Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

PLATINET 32GB - Pendrive chroniony przed zapisem

nierobakujmnie 12 Oct 2013 09:22 14802 18
    nierobakujmnie
    Level 9  
    Witam, mam problem z moim pendrive PLATINET 32GB. Windows xp pokazuje że pendrive jest chroniony przed zapisem, często zawiesza się przy próbie wejścia/modyfikacji plików na pendrive. Info z programu ChipGenius:

Description: [E:]USB Mass Storage Device(Generic Flash Disk)
    Device Type:        Mass Storage Device

Protocal Version: USB 2.00
    Current Speed: High Speed
    Max Current: 100mA

USB Device ID: VID = 1EC9 PID = A1F1
    Serial Number: 2C173A26

Device Vendor: Generic
    Device Name: Flash Disk
    Device Revision: 0107

Manufacturer: Generic
    Product Model: Flash Disk
    Product Revision: 8.07

Controller Vendor: Alcor Micro
    Controller Part-Number: SC708ANHL/AU6987ANHL - F/W 8707
    Flash ID code:      50504E01 - 2CE/Single Channel H2DTDG8V01MYR [MLC-8K]

Tools on web:       http://dl.mydigit.net/special/up/alcor.html

Nie znalazłem pendrive na stronie http://flashboot.ru/iflash/. Próbowałem użyć narzędzi:AlcorMP(100128), AlcorMP(130201.eD3), CBM209X_UMPTool_v5520_20101110 oraz FC_MpTool_1.19, jednak żadne z nich nie pomogło. Bardzo proszę o pomoc i z góry dziękuję za odpowiedź.
    Pozdrawiam!
    Anonymous
    Anonymous  
    nierobakujmnie
    Level 9  
    Narazie próbuje sposobu middy1983. LowLevelFormat twierdzi że pendrive jest chroniony przed zapisem, ta bootowala płyta chyba podobnie, dodatkowo trwa to już bardzo długo. Kiedy operacja się skończy, spróbuję to OnLineRecovery, jeszcze nie sprawdzałem. Dziękuję.

Właśnie sprawdzałem, przerwałem ten format z płyty bootowalnej, pendrive nie tknięty, nadal sa na nim 2 pliki które tam były. OnLine Recovery się uruchamia, jednak w Select Device nie mam nic, więc nie moge wybrać pendrive'a i przycisk Ok jest nieaktywny. Jakieś inne pomysły?
    Anonymous
    Anonymous  
    nierobakujmnie
    Level 9  
    Usbflashdrive nie widzi pendrive'a:
    USB flash drive could not be found.
    Plug in a USB flash drive and restart the utility.

Próbowałem po kilka razy, na dwóch komputerach, zgodnie z instrukcją.
    Czyli co teraz zrobić? Uruchomić komputer ponownie z płyty i próbować w ten sposób mimo błędów i komunikatów o zabezpieczeniu przed zapisem? Chciałbym dodać, że jest ich tak dużo, że chcąc je odczytać muszę robić zdjęcia monitorowi (PauseBreak nie działa, nic innego nie próbowałem) a i tak ciężko odczytać te komunikaty. Jeżeli tak to gutman, zera czy jedno i drugie?
    Pozdrawiam!
    melanchel
    Level 30  
    Zerowanie nie zadziałało bo pendrive jest chroniony przed zapisem!
    Przypuszczam, że mamy tu dwie kości NAND:
    "Hynix 16GB MLC-8K H2DTDG8V01MYR 0×50,0×50,0x4E,0×01 2CE 26nm"
    nierobakujmnie
    Level 9  
    Nie, jest chyba jedna kość. Z pendrive'a łatwo zdjąć obudowę, jest tam jedna kość "Hynix H2DTEG8VD1MYR BC A1 208A" (Tak jest napisane na kostce). Na tej mniejszej jestem w stanie odczytać tylko Alcor.
  • Helpful post
    melanchel
    Level 30  
    No to korygujemy dane:
    "MLC (E2NAND2.0) 26nm H2DTEG8VD1MYR 32GB 256PAGES"

"AlcorMP(v12.11.02.00)" do odszukania.
    nierobakujmnie
    Level 9  
    Znalazłem tutaj: http://www.usbdev.ru/?wpfb_dl=981 Czy po podłączeniu pendrive powinien się uaktywnić przycisk start? Program milczy, powinienem go ręcznie ustawić w Setup?

EDIT:
    Pendrive wstał. Właśnie wróciłem do domu, AlcorMP(v12.11.02.00) poradził sobie z nim. Jak narazie działa bez zarzutów, okaże się co będzie później. Dziękuję wszystkim serdecznie.

Mam jeszcze pytanie na przyszłość: jak rozpoznać której wersji Alcor lub innego programu do naprawy pamięci flash użyć dla danej kości?

Pozdrawiam!
    melanchel
    Level 30  
    nierobakujmnie wrote:
    Mam jeszcze pytanie na przyszłość: jak rozpoznać której wersji Alcor lub innego programu do naprawy pamięci flash użyć dla danej kości?

Najprościej to skorzystać z ChipEasy (przedstaw aktualny log) i oczywiście trzeba mieć już praktykę w doborze softu do danego modelu pendriva.
    nierobakujmnie
    Level 9  
    Ok, dziękuję za rozwiązanie mojego problemu. Pozdrawiam!
    jankolo
    R.I.P. Meritorious for the elektroda.pl
    Otwieram na prośbę autora.
    widziadlo
    Level 2  
    Mam podobny problem z pendrive platinet. Nie wiem jak obsługuje się alcor. Bo jak włączam ten program nie znajduje pendrive a w setup jest tylko ustawienie hasła.
    bombajradiator
    Level 10  
    Up również zgłaszam podobny problem. Pendriver działa ale nie można nic zapisać i skasować.

O to wykopałem z piórka

Logical drive : F:\ Capacity: 31.3G
    Device ID : VID = 058F PID = 6387
    Device SN : 88F603A5
    Device version : 8.07

Device vendor : Generic
    Device model : Flash Disk
    Protocol : USB2.0
    Max power : 200mA

Partition type : NTFS Device active : no
    Aligned state : 488 KB, Have been Aligned

Controller : AlcorMP
    Controller model: AU6983/AU6987HL/SC708/FC8508 Help?
    Flash Vendor : SanDisk
    Score : 12 (Normal Score >= 30)

Tools : http://www.upan.cc/tools/mass/Alcor/
    OS Version : Windows 7 Personal Service Pack 1
    Update Status : The current version is the latest version!
    bombajradiator
    Level 10  
    Po dniu kombinowania z ustawieniami działa :) Poniżej może komuś się przyda posyłam moje ustawienia po których pendrive znów zaczął działać.

PLATINET 32GB - Pendrive chroniony przed zapisem PLATINET 32GB - Pendrive chroniony przed zapisem

W razie czegoś pm.
    widziadlo
    Level 2  
    Mój pendrive nie ma alcor. W moim przypadku pomógł Portable RecoverTool V2.00.28 L0920. Po włączeniu tego programu pojawia się low level format tool dzięki któremu można sformatować pendrive.
    loboalien
    Level 10  
    Hej może ktoś pomoże mam tego pena 32 GB ale po odpaleniu programu wyskakuje mi hub configuration change please unplug device i wybór jest ok i cancel. Odpinając pena i dając ok program się włącza, podpinając pena znów te okienko co zrobić aby zadziałało??