Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Toyota Yaris II 1.3 VVTI 2008r. Błąd P0016 zła korelacja wałka rozrządu.

AnPu1983 14 Oct 2013 14:36 28188 13
    AnPu1983
    Level 2  
    Toyota Yaris II 1.3 VVTI 2008r. Błąd P0016 Położenie wału korbowego? nieprawidłowa korelacja wałka rozrządu (blok cyl.1, czujnik A)

Witam Wszystkich

Od jakiegoś czasu w mojej Toyocie 1.3 VVTI 2008r przebieg 185tyś km pojawił się problem j.w. Check Engine zaświeca sie najczęściej na zimnym silniku na wolnych obrotach. Po jakimś czasie sam gaśnie. Samochód pracuje równo, spalanie o.k, obroty o.k. Wcześniej wywalał mi także błąd o zbyt niskiej korekcji dawki paliwa na cyl. 1. Może to jest jakoś ze sobą powiązane? Znalazłem gdzieś że to może być wina czujnik położenia wału korbowego lub czujnika wałka rozrządu. Druga opcja to naciągnięty łańcuch rozrządu-czy to możliwe? Może miał ktoś podobny problem i wie jak to ugryź?

Pozdrawiam:D
  • Helpful post
    KMal
    Level 34  
    Witam.
    Po tylu km możesz mieć pycha i łańcuch urwie się.
    Co do rozrządu, to należy sprawdzić: (rys.)

Toyota Yaris II 1.3 VVTI 2008r. Błąd P0016 zła korelacja wałka rozrządu. Toyota Yaris II 1.3 VVTI 2008r. Błąd P0016 zła korelacja wałka rozrządu. Toyota Yaris II 1.3 VVTI 2008r. Błąd P0016 zła korelacja wałka rozrządu.
    AnPu1983
    Level 2  
    Witam. Skasowałem błąd dwa dni temu i póki co jest w porządku. Rozmawiałem z magikiem ktory zajmuje się głównie toyotami i powiedział że jak najbardziej to może być naciągnięty łańcuch rozrządu. Podobno nie są one takie bezobsługowe jak by się mogło wydawać. Za wymianę łańcucha powiedział mi 1200zł. Czy to jest rozsądna cena ,a może lepiej zacząć od wymiany czujnika położenia wałka rozrządu i wału korbowego?

Pozdrawiam :D
    miki55
    Level 12  
    Witam. Jak możesz kolego AnPu1983 napisz jaki był ciąg dalszy. Pytam bo mam ten sam problem. Pozdrawiam.
    WITEK1952
    Level 28  
    Zacznij od sprawdzenia łańcucha. Inaczej niepotrzebnie wzrosną koszty. Czujniki też swoje kosztują.
    Manola86
    Level 1  
    Witam, mam ten sam problem - zapalająca się kontrolka "awaria silnika" i błąd P0016, czy faktycznie kończy się to wymianą łańcuszka rozrządu? czy może są inne przyczyny? Autko ma niecałe 90 tys przejechane......
    bandi21
    Level 30  
    Wymiana łańcucha z reguły wystarcza.Koszt 1200 za sam łańcuch to sporo a jeśli ze ślizgami i napinaczem to dobra cena.
    miki55
    Level 12  
    Dokładnie, Wymiana rozrządu załatwia sprawę. Ja wymieniłem cały komplet za 600 zł, razem z robocizną.
    bandi21
    Level 30  
    600 to koszt części i to nie oryginalnych więc coś mało zapłaciłeś.
    miki55
    Level 12  
    Rozrząd kompletny kupiłem firmy FAI AUTOPARTS koszt zależnie od sklepu 420-460 zł plus robocizna 150 zł. Toyotka jeździ jak nowa.
    dun1
    Level 10  
    Mam ten sam problem z fiatem 500 pomoże ktoś czy to pomoże wymiana łańcuszka
    AnPu1983
    Level 2  
    Witam. U mnie po wymianie łańcuszka problem znikł.
    Jeżdze do teraz i nie mam żadnego problemu. A jaki jest silnik w tej 500. Przy naciągnietym
    łańcuszku jest specyficzny odgłos pracy silnika, troche metaliczny. Najlepiej podjechać do
    jakiegoś mądrego mechanika niech zerknie na to.
    endi86
    Level 1  
    Witam mam ten sam problem ale łańcuch został wymieniony wraz z ślizgami i napinaczem koszt 400 zł (części) resztę robiłem sam. Ale błąd P0016 jest dalej chyba po prostu wymienię czujniki jak coś się zmieni to dam znać dodam że toyota jest z 2006 i według licznika ma 190 tyś
    Pozdrawiam Endi
    zeyg
    Level 1  
    Cześć endi86 czy możesz napisać czy udało Ci się pozbyć P0016 ? Mam ten sam problem w Yarisie. Wymieniłem już rozrząd ale błąd dalej się pojawia. Pozdrawiam, Artur.