM-Tested-Working-No-Manual-/300945909463

Proszę spojrzeć na wysyłkę do... Polski.:D
    VooVoo
    Level 34  
    Bardzo się cieszę, że się cieszysz, że masz fajny sprzęt. I przepraszam za słowo "złom". Masz rację, sprzęt działający złomem nazywać się nie powinno. Jestem bardzo ciekaw, za ile zejdzie ta maszyna.
    A na marginesie, miałem gravisa zachowywał się doskonale w dosie, jednak z łyndołsami były wściekłe problemy (przerwania).
    swiercm
    Jak nie otrzymam satysfakcjonującej ceny, to zostanie, bo cóż mozna dziś za 20zł zł kupić/wymienić w nowszym sprzęcie. Nawet porządnej klawiatury za to niestety się nie kupi, chyba, że z drugiej ręki. Zobaczymy, co czas pokaże.

Niemniej jednak dziękuję za opinie i za mniej-więcej wycenę sprzętu. Wiem już na czym stoję. Pozdrawiam.

Temat zamykam, ale jeśli ktoś będzie miał jakieś pytania - proszę o PW.
    [Inne] Prośba o wycenę Zabytkowego Komputera AT Am5x86-P75-S Socket 3.