Witam.
Panowie, mam problem. W domu jest stara słuchawka domofonu. Instalacja na skrętce 6-cio przewodowej. Nazwy słuchawki nigdzie nie ma, wewnątrz jest 8 zacisków do podłączenia o oznaczeniach: 1, 2, 3, 4, 6, 7, T oraz A. Wewnątrz słuchawki był schemat więc wygląda tak:
Nowa słuchawka taka jak w temacie: UNIFON TK6, analogowa. Do podłączenia jest także 8 zacisków: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 oraz 8. Schemat jest taki:
Jako że NIGDY nie miałem doczynienia z domofonami, nie moge rozgryźć jak to wszystko podłączyć.
Doszedłęm, że w starej zaciski T i A to otwieranie zamka drzwi na dole. I faktycznie działa. Musiał bym to podłączyć pod zaciski 5 i 6 nowego UNIFON-a. I działa.
Problem mam z resztą: kabelki idą w starym tak (parami):
= niebieski/biały: 3/4
= zielony/biały: A/T
= pomarańczowy/biały: 2/6
- Niebieski gdy odłączę, znika mi głos w słuchawce.
- Pomarańczowy odłączony - nie działa mikrofon.
- Odpięcie białego z pary pomarańczowego - znika głos w słuchawce.
- Odpięcie białego od pary z niebieskim - nie wiem co się dzieje, bo nic nie zauważam.
Może mi ktoś pomóc i powiedzieć jak które zaciski (kabelki) starej słuchawki podpiąć do nowej? Ja tego nie kumam i mimo paru godzin ślęczenia nic nie rozumiem.
Panowie, mam problem. W domu jest stara słuchawka domofonu. Instalacja na skrętce 6-cio przewodowej. Nazwy słuchawki nigdzie nie ma, wewnątrz jest 8 zacisków do podłączenia o oznaczeniach: 1, 2, 3, 4, 6, 7, T oraz A. Wewnątrz słuchawki był schemat więc wygląda tak:
![[WEKTA - UNIFON TK6] - Podłączenie zamiast starego domofonu [WEKTA - UNIFON TK6] - Podłączenie zamiast starego domofonu](https://obrazki.elektroda.pl/2477578200_1381687196_thumb.jpg)
Nowa słuchawka taka jak w temacie: UNIFON TK6, analogowa. Do podłączenia jest także 8 zacisków: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 oraz 8. Schemat jest taki:
![[WEKTA - UNIFON TK6] - Podłączenie zamiast starego domofonu [WEKTA - UNIFON TK6] - Podłączenie zamiast starego domofonu](https://obrazki.elektroda.pl/7999427100_1381687197_thumb.jpg)
Jako że NIGDY nie miałem doczynienia z domofonami, nie moge rozgryźć jak to wszystko podłączyć.
Doszedłęm, że w starej zaciski T i A to otwieranie zamka drzwi na dole. I faktycznie działa. Musiał bym to podłączyć pod zaciski 5 i 6 nowego UNIFON-a. I działa.
Problem mam z resztą: kabelki idą w starym tak (parami):
= niebieski/biały: 3/4
= zielony/biały: A/T
= pomarańczowy/biały: 2/6
- Niebieski gdy odłączę, znika mi głos w słuchawce.
- Pomarańczowy odłączony - nie działa mikrofon.
- Odpięcie białego z pary pomarańczowego - znika głos w słuchawce.
- Odpięcie białego od pary z niebieskim - nie wiem co się dzieje, bo nic nie zauważam.
Może mi ktoś pomóc i powiedzieć jak które zaciski (kabelki) starej słuchawki podpiąć do nowej? Ja tego nie kumam i mimo paru godzin ślęczenia nic nie rozumiem.