Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Yamaha YSTSW 105. Dym z BR'u glosnik skrzeczy i pogrzeb ;(

Eminence 11 Paź 2013 15:05 1818 10
  • #1 11 Paź 2013 15:05
    Eminence
    Poziom 17  

    Ratunku !

    Moj kilku letni subwoofer dzisiaj rano przy włączeniu zdecydował stać się bomba dymna. Z BR poleciał dym głośnik zaskrzeczał i przestał dawać znaki życia.

    Szybko odłączyłem dopływ prądu i pozwoliłem aby dym sam się ulotnił. Po około godzince wykręciłem tylna płytkę aby dostrzec strzępy dwóch kondensatorów w środku pudla.

    Jakie szanse ze spaliło się coś więcej niż te kondensatory ?
    Naprawa wydaje się banalna, rozlutować 4 lutowania i wymienić dwie małe części


    Po sprawdzeniu schematów oraz płytki wychodzi ze C11 oraz C10 zostały uszkodzone. Jak mogę znalesc wartości kondensatorów jeżeli niema listy części na schemacie a kondensatory są w częściach ?


    Znalazlem. Sa ta kondensatory 10uF/50v z symbolem C.EL rozumiem ze to oznacza kondensatory elektrolityczne ?

    0 10
  • Pomocny post
    #2 11 Paź 2013 16:12
    yogi009
    Poziom 42  

    Wyczyść pozostałości po eksplozji, wlutuj dwa nowe kondensatory, nie zaszkodzi na 63V, obudowa i tak będzie tej samej wielkości. Pilnuj właściwej polaryzacji.

    0
  • #3 11 Paź 2013 17:16
    Eminence
    Poziom 17  

    Jaki moze byc powod tego wybuchu ? Żadnego zwarcia nie bylo, woda tez sie tam nie dostala. Moze to byc cos co dzieje sie z wiekiem ?

    0
  • #4 11 Paź 2013 18:40
    yogi009
    Poziom 42  

    Puchnięcie elektrolitów to norma, poczytaj o najczęstszych usterkach np. zasilaczy impulsowych.

    0
  • Pomocny post
    #5 11 Paź 2013 22:01
    Driver-
    Poziom 38  

    yogi009 napisał:
    Puchnięcie elektrolitów to norma, poczytaj o najczęstszych usterkach np. zasilaczy impulsowych.
    To nazywasz puchnięciem, ja bym to nazwał rozerwaniem, z kondensatorów zostały farfocelki. Taki przypadek może mieć miejsce wtedy gdy na kondensator elektrolityczny podamy napięcie niezgodne z jego polaryzacją lub napięcie przemienne.

    Może się to się zdarzyć na skutek uszkodzenia jakiegoś innego elementu obwodzie, i w wyniku tego np. zwarło diody prostownika zasilacza i na kondensatory poszło napięcie przemienne przez zwarte diody prosto z transformatora.

    Zanim włożysz nowe kondensatory sprawdź inne elementy układu.
    W pierwszym rzędzie należy dokładnie sprawdzić czy coś jeszcze nie jest uszkodzone. W przeciwnym przypadku z nowych kondensatorów może zostać to samo przy pierwszym włączeniu. Do pobrania instrukcja serwisowa. Na niej widać, kondensatory C10 i C11 10µF/50V podłączone są do nóżek (9-STBY) i (10-MUTE) TDA7293. Coś jednak musiało się stać w układzie TDA7293 że te kondensatory odsprzęgające wyleciały w powietrze. Podejrzewam że układ TDA7293 będzie jednak do wymiany, co jeszcze nie wiadomo, to może być przysłowiowy "wierzchołek góry lodowej".

    0
  • #6 14 Paź 2013 20:06
    yogi009
    Poziom 42  

    To jest instrukcja użytkownika, a nie typowa serwisówka. Kolego Eminence, weź notkę katalogową TDA7293, porównaj z PCB i pomierz napięcia w okolicy układu. Jest wysoce prawdopodobne, że te kondensatory nie wyleciały w powietrze samoistnie.

    0
  • #7 14 Paź 2013 20:22
    Eminence
    Poziom 17  

    Tak to jest serwisowka, sa dwa pliki ktore mozna pobrac ( Owners_manual ) oraz (Service_manual) wiem co pobieralem.

    A co do TDA do dzieki, napewno sie tym zajme.

    0
  • #8 14 Paź 2013 23:19
    yogi009
    Poziom 42  

    W takim razie zamieść też link do typowej serwisówki, bo ten u góry błędnie nazwany instrukcją serwisową w rzeczywistości jest instrukcją użytkowania.

    0
  • #9 14 Paź 2013 23:26
    Eminence
    Poziom 17  

    Link

    Wiadomo, klikamy service manual ;)

    0
  • #10 20 Paź 2013 18:56
    Eminence
    Poziom 17  

    Wszystko wymienione, bezpiecznik tez sie spalil okazalo sie.

    Podlaczylem dzisiaj iiii dym i wogole nie daje znakow zycia ;(

    0
  • #11 21 Paź 2013 02:01
    Driver-
    Poziom 38  

    Do serwisówki wkleiłem nie ten link co trzeba - poprawiłem.

    Eminence napisał:
    Wszystko wymienione, bezpiecznik tez sie spalil okazalo sie.

    Podlaczylem dzisiaj iiii dym i wogole nie daje znakow zycia ;(

    Szkoda że nie napisałeś, zanim włączyłeś do sieci, co zostało sprawdzone a co wymienione. Widocznie nie sprawdziłeś wszystkiego. Jest tam bezpiecznik zabezpieczający uzwojenie pierwotne transformatora sieciowego zasilacza głównego. Zanim ten bezpiecznik się przepali cała elektronika zdąży wylecieć w powietrze. W takich przypadkach pierwsze sprawdza się co spowodowało przepalenie bezpiecznika. Mostek zasilacza (D1), kondensatory C27 i C28, tranzystory stabilizatorów +15V i -15V. Obwody zasilania pod kątem zwarć. Dopiero jeśli tu nie ma usterek można włączyć zasilanie sieciowe i sprawdzać stałe napięcia zasilania, wcześniej odłączając resztę układów. Po upewnieniu się że zasilacz daje prawidłowe napięcia, można stopniowo włączać obwody, na końcu układ TDA7293.

    0